In dit artikel

Over-the-Counter (OTC) Trading: Hoe Brokers het Mogelijk Maken

Over-the-Counter (OTC) Trading: Hoe Brokers het Mogelijk Maken (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd hoe over-the-counter (OTC) handel plaatsvindt? Ik ook, vooral toen ik ontdekte dat OTC-handel verwijst naar transacties die niet op een officiële beurs worden uitgevoerd.

Daarom heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar dit onderwerp om deze complexe wereld van OTC-handel te ontrafelen. In dit artikel onthul ik de rol van makelaars in OTC-handel, de voor- en nadelen, en geef ik nuttige tips voor succesvolle OTC-handel.

Lees verder, ontdek wat de cryptowereld voor jou te bieden heeft!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2023 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • OTC – handel vindt plaats buiten gereguleerde beurzen en biedt toegang tot activa die niet beschikbaar zijn op traditionele beurzen.
 • Makelaars fungeren als tussenpersonen in OTC – handel en zorgen voor beveiliging en betrouwbaarheid.
 • Voordelen van OTC – handel zijn flexibiliteit en lagere kosten, terwijl nadelen verminderde transparantie en risico’s zijn.
 • Tips voor succesvolle OTC-handel zijn grondig onderzoek en analyse van OTC-effecten, risicobeheer en het instellen van limieten, en het bouwen van een gediversifieerde portefeuille.

Wat is OTC-handel en hoe werkt het?

OTC-handel verwijst naar het handelen in effecten en financiële derivaten zonder tussenkomst van een beurs. Het omvat directe transacties tussen partijen buiten de gereguleerde markten om.

Uitleg over de betekenis van over-the-counter (OTC)

Over-the-counter (OTC) gaat over transacties die plaatsvinden buiten de officiële beurzen. De handel in dergelijke deals verloopt via een netwerk van makelaars, en niet via een gecentraliseerde beurs.

Hierbij stelt elke tegenpartij zijn eigen prijsklassen vast. OTC-markten zijn vaak gedecentraliseerd wat betekent dat ze activa kunnen bevatten die niet op reguliere beurzen voorkomen.

Echter, deze manier van handelen kan minder transparant zijn en is vaak onderworpen aan minder regelgeving dan conventionele beursactiviteiten. Het is raadzaam om goed geïnformeerd te zijn voordat u OTC-handel overweegt, aangezien de liquiditeit in deze markt kan variëren.

Ondanks de risico’s kan OTC-handel aantrekkelijk zijn voor beleggers die bepaalde activa zoeken die niet beschikbaar zijn op traditionele beurzen.

Verschillende OTC-markten, zoals OTC Pink Sheets en OTC Bulletin Board (OTCBB)

Er zijn verschillende OTC-markten waarop transacties plaatsvinden buiten de reguliere beurzen. Een aantal van deze markten zijn:

 • OTC Pink Sheets: Dit is een platform waarop niet-genoteerde effecten worden verhandeld. Het is vooral populair voor kleine bedrijven die niet aan de vereisten voldoen om op een gereguleerde beurs te worden vermeld.
 • OTC Bulletin Board (OTCBB): Dit is een elektronisch handelssysteem waarop OTC-effecten worden verhandeld. Het biedt beleggers toegang tot informatie over handelsvolume en prijsinformatie, waardoor het iets meer transparantie biedt dan sommige andere OTC-markten.

OTC-handel in effecten en financiële derivaten

Bij OTC-handel in effecten en financiële derivaten worden transacties uitgevoerd buiten de reguliere beurzen om. Het vindt plaats via een netwerk van broker-dealers, waardoor directe transacties tussen partijen mogelijk zijn.

In deze markt bepalen tegenpartijen hun eigen prijsklassen, waardoor er meer flexibiliteit is. OTC-handel kan voordelig zijn omdat het toegang biedt tot activa die niet op de reguliere beurzen beschikbaar zijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat OTC-handel minder transparant is en minder regelgeving kent dan handelen op de beurs. Het is dus essentieel om goed geïnformeerd te zijn en risicobeheer toe te passen bij het handelen in effecten en financiële derivaten op de OTC-markt.

Voordelen en nadelen van OTC-handel

De voordelen van OTC-handel zijn flexibiliteit en lagere kosten, terwijl de nadelen verminderde transparantie en risico’s zijn.

Voordelen van flexibiliteit en lagere kosten

Flexibiliteit en lagere kosten zijn twee belangrijke voordelen van OTC-handel. Bij OTC-handel kunnen partijen direct met elkaar handelen zonder tussenkomst van een beurs. Dit zorgt voor meer flexibiliteit, omdat er geen formele regels of beperkingen zijn die het handelsproces kunnen belemmeren.

Bovendien kunnen tegenpartijen bij OTC-handel hun eigen prijsklassen bepalen, waardoor er mogelijkheden zijn voor betere deals en lagere kosten. Dit maakt OTC-handel aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar specifieke activa die niet op reguliere beurzen beschikbaar zijn.

Nadelen van verminderde transparantie en risico’s

De OTC-handel heeft enkele nadelen die we moeten begrijpen. Een van de belangrijkste nadelen is het gebrek aan transparantie. In tegenstelling tot handelen op gereguleerde beurzen, is de OTC-markt niet zo transparant.

Dit kan betekenen dat handelaren mogelijk niet alle informatie hebben die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen. Daarnaast zijn er ook risico’s verbonden aan OTC-handel.

Omdat er minder regelgeving is in vergelijking met beurshandel, kan dit leiden tot een verhoogd risico op fraude en marktmanipulatie. Het is dus belangrijk voor handelaren om zich bewust te zijn van deze nadelen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voordat ze zich in de wereld van de OTC-handel begeven.

Hoe makelaars OTC-handel mogelijk maken

Makelaars maken OTC-handel mogelijk door op te treden als tussenpersonen en zorgen voor beveiliging en betrouwbaarheid.

Rol van makelaars als tussenpersonen

Makelaars spelen een cruciale rol als tussenpersonen in de OTC-handel. Ze verbinden kopers en verkopers en vergemakkelijken transacties tussen beide partijen. Makelaars bieden beveiliging en betrouwbaarheid aan handelaren door ervoor te zorgen dat de transacties op een veilige en efficiënte manier worden uitgevoerd.

Populaire OTC-makelaars bieden online handelsaccounts aan en stellen handelaren in staat om direct te handelen zonder tussenkomst van een beurs. De rol van makelaars als tussenpersonen is essentieel voor het soepele verloop van de OTC-handel.

Beveiliging en betrouwbaarheid van makelaars

Makelaars spelen een cruciale rol in het faciliteren van OTC-handel en het is belangrijk om te kijken naar hun beveiliging en betrouwbaarheid. Makelaars fungeren als tussenpersonen en brengen kopers en verkopers samen om transacties mogelijk te maken.

Het is essentieel dat makelaars zorgvuldig worden gekozen, aangezien ze toegang hebben tot gevoelige financiële informatie en betalingen verwerken. Populaire OTC-handelsmakelaars hebben robuuste beveiligingsmaatregelen in plaats, zoals end-to-end encryptie en beveiligde transactiesystemen.

Het is ook belangrijk om te controleren of makelaars gereguleerd zijn door relevante autoriteiten, wat extra zekerheid biedt voor beleggers.

Voorbeelden van populaire OTC-handelsmakelaars

Er zijn verschillende populaire OTC-handelsmakelaars waar je gebruik van kunt maken. Hier volgen enkele voorbeelden:

 1. E-Trade: Een bekende online makelaar die verschillende handelsaccounts aanbiedt, inclusief OTC-handel.
 2. TD Ameritrade: Een gerenommeerde makelaar met een breed scala aan handelsmogelijkheden, waaronder OTC-effecten.
 3. Interactive Brokers: Een betrouwbare makelaar met geavanceerde handelsplatforms voor zowel beginnende als ervaren traders.
 4. Fidelity Investments: Deze grote speler in de financiële markt biedt ook mogelijkheden voor OTC-handel aan.
 5. Charles Schwab: Een populaire online broker die toegang biedt tot verschillende beurzen, inclusief OTC-markten.

Tips voor succesvolle OTC-handel

Onderzoek OTC-effecten en analyseer ze grondig. Beheer risico’s en stel limieten in. En bouw een gediversifieerde portefeuille op. Lees verder om meer te weten te komen over hoe je succesvol kunt handelen in de OTC-markt.

Onderzoek en analyse van OTC-effecten

Om succesvol te zijn in OTC-handel, is het belangrijk om grondig onderzoek en analyse uit te voeren van OTC-effecten. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen:

 • Bestudeer de markt: Krijg een goed begrip van de huidige trends en dynamiek van de specifieke OTC-markt waarin u geïnteresseerd bent.
 • Analyseer financiële informatie: Zorg ervoor dat u beschikt over betrouwbare financiële gegevens, zoals jaarverslagen en kwartaalrapporten, om de prestaties van het bedrijf achter het OTC-effect te evalueren.
 • Doe fundamenteel onderzoek: Kijk naar factoren zoals het bedrijfsmodel, de concurrentiepositie, het managementteam en potentieel toekomstige groeivooruitzichten om te bepalen of een OTC-effect een goede investering kan zijn.
 • Technische analyse: Gebruik grafieken en technische indicatoren om prijspatronen en trends in kaart te brengen. Dit kan helpen bij het identificeren van koop- of verkoopsignalen voor OTC-effecten.
 • Volg nieuws en marktontwikkelingen: Blijf op de hoogte van relevante nieuwsberichten, aankondigingen of andere ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de waarde van een OTC-effect.
 • Raadpleeg deskundigen: Overweeg om advies in te winnen bij professionele beleggingsadviseurs of analisten die bekend zijn met de specifieke markt waarin u wilt handelen.

Risicobeheer en het instellen van limieten

Risicobeheer en het instellen van limieten zijn essentiële aspecten van succesvolle OTC-handel. Hier zijn enkele tips om risico’s te beheren en limieten in te stellen:

 1. Stel een duidelijk doel voor ogen: Definieer van tevoren wat je wilt bereiken met je OTC-handel. Dit zal helpen om je beslissingen te sturen en ervoor zorgen dat je niet impulsief handelt.
 2. Gebruik stop-loss orders: Plaats stop-loss orders om verliezen te beperken als de prijs van een activum onder een bepaald niveau daalt. Dit helpt bij het beschermen van je kapitaal.
 3. Bepaal je risicotolerantie: Begrijp hoeveel risico je bereid bent te nemen bij het handelen in OTC-effecten. Pas je handelsstrategie dienovereenkomstig aan.
 4. Diversifieer je portefeuille: Spreid je investeringen over verschillende activa en sectoren om het risico te verminderen. Op deze manier minimaliseer je de impact van mogelijke verliezen op één specifiek activum of sector.
 5. Doe grondig onderzoek: Voordat je investeert in een OTC-effect, voer uitgebreid onderzoek uit naar het bedrijf, de financiële positie en toekomstperspectieven ervan. Analyseer relevante marktgegevens en raadpleeg betrouwbare bronnen.
 6. Stel limieten voor winstneming in: Naast stop-loss orders kun je ook limieten instellen voor winstneming. Dit zal je helpen om je winst vast te leggen en opportunistisch gedrag te vermijden.
 7. Blijf op de hoogte van marktbewegingen: Houd de markt continu in de gaten en volg het nieuws over relevante OTC-effecten. Veranderingen in bedrijfsomstandigheden of macro-economische factoren kunnen invloed hebben op de waarde van een effect.
 8. Controleer regelmatig je strategie: Evaluer en herzie regelmatig je handelsstrategieën op basis van marktomstandigheden en prestaties. Pas indien nodig aan om betere resultaten te behalen.

Opbouwen van een gediversifieerde portefeuille

Het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille is een belangrijke strategie bij OTC-handel. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken:

 1. Verken verschillende markten: Overweeg het diversifiëren van uw portefeuille door te handelen op verschillende OTC-markten, zoals aandelen, obligaties of cryptocurrencies.
 2. Kies verschillende activa: Investeer in verschillende soorten activa binnen dezelfde markt om uw risico te spreiden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u investeert in zowel grote als kleine bedrijven binnen de OTC-aandelenmarkt.
 3. Houd rekening met liquiditeit: Zorg ervoor dat u aandacht besteedt aan de liquiditeit van de activa die u overweegt toe te voegen aan uw portefeuille. Hogere liquiditeit betekent doorgaans dat u gemakkelijker kunt kopen en verkopen tegen gunstigere prijzen.
 4. Risicobeheer: Besteed aandacht aan uw risicobeheerstrategie en stel limieten in voor verliezen die u bereid bent te nemen.
 5. Blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van markttrends en nieuws over de activa waarin u investeert. Dit helpt u bij het nemen van geïnformeerde beslissingen en het identificeren van kansen.
 6. Diversificatie buiten OTC-handel: Overweeg ook het toevoegen van andere vormen van beleggingen, zoals gereguleerde markten, beleggingsfondsen of andere financiële instrumenten, om uw portefeuille verder te diversifiëren.

Meer over beleggen

Ben je iemand die altijd onderweg is? Onze blog over “Mobiel beleggen” is precies wat je nodig hebt. Maar voor je je waagt aan beleggen, is het belangrijk om de “Rol van regulering bij beleggingsplatformen” te begrijpen. Of misschien ben je een adrenalinejunkie die geïnteresseerd is in “Beleggingsplatformen voor daghandel“? We hebben je gedekt!

Als je nieuw bent in deze wereld, zal onze gids over “Demo-rekeningen bij beleggingsplatformen” je op weg helpen. Maar laten we eerlijk zijn, tijd is geld; dus duik in onze post over “Snelle orderuitvoering bij brokers” om te leren hoe je het meeste uit je transacties kunt halen.

Interesse in hoe de digitale wereld het beleggen beïnvloedt? Lees dan onze post over de “Impact van technologie op beleggen,” inclusief artikelen over “Technische analysetools op beleggingsplatformen” en het boeiende fenomeen van “Social trading op beleggingsplatformen.”

Voor degenen die graag wat meer op de automatische piloot gaan, is er een hele sectie over “Automatisch beleggen met robo-advisors.” Meer geïnteresseerd in complexe strategieën? Ontdek “Beleggingsplatformen voor optiehandel” of duik dieper in speciale onderwerpen zoals “Marktvolatiliteit en de keuze van een broker” en “Over-the-counter (OTC) trading.”

We vergelijken ook “Forex brokers versus aandelen brokers” en praten over “Gegevensbeveiliging bij beleggingsplatformen.” Als je van maatwerk houdt, vind je onze discussie over “Gebruik van API’s bij beleggingsplatformen” waarschijnlijk fascinerend.

Wat de toekomst betreft, mis onze artikelen over de “Toekomst van beleggingsplatformen” niet en leer “Hoe brokers geld verdienen.” Je zult ook nuttige inzichten vinden over de “Effect van liquiditeit op de keuze van een broker,” “Handelsvolumes en de keuze van een broker,” en hoe “Stop-loss orders op beleggingsplatformen” kunnen helpen bij het beheren van je risico.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Over-the-Counter (OTC) handel?

Over-the-Counter (OTC) handel is de handel in aandelen of andere effecten die plaatsvindt tussen twee partijen buiten de officiële beurzen om.

2. Hoe maakt een broker OTC-handel mogelijk?

Een broker vergemakkelijkt OTC-handel door te fungeren als market maker, het matchen van vraag en aanbod van OTC-aandelen en het organiseren van transacties zonder formele tussenkomst.

3. Kan ik deelnemen aan OTC-handel als individuele belegger?

Ja, online handel via brokers stelt zowel rechtspersonen als natuurlijke personen in staat om te participeren in de OTC-markt.

4. Is er een risico verbonden aan OTC-handel?

Ja, de OTC-markt kan meer volatiliteit hebben dan de reguliere beurs, en er kan een gebrek zijn aan hulpmiddelen voor OTC-handel. Maar met een solide beleggingsstrategie kunnen deze risico’s worden beheerst.

5. Kan ik OTC-handel gebruiken voor cryptohandel?

Ja, Bitcoinhandel en andere cryptohandel kunnen ook buiten beurzen om plaatsvinden op het OTC-platform, waardoor grote spelers discreet transacties kunnen uitvoeren.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2023

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *