In dit artikel

Small Cap Aandelen: Klein Maar Fijn Beleggen

Small Cap Aandelen: Klein Maar Fijn Beleggen (2023)

In dit artikel

Beleggen in small cap aandelen, is dat iets voor jou? Net als jij, vroeg ik me af of het de moeite waard was om te investeren in dit type aandeel. In mijn zoektocht kwam ik erachter dat ongeveer 75% van de Amerikaanse aandelenmarkten bestaat uit small cap bedrijven.

Deze blog helpt je te begrijpen wat small cap aandelen zijn, welke risico’s en voordelen ze hebben en hoe je erin kunt beleggen. Lees verder en laat de reis naar klein maar fijn beleggen beginnen!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2023 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Small cap aandelen zijn aandelen van kleinere bedrijven met een lage marktkapitalisatie, die potentieel hoger rendement en groeipotentieel kunnen bieden.
 • Het beleggen in small cap aandelen brengt risico’s met zich mee, zoals lage liquiditeit, een hoger risico van faillissement en volatiliteit in koersschommelingen.
 • Voordelen van het beleggen in small cap aandelen zijn het groeipotentieel en rendement, het potentieel voor mogelijke overnames en de mogelijkheid om te investeren in minder bekende bedrijven.
 • Bij het kiezen van een small cap aandeel is het belangrijk om het bedrijf te onderzoeken, het managementteam en de concurrentiepositie te beoordelen, de financiële gezondheid en groeipotentieel te controleren, de sectoranalyse en markttrends te volgen.

Wat zijn Small Cap Aandelen?

Small Cap Aandelen zijn aandelen van kleinere bedrijven met een lagere marktkapitalisatie.

Definitie van Small Cap Aandelen

Small Cap Aandelen zijn aandelen van bedrijven met een relatief lage totale marktwaarde, doorgaans gedefinieerd als bedrijven met een beurswaarde van minder dan $2 miljard. De term “small cap” komt van het Engelse “small market capitalization”, wat kleine marktkapitalisatie betekent.

Deze soort aandelen presenteren zowel kansen als risico’s voor beleggers. Met hun potentieel voor hoge groei, draagt het bij aan de diversiteit van een beleggingsportefeuille. Ook al zijn ze kleiner dan large cap bedrijven, ze kunnen sneller groeien, vooral als ze een grote klant binnenhalen.

Maar, het is belangrijk om te onthouden dat investeren in deze aandelen ook een zekere mate van risico met zich meebrengt.

Marktkapitalisatie en grootte van de bedrijven

De marktkapitalisatie van een bedrijf is de totale waarde van alle uitstaande aandelen van dat bedrijf. Bij small cap aandelen hebben we het over kleinere bedrijven met een lagere marktkapitalisatie.

Dit betekent dat ze over het algemeen kleiner zijn dan large cap bedrijven, die een hogere marktkapitalisatie hebben. Met small cap aandelen kunnen beleggers dus investeren in kleinere bedrijven, die vaak meer groeipotentieel hebben en hogere rendementen kunnen opleveren.

Het is belangrijk om te weten dat small cap aandelen vaak volatieler zijn en hogere koersschommelingen kunnen vertonen dan large cap aandelen.

Risico’s van Small Cap Aandelen

Lage liquiditeit kan een risico zijn bij Small Cap Aandelen.

Lage liquiditeit

Lage liquiditeit is een risico dat gepaard gaat met het beleggen in small cap aandelen. Dit betekent dat er minder handel is in deze aandelen en het kan moeilijker zijn om ze te kopen of verkopen.

Het gebrek aan liquiditeit kan leiden tot hogere transactiekosten en invloed hebben op de koersen van de aandelen. Het is belangrijk voor beleggers om zich bewust te zijn van dit risico en hier rekening mee te houden bij het beleggen in small cap aandelen.

Hoger risico van faillissement

Het beleggen in small cap aandelen kan aantrekkelijke rendementen opleveren, maar het brengt ook een hoger risico van faillissement met zich mee. Kleine bedrijven hebben doorgaans minder financiële middelen en zijn kwetsbaarder voor economische tegenslagen.

Daarom is het belangrijk om bij het investeren in small caps zorgvuldig te kijken naar de financiële gezondheid van het bedrijf en eventuele schuldenlast. Het hogere risico van faillissement is iets om in gedachten te houden bij het beleggen in deze categorie aandelen.

Volatiliteit in koersschommelingen

Small cap aandelen hebben vaak hogere koersschommelingen dan large cap aandelen. Dit komt doordat kleine bedrijven gevoeliger zijn voor veranderingen en nieuws op de markt. De koersen van small cap aandelen kunnen daardoor sneller en sterker stijgen of dalen.

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het beleggen in small cap aandelen, aangezien de volatiliteit kan leiden tot hogere risico’s en mogelijke verliezen.

Voordelen van Small Cap Aandelen

– Groeipotentieel en rendement: Small Cap Aandelen hebben vaak een groot groeipotentieel, waardoor beleggers kunnen profiteren van hogere rendementen.

Groeipotentieel en rendement

Small cap aandelen bieden aanzienlijk groeipotentieel en kunnen een hoog rendement opleveren. Deze bedrijven hebben vaak meer groeimogelijkheden dan grote bedrijven, waardoor beleggers de kans hebben om te profiteren van hun succes.

Het investeren in small cap aandelen kan leiden tot aantrekkelijke winsten, vooral omdat kleine bedrijven de mogelijkheid hebben om snel te groeien. Het is belangrijk om zich bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met dit type belegging, maar het potentieel voor hogere rendementen kan zeer aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar groeimogelijkheden.

Mogelijke overnames

Een ander voordeel van small cap aandelen is het potentieel voor mogelijke overnames. Kleine bedrijven kunnen aantrekkelijk zijn voor grote bedrijven die op zoek zijn naar groei en uitbreiding.

Wanneer een groot bedrijf een klein bedrijf overneemt, kan dit leiden tot waardestijging van de small cap aandelen. Dit komt omdat de overnemende partij meestal een premie betaalt bovenop de huidige marktprijs van de aandelen.

Het vooruitzicht van mogelijke overnames kan beleggers aantrekken die op zoek zijn naar groeipotentieel en hogere rendementen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle small cap aandelen worden overgenomen en dat er ook risico’s verbonden zijn aan het investeren in overnamedoelwitten.

Minder bekend bij het grote publiek

Small cap aandelen zijn vaak minder bekend bij het grote publiek. Dit komt doordat deze aandelen afkomstig zijn van kleinere bedrijven die nog niet zo’n grote bekendheid hebben als de grote bedrijven.

Veel mensen richten zich vaak op de bekende namen en missen daardoor de kansen die kleine bedrijven kunnen bieden. Het voordeel hiervan is dat er vaak minder concurrentie is bij het kopen van small cap aandelen, wat kan resulteren in een hoger potentieel rendement voor beleggers.

Dus, door te investeren in minder bekende small cap aandelen, kun je mogelijk profiteren van de groeimogelijkheden die deze bedrijven bieden.

Beleggen in Small Cap Aandelen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Small Cap Aandeel? Lees verder om erachter te komen!

Waar op letten bij het kiezen van een Small Cap Aandeel

Bij het kiezen van een Small Cap Aandeel zijn er een aantal belangrijke factoren om op te letten:

 1. Onderzoek het bedrijf: Bestudeer de bedrijfsactiviteiten, financiële prestaties en groeipotentieel van het small cap bedrijf.
 2. Managementteam: Beoordeel de ervaring en track record van het managementteam. Kijk naar hun eerdere successen of mislukkingen.
 3. Concurrentiepositie: Analyseer de positie van het bedrijf binnen de markt en hoe het zich onderscheidt van concurrenten.
 4. Financiële gezondheid: Controleer de financiële situatie van het small cap bedrijf, zoals winstgevendheid, schuldniveau en cashflow.
 5. Groeipotentieel: Beoordeel of het bedrijf in staat is om te groeien op lange termijn en nieuwe markten te betreden.
 6. Sectoranalyse: Analyseer de sector waarin het small cap bedrijf actief is en bepaal of deze aantrekkelijk is voor investeringen.
 7. Markttrends: Volg de trends in de markt en identificeer kansen die kunnen bijdragen aan de groei van het small cap bedrijf.

Beleggen via ETF’s

Ik beleg graag via ETF’s omdat het een eenvoudige en handige manier is om exposure te krijgen naar small cap aandelen. ETF’s zijn beursgenoteerde fondsen die de prestaties van een index volgen, zoals de Small Cap Index.

Door te beleggen in een ETF, kan ik direct investeren in een breed scala aan kleine bedrijven. Dit biedt mij de mogelijkheid om te profiteren van het groeipotentieel van small cap aandelen, zonder dat ik individuele aandelen hoef te selecteren en te kopen.

Daarnaast hebben ETF’s over het algemeen lagere kosten en zijn ze gemakkelijk verhandelbaar op de beurs. Zo kan ik eenvoudig mijn positie aanpassen als dat nodig is. Door te beleggen via ETF’s kan ik dus op een efficiënte manier mijn portefeuille diversifiëren en potentieel hogere rendementen behalen met small cap aandelen.

Voorbeelden van Nederlandse Small Cap Bedrijven.

Een paar voorbeelden van Nederlandse small cap bedrijven waarin je kunt beleggen zijn: Takeaway.com, Basic-Fit en Adyen. Takeaway.com is een online maaltijdbezorgingsplatform dat actief is in verschillende landen, waaronder Nederland.

Basic-Fit is een fitnessketen die sportscholen exploiteert in meerdere Europese landen, waaronder Nederland. Adyen is een betalingsplatform dat online betalingsdiensten aanbiedt aan bedrijven over de hele wereld.

Deze Nederlandse small cap bedrijven hebben allemaal groeipotentieel en kunnen interessante investeringsmogelijkheden bieden. Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen in small cap aandelen risico’s met zich meebrengt, dus het is altijd verstandig om goed onderzoek te doen voordat je besluit te investeren.

Meer over beleggen

In de dynamische wereld van “Bedrijfsaandelen” streven we ernaar om onze lezers te voorzien van de meest relevante informatie. Beginnend bij de unieke “preferente aandelen“, die een specifieke plek innemen in de beleggingswereld, tot het energie-rijk domein met “aandelen total” en “engie aandelen“.

Bouwliefhebbers kunnen hun hart ophalen met “bam aandelen“, terwijl tech-enthousiastelingen zich kunnen verdiepen in “nio aandelen” en de altijd populaire “aandelen twitter“. Terwijl “aandelen saint gobain” en “aandelen dsm” een kijkje bieden in de industriële sector, geven “ing aandelen” en “kpn aandelen” een beeld van het financiële en telecomlandschap.

Vlieg mee met de “aandelen lufthansa” en “air france klm aandelen“, of duik in de toekomst met “waterstof aandelen“. Reisliefhebbers kunnen ook de koers van “tui aandelen” volgen. De digitale winkelreus “amazon aandelen” blijft een favoriet, net als de opkomende “small cap aandelen”.

Voor degenen die de medische sector willen verkennen, is er informatie over “aandelen pharming“. En als je nieuwsgierig bent naar wat dit jaar te bieden heeft, bekijk dan onze aanbevelingen voor de “beste aandelen 2023“. Tenslotte, voor een blik op de fintech-wereld, mag je de “aandelen adyen” en “aandelen just eat takeaway” zeker niet missen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn small cap aandelen?

Small cap aandelen, of kleine aandelen, zijn aandelen van bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie.

2. Hoe kunnen small cap aandelen bijdragen aan mijn beleggingsbeleid?

Small cap aandelen kunnen diversificatie brengen in je aandelenportefeuille en de mogelijkheid bieden op hogere rendementen door het zogenaamde smallcap effect.

3. Hoe kan ik handelen in small cap aandelen?

Het handelen in small cap aandelen verloopt hetzelfde als bij normale aandelen. Je kunt deze kopen en verkopen via je beursplatform of vermogensbeheerder.

4. Zijn er risico’s verbonden aan het beleggen in small cap aandelen?

Ja, hoewel small cap aandelen potentieel hoge rendementen kunnen hebben, gaan ze ook gepaard met hogere risico’s dan meer gevestigde, grotere bedrijven. Het is belangrijk deze risico’s te begrijpen voordat je gaat beleggen in small cap aandelen.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2023

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *