In dit artikel

Short Selling op Beleggingsplatformen: Wat je Moet Weten

Short Selling op Beleggingsplatformen: Wat je Moet Weten (2024)

In dit artikel

Ben je op zoek naar manieren om te profiteren van dalende aandelenprijzen? Ik begrijp je volkomen, want ik zat ooit in dezelfde situatie. Maak je geen zorgen, dit artikel neemt je mee door de wereld van ‘short selling’, een handelsstrategie om te profiteren van markten met dalende koersen.

Lees verder om meer te ontdekken over deze boeiende manier van beleggen.

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Short selling is een strategie om te profiteren van dalende aandelenkoersen door geleende aandelen te verkopen en later tegen een lagere prijs terug te kopen.
 • Het brengt voordelen met zich mee, zoals profiteren van dalende koersen en risicomanagement, maar heeft ook risico’s, zoals potentieel onbeperkte verliezen en vereiste marktkennis.
 • Kosten en vereisten, zoals leenkosten, marginvereisten en transactiekosten, moeten in overweging worden genomen.
 • Short selling is geschikt voor ervaren beleggers die vertrouwd zijn met de financiële markt en bereid zijn om risico’s te nemen. Beginnende beleggers moeten voorzichtig zijn en voldoende kennis en ervaring opdoen.

Wat is short selling?

Short selling is het proces waarbij je aandelen verkoopt die je niet bezit, met als doel te profiteren van een dalende markt.

Uitleg van short selling

Short selling is een unieke handelsstrategie die beleggers de kans geeft om geld te verdienen, zelfs als de markt daalt. In plaats van het kopen van aandelen, lenen beleggers aandelen en verkopen deze.

Ze verwachten dat de waarde van deze aandelen zal dalen. Na een prijsdaling kopen zij de aandelen terug voor een lagere prijs, returnen deze aan de lener en houden het verschil als winst.

Klinkt eenvoudig, toch? Maar net als elke investeringsstrategie, heeft short selling zijn risico’s. Als belegger moet je ervoor zorgen dat je begrijpt hoe het proces werkt en dat je je bewust bent van mogelijk verlies.

De opbrengst van de verkoop kan niet direct worden gebruikt voor andere beleggingen en moet geparkeerd blijven.

Voordelen en risico’s van short selling

Short selling kan zowel voordelen als risico’s met zich meebrengen. Deze strategie wordt vaak gebruikt door beleggers om te profiteren van markten met dalende koersen, maar het vereist een goed begrip van de markt en een sterke risicotolerantie.

VoordelenRisico’s
Short selling stelt beleggers in staat om te profiteren van dalende aandelenkoersen. Dit is een uniek kenmerk van deze strategie, aangezien traditioneel beleggen alleen winst oplevert als de aandelenkoersen stijgen.Het grootste risico van short selling is dat het potentieel onbeperkte verliezen kan veroorzaken. Als de aandelenkoers stijgt in plaats van daalt, moet de short seller het verschil betalen, wat aanzienlijk kan zijn.
Short selling kan een nuttig instrument zijn voor risicomanagement. Door short posities in te nemen in aandelen die naar verwachting zullen dalen, kunnen beleggers hun portefeuille beschermen tegen marktvolatiliteit.Short selling vereist een hoge mate van marktkennis en ervaring. Het is mogelijk om geld te verliezen als de markt zich anders gedraagt dan verwacht.
Short selling biedt een manier om snel winst te maken. Koersen dalen vaak sneller dan dat ze stijgen, waardoor er kansen liggen voor winst met short selling.De opbrengst van de verkoop van de aandelen moet worden geparkeerd en kan niet direct worden gebruikt voor een andere belegging. Dit kan de liquiditeit van de belegger beperken.

Het is belangrijk om deze voordelen en risico’s te overwegen voordat je besluit om short te gaan op beleggingsplatformen. Short selling is een complexe strategie die niet geschikt is voor alle beleggers.

Hoe werkt short selling op beleggingsplatformen?

Bij short selling op beleggingsplatformen wordt een aandeel geleend en direct verkocht, om later tegen een lagere prijs terug te kopen en terug te geven aan de uitlener.

Stapsgewijze uitleg van het proces

Om short selling op beleggingsplatformen uit te voeren, volg je deze stappen:

 1. Kies een aandeel of effect om short te gaan.
 2. Leen het aandeel of effect van een andere belegger via het beleggingsplatform.
 3. Verkoop het geleende aandeel of effect op de markt.
 4. Wacht tot de koers van het aandeel of effect daalt.
 5. Koop het aandeel of effect terug tegen de lagere prijs op de markt.
 6. Geef het terug aan de oorspronkelijke eigenaar en houd het verschil als winst.

Kosten en vereisten voor short selling

Short selling brengt bepaalde kosten en vereisten met zich mee.

 1. Leenkosten: Wanneer je aandelen leent om short te verkopen, kunnen er kosten verbonden zijn aan het lenen van de aandelen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de populariteit van het aandeel en de marktomstandigheden.
 2. Marginvereisten: Om short selling uit te voeren, moet je mogelijk voldoen aan de marginvereisten van je beleggingsplatform. Dit betekent dat je een bepaald bedrag aan eigen vermogen moet hebben of bereid moet zijn om een marginlening af te sluiten om aan deze vereisten te voldoen.
 3. Transactiekosten: Net als bij het kopen of verkopen van aandelen, kunnen er transactiekosten worden berekend wanneer je short gaat op een beleggingsplatform. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze kosten voordat je besluit om short te gaan.
 4. Risico’s en marge-oproepen: Bij short selling loop je het risico om geld te verliezen als de koers van het aandeel stijgt in plaats van daalt. Bovendien kan een sterke stijging van de koers resulteren in een margin call, waarbij je extra fondsen moet bijstorten om aan de marginvereisten te voldoen.
 5. Beperkingen per platform: Elk beleggingsplatform kan zijn eigen regels en beperkingen hebben met betrekking tot short selling. Het is belangrijk om deze regels zorgvuldig te bestuderen voordat je besluit om short te gaan.

Voor wie is short selling geschikt?

Short selling is geschikt voor ervaren beleggers die willen profiteren van prijsdalingen op de markt.

Beleggersprofiel dat past bij short selling

Een beleggersprofiel dat goed past bij short selling is iemand die ervaren is op de financiële markt en bekend is met de risico’s en rendementen van deze handelsstrategie. Het vergt een zeker niveau van kennis en inzicht, omdat short selling een meer geavanceerde beleggingsstrategie is.

Beginnende beleggers daarentegen moeten voorzichtig zijn met deze techniek, omdat het risico op verlies groter kan zijn dan bij traditionele beleggingen. Ervaren beleggers kunnen echter profiteren van short selling door in te spelen op dalende markten en winst te maken wanneer aandelenkoersen dalen.

Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de marktomstandigheden en een gedegen analyse uit te voeren voordat men besluit om short te gaan op een specifiek aandeel of effect.

Overwegingen voor beginnende beleggers

Als beginnende belegger is het belangrijk om goed na te denken voordat je begint met short selling. Hoewel het een potentieel winstgevende strategie kan zijn, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee.

Het is essentieel om de markt goed te begrijpen en voldoende onderzoek te doen naar de aandelen die je wilt shorten. Daarnaast moet je jezelf bewust zijn van de kosten die gepaard gaan met short selling, zoals leenkosten en transactiekosten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de opbrengst van de verkoop van geshorte aandelen niet direct beschikbaar is voor andere beleggingen, omdat het geld moet worden geparkeerd.

Conclusie en tips voor succesvolle short selling

Tips voor succesvolle short selling

1. Begrijp de risico’s: Short selling kan winstgevend zijn, maar het brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je volledig begrijpt wat het inhoudt voordat je eraan begint.

2. Onderzoek de markt: Voer grondig onderzoek uit naar de markt en het specifieke aandeel dat je wilt shorten. Analyseer trends en nieuws om te bepalen of er mogelijkheden zijn voor prijsdalingen.

3. Plan je exit-strategie: Bepaal van tevoren wanneer je je positie zult sluiten. Stel duidelijke doelen en houd je eraan, zodat je niet te lang in een verliezende positie blijft zitten.

4. Beheer je risico’s: Stel stop-loss orders in om jezelf te beschermen tegen grote verliezen en houd je aan strikte risicomanagementregels.

5. Leer van je ervaringen: Houd een gedetailleerd logboek bij van al je short selling-transacties en analyseer achteraf wat wel en niet werkte. Gebruik deze informatie om je handelsstrategie te verbeteren voor toekomstige transacties.

Succesvol short selling vereist kennis, onderzoek en gedisciplineerd handelen. Volg deze tips om je kansen op succes te vergroten.

Meer over beleggen

Interesse in wat de toekomst in petto heeft? Onze sectie over de “Toekomst van beleggingsplatformen” biedt je een blik op wat er aan de horizon ligt. En als je je ooit hebt afgevraagd “Hoe brokers geld verdienen” hebben we een verhelderend artikel dat deze vraag beantwoordt.

Liquiditeit en handelsvolumes zijn cruciale factoren in de wereld van het beleggen. Lees daarom onze blogs over het “Effect van liquiditeit op de keuze van een broker” en “Handelsvolumes en de keuze van een broker” om inzicht te krijgen in hoe deze factoren je besluitvorming kunnen beïnvloeden.

Voor degenen onder jullie die hun risico’s willen minimaliseren, hebben we een nuttige post over “Stop-loss orders op beleggingsplatformen.” En als je gefascineerd bent door de snelle wereld van “High-frequency trading (HFT) en de rol van brokers,” zul je onze diepgaande analyse zeker waarderen.

We leven in een dynamische tijd waarin beleggingsplatformen voortdurend evolueren. Daarom hebben we een artikel gewijd aan de “Evolutie van beleggingsplatformen.” We bekijken ook het belang van “Transparantie bij brokers,” een factor die niet over het hoofd moet worden gezien.

Als je een strategische belegger bent, kan “Short selling op beleggingsplatformen” je interesse wekken. En voor diegenen die in de nieuwe digitale valuta willen duiken, hebben we een artikel over de “Rol van brokers bij beleggen in cryptocurrencies.” En als duurzaamheid je interesseert, mis dan niet onze sectie over “Duurzaam beleggen en beleggingsplatformen” die je niet wilt missen.

Als je je afvraagt: “Wat is een beleggingsplatform?” of “Wat is een broker?“, dan hebben we basisgidsen die deze vragen beantwoorden. We bespreken ook hoe je het “Kiezen van het juiste beleggingsplatform” kunt benaderen en wat het “Beste beleggingsplatform” voor jou kan zijn. En om het af te ronden, hebben we een blog over de “Voordelen van een beleggingsplatform.”

Veelgestelde Vragen

1. Wat is short selling op beleggingsplatformen?

Short selling op beleggingsplatformen is een handelsstrategie waarbij beleggers aandelen lenen en deze direct verkopen, in de speculatie dat de prijzen zullen dalen.

2. Hoe werkt short selling in aandelenhandel?

Bij short selling leent de belegger aandelen en verkoopt deze onmiddellijk, wachtend op een daling van de prijs om ze later terug te kopen en te retourneren, waardoor winst wordt gemaakt van het verschil.

3. Wat zijn de risico’s en rendement bij short selling?

De risico’s bij short selling omvatten mogelijke grote verliezen als de aandelenprijzen stijgen, naast de kosten van het lenen van de aandelen. Het rendement is het bedrag dat je verdient als de prijs van het aandeel daalt onder de prijs waartegen je het hebt verkocht.

4. Hoe beïnvloedt short selling mijn investeringen?

Short selling kan een effectieve strategie zijn om rendement te behalen, zelfs in een dalende markt. Het biedt echter ook aanzienlijke risico’s, daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de ins en outs voordat je je in dit soort investering stort.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *