In dit artikel

Hoe je rendement op investering (ROI) berekenen bij beleggen

Hoe je rendement op investering (ROI) berekenen bij beleggen (2023)

In dit artikel

Vraag je je af hoe je het rendement op je investering (ROI) kunt berekenen? Ik heb me ook in die situatie bevonden. Na veel speurwerk en onderzoek, heb ik ontdekt dat het niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

In dit artikel leg ik in eenvoudige termen uit hoe je de ROI van jouw beleggingen kunt berekenen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de winstgevendheid van jouw investeringen.

Dus laten we aan de slag gaan!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2023 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Wat is Return on Investment (ROI)?

Return on Investment (ROI) is een financiële ratio die het rendement op een investering meet en uitdrukt als een percentage van de initiële investering. Het wordt gebruikt om de winstgevendheid van een belegging te beoordelen en te vergelijken met andere investeringsmogelijkheden.

Wat is ROI?

ROI, of rendement op investering, is een maatstaf die we gebruiken om de winstgevendheid van een investering te bepalen. Het is een percentage dat de winst of het verlies aangeeft, gebaseerd op het bedrag dat we oorspronkelijk hebben geïnvesteerd.

Voor de berekening delen we de winst die we maken met de investering door het bedrag dat we hebben ingezet. Een positieve ROI toont aan dat ons geld goed besteed is en winst oplevert, terwijl een negatief cijfer duidelijk maakt dat de investering verlies heeft veroorzaakt.

Het is cruciaal om de ROI continu te controleren om de langetermijnprestaties van onze investering te beoordelen.

Voordelen van ROI

Het berekenen van het rendement op investering (ROI) heeft verschillende voordelen:

 1. Helpt bij het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.
 2. Geeft inzicht in de winstgevendheid van een investering.
 3. Maakt het mogelijk om verschillende investeringsopties te vergelijken.
 4. Biedt duidelijkheid over de financiële prestaties van een investering.
 5. Geeft beleggers en investeerders de mogelijkheid om hun portefeuille te optimaliseren.
 6. Helpt bij het beoordelen van het succes van een investering op lange termijn.

Nadelen van ROI

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van ROI:

 1. ROI houdt geen rekening met de tijdsfactor: ROI berekent alleen het rendement op basis van het bedrag dat is geïnvesteerd en verdiend, zonder rekening te houden met de tijdspanne waarin deze resultaten zijn behaald. Dit betekent dat investeringen die op korte termijn een hoog rendement opleveren en investeringen die geleidelijk winst genereren, dezelfde ROI kunnen hebben, terwijl de risico’s en de tijdswaarde van geld kunnen verschillen.
 2. Gevoeligheid voor vals positieve resultaten: ROI kan misleidend zijn als het wordt gebruikt als enige maatstaf voor succes of winstgevendheid. Het kan leiden tot vals positieve resultaten, vooral in gevallen waarin de initiële kosten laag zijn en er sprake is van sterke schommelingen in opbrengsten over een bepaalde periode.
 3. Onvermogen om andere factoren te meten: ROI meet alleen het financiële rendement van een investering, maar houdt geen rekening met andere belangrijke aspecten zoals strategische waarde, merkbekendheid of duurzaamheidsimpact. Dit kan leiden tot een beperkte evaluatie van investeringsbeslissingen.
 4. Gevoeligheid voor manipulatie: De berekeningsformule van ROI kan worden gemanipuleerd door kosten te minimaliseren of inkomsten te maximaliseren om een hogere ROI weer te geven. Hierdoor kan de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van ROI als maatstaf voor rendement in twijfel worden getrokken.
 5. Gebrek aan vergelijkbaarheid: ROI kan moeilijk vergelijkbaar zijn tussen verschillende investeringen, vooral als de bedrijfstakken, marktomstandigheden en andere factoren sterk variëren. Dit kan het moeilijk maken om beslissingen te nemen op basis van ROI-vergelijkingen in verschillende sectoren of contexten.

Hoe je rendement op investering (ROI) berekenen

– Berekening van rendement op investering

– Terugverdientijd berekenen

– Ideale return on investment

Berekening van rendement op investering

Het berekenen van rendement op investering is eenvoudig en kan je helpen om te beoordelen of een investering winstgevend is. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om het rendement op investering te berekenen:

 1. Deel de winst uit de investering door de initiële investering.
 2. Vermenigvuldig het resultaat met 100 om het rendement als percentage te krijgen.
 3. Als voorbeeld, als je €500 hebt verdiend met een initiële investering van €2000, dan is het rendement op investering (ROI): (500/2000) x 100 = 25%.
 4. Onthoud dat hoe hoger het rendement op investering, hoe beter de investering presteert.
 5. Het is belangrijk om regelmatig je ROI te evalueren om te zien of je investering nog steeds winstgevend is.

Terugverdientijd berekenen

Om de terugverdientijd te berekenen, moet je het bedrag dat je hebt geïnvesteerd delen door het jaarlijkse cashflowbedrag dat wordt gegenereerd door de investering. Vervolgens vermenigvuldig je dit aantal met 100 om een percentage te krijgen. Een kortere terugverdientijd betekent dat je je initiële investering sneller zult terugverdienen, terwijl een langere terugverdientijd aangeeft dat het langer zal duren voordat je winst maakt op de investering. Het is belangrijk om rekening te houden met de tijdswaarde van geld bij het berekenen van de terugverdientijd, omdat toekomstige cashflows minder waard zijn dan onmiddellijke cashflows.

Ideale return on investment

Een ideale return on investment is wat elke belegger nastreeft. Het betekent dat je meer terugkrijgt dan je hebt geïnvesteerd. Een goede ROI kan zorgen voor financiële groei en winstgevendheid op lange termijn.

Bij het zoeken naar investeringsmogelijkheden is het belangrijk om te streven naar een ideale ROI om ervoor te zorgen dat je investering rendabel is. Door de ROI te berekenen en te vergelijken, kun je bepalen welke investeringen het meest winstgevend zijn en welke mogelijk de hoogste return on investment opleveren.

Houd er echter rekening mee dat de ideale ROI voor elke belegger anders kan zijn, afhankelijk van hun doelen en risicotolerantie.

Alternatieven voor Return on Investment (ROI)

Eigen vermogen kan ook een alternatief zijn voor Return on Investment (ROI). Lees verder om meer te weten te komen.

Eigen vermogen

Mijn eigen vermogen is een belangrijke factor bij het berekenen van het rendement op mijn investeringen. Het verwijst naar het bedrag aan geld dat ik zelf in een investering heb gestoken, zonder externe financiering.

Hoe groter mijn eigen vermogen, hoe groter mijn potentiële winst zal zijn als mijn investering succesvol is. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te overwegen hoeveel ik bereid ben te investeren en hoe dit mijn rendement zal beïnvloeden.

Door mijn eigen vermogen te vergroten, kan ik mijn risico verminderen en tegelijkertijd mijn potentieel rendement vergroten. Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen het vergroten van mijn eigen vermogen en het minimaliseren van potentiële verliezen, om ervoor te zorgen dat mijn investeringen winstgevend blijven.

Return on Investment berekenen

Om het rendement op investering (ROI) te berekenen, deel ik het bedrag dat ik heb verdiend met een investering door het bedrag dat ik heb geïnvesteerd. Ik houd rekening met de tijdspanne van de investering, aangezien dit invloed kan hebben op het rendement. Het is belangrijk om regelmatig de ROI te evalueren om de prestaties van een investering op lange termijn te beoordelen. ROI kan worden gebruikt als een hulpmiddel bij het nemen van investeringsbeslissingen en het evalueren van de prestaties van een portefeuille. ROI is een percentage en wordt meestal uitgedrukt als een decimaal of percentage.

Conclusie

Het berekenen van het rendement op investering (ROI) is essentieel bij beleggen. Door de ROI te berekenen, kun je beoordelen of een investering winstgevend is en de moeite waard is.

Het is belangrijk om regelmatig de ROI te evalueren en te gebruiken als een hulpmiddel bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Meer over beleggen

In de fascinerende wereld van de aandelenmarkt beginnen veel mensen met de basale vragen zoals “Wat zijn aandelen?” en “Wat is een beurs?“. Als je je ook hebt afgevraagd “Hoe aandelen kopen” of “Hoe aandelen verkopen“, dan ben je niet de enige. De reis begint vaak met “Starten met beleggen” en daarvoor moet je een “Beleggingsrekening openen“. Maar hoe kies je de juiste tussenpersoon? “Kiezen van een broker” is cruciaal, vooral voor diegenen die nieuw zijn in “beleggen voor beginners“.

Terwijl je jezelf verdiept in “duurzaam beleggen” en begrijpt “wat is beleggen“, kan de “Geschiedenis aandelenmarkt” fascinerende inzichten bieden. Maar er is meer. “Internationaal beleggen” opent een wereld van mogelijkheden en het is essentieel om je bewust te zijn van zaken zoals “Belasting op beleggingen” en specifiek “Hoe werkt vermogenswinstbelasting“.

Of je nu geïnteresseerd bent in het “Rendement op investering berekenen bij beleggen” of je wilt leren over “Maatschappelijk verantwoord beleggen“, er zijn tal van onderwerpen om te verkennen. Sommigen willen misschien meer weten over specifieke aandelentypen zoals “cumulatief preferente aandelen” of de nuances van “avondhandel nederlandse aandelen“. Voor bedrijven kan de “uitgifte van aandelen” een interessant punt van overweging zijn, terwijl beleggers soms kiezen voor “certificaten van aandelen” voor meer flexibiliteit. Welke richting je ook op gaat, er is altijd iets nieuws te leren in de wereld van beleggen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is rendement op investering (ROI) bij beleggen?

Rendement op investering, of ROI, bij beleggen is de winst die je maakt uit je investering in vergelijking met de kosten van de investering.

2. Hoe bereken ik mijn rendement op investering?

Je kunt je rendement op investering berekenen met de return on investment formule, die de winst uit investering deelt door de kosten van de investering.

3. Wat is een goede return on investment?

Een goede return on investment is afhankelijk van je individuele financiële doelen, maar over het algemeen wil je een rendement zien dat hoger is dan wat je zou krijgen door te sparen.

4. Is het gemakkelijk om ROI te berekenen?

Ja, ROI berekenen kan heel eenvoudig zijn met de juiste formule en alle benodigde financiële informatie.

5. Wat zijn enkele factoren die het rendement op mijn investeringen kunnen beïnvloeden?

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het bepalen van je rendement, zoals de uiteindelijke waarde van je investering en de efficiëntie van je investering.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2023

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *