Selecteer een pagina

Wil je in de toekomst zelf bepalen wat je met jouw tijd doet? Wil je volledig financieel onafhankelijk zijn? Dan kan beleggen een mooie aanvulling zijn. Ooit investeerden alleen de rijken, nu kan bijna iedereen dat. Maar hoeveel geld moet je investeren?

Er is minder kennis en tijdsinvestering nodig dan voorheen. Zo zijn er zogenaamde ETF’s waarmee je in één transactie honderden of zelfs duizenden aandelen kunt kopen. Hiermee heb je voor een klein bedrag meteen uitstekende spreiding. 

Het minimumbedrag om te beginnen met beleggen

Je kan al vanaf een paar tientjes per maand beginnen met beleggen. Bij een kleine inleg is het rendementspotentieel ook klein. De minimale inleg om te beginnen met beleggen ligt tussen de €1- €10. Hiermee kun je bijvoorbeeld beleggen in BUX Zero. Wanneer je ervoor kiest om te beleggen in ETF’s, kun je beginnen met een klein bedrag. De meeste ETF’s kosten zo’n €30 tot €100.

Ook zijn er genoeg beleggers die elke maand één bedrag inleggen. Dit kan bijvoorbeeld een deel van je salaris of spaargeld zijn. Zo kies je ervoor om maandelijks een bedrag in te leggen en verspreid je je vermogen. En wanneer je beleggingen op verschillende momenten koopt, wordt ook het risico gespreid. 

De risico’s van beginnen met beleggen

Het is erg belangrijk om niet in een situatie terecht te komen waarin je het geïnvesteerde geld plotseling nodig hebt. Investeringen kunnen in korte tijd sterk teruglopen. Voorkom dat je beleggingen moet verkopen wanneer het je niet uitkomt. Probeer dus altijd geld te beleggen dat je niet nodig hebt. 

Weet voordat je gaat beleggen, wat voor soort belegger je bent en hoe je emotioneel omgaat met winst en verlies. In tegenstelling tot sparen, kun je bij beleggen jouw inleg verliezen. Daarom is het belangrijk dat je alleen geld belegt dat je op de korte termijn niet nodig hebt. In ruil voor het extra risico mag je echter wel een hoger rendement verwachten dan dat sparen biedt.

Hoeveel geld kun je verdienen met beleggen?

Wanneer je investeert, groeit jouw vermogen op de lange termijn. Het geld dat je verdient met een belegging kun je vervolgens herbeleggen. Je krijgt ook een rendement op dit herbelegde geld. Met andere woorden, kapitaal kan exponentieel groeien. 

Veel beleggers gebruiken een gemiddelde rente van 7% om te berekenen hoeveel ze kunnen verdienen. 7% is een goed gemiddelde voor indexbeleggers. 100 euro per maand investeren levert je bijvoorbeeld na 5 jaar een kapitaal op van 9.185 euro. Beleg je hetzelfde bedrag voor 20 jaar dan ontvang je niet vier keer zoveel rente, maar ongeveer zeven keer keer zoveel. Dit komt door exponentiële groei en samengestelde rente.

Waar kun je starten met beleggen?

Overweeg je om te gaan beleggen? De grootste en bekendste handelsplatformen van Nederland zijn DEGIRO en BUX Zero. Bij deze brokers kun je in jezelf investeren en een beleggingsrekening openen. Beide brokers zijn geschikt voor beginners. Zo heeft DEGIRO een iets groter bereik en is BUX Zero geschikt voor absolute beginners.

Het is belangrijk om te onthouden dat ‘geluk’ ook een belangrijke rol speelt bij beleggen. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met verschillende factoren. Het is waar dat economische crisissen binnen de financiële markten regelmatig voorkomen. Zoals de kredietcrisis of de pandemie van het coronavirus. Wanneer je net op het verkeerde moment instapt kan je geld verliezen.

Het is daarom extra belangrijk om risico’s goed te spreiden en strategisch te beleggen. Dit verhoogt de kansen om op de lange termijn geld te verdienen met jouw investering. Immers, korte overwinningen en snelle verliezen zijn erger dan grote verliezen en gestage winsten.

Eenvoudig beginnen met beleggen

Stel dat je €100 belegt in een ETF. Dan wijst de instantie achter de ETF het geld toe aan 1.000 onderliggende aandelen. Investeer bijvoorbeeld 1 euro in Facebook, 1 euro in Amazon en 30 cent in Philips. Met een kleine portemonnee is het bijna onmogelijk om dit soort aandelen te kopen.

Verder ben je meteen flink gespreid. Je hoeft je geen zorgen te maken als een van die 1.000 bedrijven failliet gaat, de overige 999 bedrijven kunnen het opvangen. Daarnaast kun je met deze methode relatief kleine bedragen beleggen, en dus profiteren van deze spreiding.