Selecteer een pagina

Periodiek beleggen is een manier van beleggen waarbij je regelmatig een vast bedrag inlegt in een beleggingsproduct, zoals bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Hierdoor spreid je het risico van beleggen over een langere periode en koop je in feite periodiek stukjes van het beleggingsproduct, waardoor je minder gevoelig bent voor schommelingen in de koers. Zo kan het zijn dat je de ene maand 5 aandelen koopt voor hetzelfde geld, als waar je de maand erna er 4 voor koopt. Het grote voordeel is dan dat je altijd zeker weet dat je tegen de juiste koers belegt. Zo kan het de ene maand wat beter zijn, dan de ander, maar op lange termijn maakt dat natuurlijk helemaal niets uit.

Je hoeft het juiste moment niet te bepalen

Een voordeel van periodiek beleggen is dat je niet afhankelijk bent van het juiste moment om in te stappen. Door regelmatig een vast bedrag te beleggen, maakt het niet uit of de koers op dat moment hoog of laag staat. Op de lange termijn zorgt dit voor een gemiddelde aankoopprijs en hierdoor kan het rendement van de beleggingen groeien. Nu is het bepalen van het juiste moment om te beleggen niet mogelijk, aangezien niemand de markt kan voorspellen. Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat het een goede manier is om discipline te behouden in het beleggen. Door automatisch een vast bedrag te beleggen, kun je ervoor zorgen dat je niet snel in de verleiding komt om het geld uit te geven of om te gaan speculeren op de beurs.

Verschillende mogelijkheden

Periodiek beleggen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kun je bijvoorbeeld periodiek beleggen via een beleggingsfonds of via een ETF (Exchange Traded Fund). Ook kun je ervoor kiezen om te beleggen via een automatische incasso bij je bank, waardoor je elke maand een vast bedrag overmaakt naar jouw beleggingsrekening. Stel dat je kiest voor vermogensbeheer via Evi van Lanschot, dan weet je dat er iedere maand een vast bedrag in deze aandelenportefeuille wordt gestopt, waardoor je vermogen gaandeweg steeds verder zal groeien. Uiteraard brengt beleggen ook risico’s met zich mee, maar naarmate de tijd vordert, zien we dat de effecten steeds sterker worden. Hoe dit komt, vertellen we je in onderstaande alinea.

Rente op rente effect

Rente op rente en periodiek beleggen zijn twee belangrijke concepten in de wereld van beleggen en spelen een grote rol bij het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Hieronder zal ik uitleggen wat deze begrippen betekenen en hoe ze elkaar kunnen versterken. Rente op rente is het principe waarbij je rente verdient op het geld dat je al hebt verdiend aan rente. Met andere woorden, het is rente die wordt berekend over het oorspronkelijke bedrag dat je hebt belegd plus de rente die je inmiddels hebt verdiend. Dit kan een krachtige manier zijn om je beleggingen te laten groeien, vooral als je het effect van rente op rente de tijd geeft om zich te ontvouwen. Nu zal het de eerste periode relatief langzaam gaan, maar naarmate de tijd vordert, zal het welbekende ‘hockeystick’ effect steeds verder toenemen.