In dit artikel

Kosten en Commissies bij Beleggingsplatformen en Brokers

Kosten en Commissies bij Beleggingsplatformen en Brokers (2024)

In dit artikel

Beleggen kan een lucratieve ondernemings zijn, maar met zoveel beleggingsplatformen en brokers die er op de markt zijn, kan het moeilijk zijn om de kosten en commissies te begrijpen.

Ik weet dit maar al te goed; ik heb me in de wereld van beleggen begeven en vond het uitdagend om platforms met variërende tarieven en voorwaarden te vergelijken. In dit artikel gaan we de voornaamste kosten en commissies bij beleggingsplatformen en brokers uitdiepen, ze vergelijken, en uitleggen hoe deze je uiteindelijke rendement kunnen beïnvloeden – zodat je een geïnformeerde keuze kan maken.

Ja, we kunnen zelfs DEGIRO die wereldwijd beleggen aanbiedt tegen lage tarieven, vergelijken met andere brokers!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Bij het vergelijken van beleggingsplatformen en brokers is het belangrijk om naar kosten en commissies te kijken, aangezien deze een grote impact kunnen hebben op je rendement.
 • Er zijn verschillende soorten brokers, zoals online brokers, traditionele brokers, discount brokers en full-service brokers. Het is belangrijk om te kiezen welk type broker het beste past bij jouw beleggingsdoelen en -strategieën.
 • Kostensoorten waar beleggers rekening mee moeten houden zijn onder andere transactiekosten, beurskosten, conversiekosten, commissies en servicekosten. Het is essentieel om al deze kosten in overweging te nemen bij het vergelijken van beleggingsplatformen en brokers.

Brokers vergelijken en selecteren

Bij het vergelijken en selecteren van brokers is het belangrijk om naar verschillende aspecten te kijken, zoals de kosten en commissies, het aanbod en de diensten, en de beoordelingen en ervaringen van andere beleggers.

Soorten brokers

Er zijn verschillende soorten brokers waaruit u kunt kiezen, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

 1. Online brokers: Moderne online brokers zoals DEGIRO en Saxo Bank bieden innovatieve handelsplatforms aan. Ze rekenen meestal geen commissiekosten, wat snelle handel mogelijk maakt.
 2. Traditionele brokers: Deze brokers bieden een meer persoonlijke dienstverlening. Ze kunnen echter hogere kosten in rekening brengen dan hun online tegenhangers.
 3. Discount brokers: Deze brokers bieden vaak lagere tarieven door te besparen op diensten zoals advies of onderzoek.
 4. Full-service brokers: Een full-service broker kan een breed scala aan diensten aanbieden, inclusief financiële advisering en planning.
 5. Directe bankbrokers: ING Beleggen is hier een voorbeeld van, transactiekosten bij fondsen en ETF’s komen hier niet voor.

Kosten en commissies

Beleggingsplatformen en brokers verschillen aanzienlijk op het gebied van kosten en commissies. Hieronder heb ik een vergelijkingstabel gemaakt om deze verscheidenheid aan kosten te illustreren.

BrokerTransactiekostenServicekostenOverige kosten
DEGIROVarieert afhankelijk van het product, maar biedt wereldwijd lage tarieven.GeenSommige beleggingsproducten kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Saxo BankGericht op ervaren beleggers, hun tarievenstructuur kan variëren.GeenExtra kosten kunnen van toepassing zijn, afhankelijk van de aard van de belegging.
EasybrokerHanteert eerlijke prijzen voor hun diensten, specifieke kosten kunnen variëren.GeenKosten zijn afhankelijk van de aard van de belegging.
ING BeleggenGeen transactiekosten voor fondsen en ETF’s.Servicekosten kunnen van toepassing zijn.Extra kosten kunnen van toepassing zijn, afhankelijk van de aard van de belegging.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij de keuze van een platform of broker. Ze kunnen immers een aanzienlijke impact hebben op het uiteindelijke rendement van je beleggingen.

Aanbod en diensten

DEGIRO biedt een breed scala aan beleggingsproducten en -diensten tegen lage kosten. Je kunt onder andere aandelen, opties, futures, ETF’s, obligaties en meer verhandelen via hun platform.

Met DEGIRO kun je ook wereldwijd beleggen tegen aantrekkelijke tarieven. Ze richten zich op beleggers die op zoek zijn naar diverse beleggingsmogelijkheden en willen profiteren van lage kosten.

Saxo Bank daarentegen is meer gericht op ervaren beleggers en biedt mogelijkheden voor geavanceerde handelsstrategieën. Het is belangrijk om te kijken naar het aanbod en de diensten die een broker of beleggingsplatform biedt om ervoor te zorgen dat het aansluit bij jouw beleggingsdoelen en behoeften.

Beoordeling en ervaringen

Ik heb persoonlijk ervaring met verschillende beleggingsplatformen en brokers en ik kan je vertellen dat het beoordelen van deze partijen van groot belang is bij het maken van een keuze.

Door beoordelingen van andere beleggers te lezen, kun je een goed idee krijgen van de kwaliteit van de service, de voorwaarden en kosten die worden gehanteerd. Zo heb ik gemerkt dat DEGIRO wordt geprezen om zijn brede aanbod van beleggingsproducten tegen lage kosten, terwijl Saxo Bank meer gericht is op ervaren beleggers.

Ook heb ik goede ervaringen met Easybroker, een platform dat eerlijke prijzen hanteert voor de geleverde diensten. Verder is ING Beleggen een goede keuze voor beleggers die transactiekosten willen vermijden bij fondsen en ETF’s.

Kosten en commissies bij beleggingsplatformen en brokers

Ontdek de verschillende kostensoorten, leer hoe je ze vergelijkt en begrijp de impact ervan op je rendement. Lees verder om meer te weten te komen.

Verschillende kostensoorten

Er zijn verschillende kostensoorten waar beleggers rekening mee moeten houden. Deze omvatten:

 • Transactiekosten: Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor het uitvoeren van een order op het beleggingsplatform of bij de broker.
 • Beurskosten: Dit zijn de kosten die worden gemaakt voor het handelen op een specifieke beurs, zoals de AEX of NYSE.
 • Conversiekosten: Als je in buitenlandse valuta handelt, kunnen er extra kosten zijn voor het omzetten van geld naar de gewenste valuta.
 • Commissies: Sommige brokers brengen commissies in rekening voor het kopen of verkopen van bepaalde beleggingsproducten, zoals aandelen of opties.
 • Servicekosten: Diverse brokers rekenen servicekosten om toegang te krijgen tot hun platform en om gebruik te maken van speciale functies of diensten.

Vergelijken van kosten

Ik vergelijk de kosten van verschillende beleggingsplatformen en brokers om de meest geschikte optie te vinden. Ik kijk naar verschillende kostensoorten, zoals transactiekosten, conversiekosten en beurskosten. Door deze kosten te vergelijken, kan ik het impact op mijn rendement inschatten. Het is belangrijk om te weten welke kosten er in rekening worden gebracht en hoe deze kosten mijn beleggingen kunnen beïnvloeden. Op basis van deze vergelijking kan ik een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een beleggingsplatform of broker.

Impact op rendement

De kosten en commissies die gepaard gaan met beleggen kunnen een grote impact hebben op het rendement van je investeringen. Het is belangrijk om de kostenstructuur van beleggingsplatformen en brokers zorgvuldig te vergelijken, omdat deze kosten direct invloed kunnen hebben op je rendement.

Sommige brokers rekenen bijvoorbeeld transactiekosten per orderuitvoering, terwijl andere brokers geen commissiekosten rekenen. Daarnaast kunnen er ook conversiekosten zijn wanneer je in buitenlandse valuta handelt.

Door de verschillende kosten en commissies te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat je rendement niet onnodig wordt aangetast.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een broker

Bij het kiezen van een broker is het belangrijk om rekening te houden met je beleggingsdoelen, beleggingshorizon, risicobereidheid en de klantenservice en ondersteuning die ze bieden.

Beleggingsdoelen

Bij het kiezen van een beleggingsplatform of broker is het belangrijk om je beleggingsdoelen in gedachten te houden. Wat wil je bereiken met je beleggingen? Wil je bijvoorbeeld op lange termijn sparen voor je pensioen, of ben je juist op zoek naar korte-termijnwinsten? Het is essentieel om te weten wat je doel is, zodat je de juiste beleggingsstrategie kunt kiezen.

Verschillende brokers en platformen bieden verschillende beleggingsmogelijkheden aan, dus zorg ervoor dat je een platform kiest dat aansluit bij jouw doelen.

Beleggingshorizon

Mijn beleggingshorizon is de tijdspanne waarin ik van plan ben mijn beleggingen aan te houden. Het heeft invloed op welke beleggingsproducten ik selecteer en hoe ik mijn risico’s beheer.

Het is belangrijk om mijn beleggingshorizon te bepalen, zodat ik kan beslissen welke brokers het beste aansluiten bij mijn beleggingsdoelen en -strategie. Zo kan ik kiezen voor brokers die passende beleggingsmogelijkheden en tarieven bieden voor de gewenste periode van mijn investeringen.

Risicobereidheid

Bij het selecteren van een beleggingsplatform of broker is het belangrijk om rekening te houden met je risicobereidheid. Dit verwijst naar hoeveel risico je bereid bent te nemen bij het beleggen.

Sommige beleggers zijn bereid om meer risico te nemen in ruil voor hogere potentiële rendementen, terwijl anderen liever kiezen voor veiligheid en stabiliteit. Het is essentieel om een platform of broker te kiezen die past bij jouw risicoprofiel.

Zo kun je ervoor zorgen dat je investeringen in lijn zijn met je persoonlijke doelen en comfortniveau.

Klantenservice en ondersteuning

Klantenservice en ondersteuning zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van een beleggingsplatform of broker. Het is essentieel om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is wanneer je vragen hebt of problemen ervaart tijdens het beleggen.

DEGIRO staat bekend om zijn uitstekende klantenservice en biedt meerdere kanalen voor ondersteuning, waaronder telefonisch contact en een online chatfunctie. Saxo Bank heeft ook een betrouwbare klantenservice die 24/7 beschikbaar is.

Een goede klantenservice en ondersteuning kunnen het beleggingsproces veel soepeler maken en helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Conclusie en aanbevelingen

5. Conclusie en aanbevelingen.

Bij het kiezen van een beleggingsplatform of broker zijn kosten en commissies belangrijke factoren om in overweging te nemen. Het vergelijken van tarieven en voorwaarden kan helpen bij het vinden van de meest geschikte optie.

Zorg ervoor dat je ook kijkt naar het aanbod, de diensten en de klantenservice van het platform of de broker. Zo kun je beleggen op een manier die past bij jouw doelen, horizon en risicobereidheid.

Meer over beleggen

Welkom op onze blog, waar je alles te weten komt over het “Kiezen van het juiste beleggingsplatform” en wat “Wat is een beleggingsplatform” nu eigenlijk betekent. Ben je benieuwd naar het “Beste beleggingsplatform” of wil je meer weten over de “Voordelen van een beleggingsplatform“? Je bent hier aan het juiste adres.

Een van de eerste dingen die je je misschien afvraagt, is “Wat is een broker?” Maak je geen zorgen, we hebben een volledige blogpost gewijd aan het “Vergelijken van brokers“. Daarin bespreken we ook “Hoe werkt een beleggingsplatform” en de “Kosten en commissies bij beleggingsplatformen”.

Niet alle platforms zijn gelijk, en daarom hebben we artikelen over de verschillende “Types beleggingsplatformen” en hoe de “Klantenservice bij beleggingsplatformen” verschilt. Uiteraard is “Veiligheid bij beleggingsplatformen” ook een belangrijk aandachtspunt.

Als je al een beetje bekend bent met de materie, dan weet je hoe essentieel het “Gebruik van een beleggingsplatform” is. En voor diegenen die een breder perspectief zoeken, bespreken we “Internationale brokers versus lokale brokers“. Wil je weten hoe je begint? We leggen uit hoe je een “Rekening openen bij een broker“.

Verder bieden we “Educatieve hulpmiddelen op beleggingsplatformen” en bespreken we de trend van “Mobiel beleggen“. De “Rol van regulering bij beleggingsplatformen” is een andere cruciale factor die we uitgebreid behandelen, evenals specifieke benaderingen zoals “Beleggingsplatformen voor daghandel“.

Nieuwsgierig naar hoe je kunt oefenen zonder echt geld? Ontdek alles over “Demo-rekeningen bij beleggingsplatformen“. En als snelheid van essentieel belang voor je is, mis dan niet onze post over “Snelle orderuitvoering bij brokers“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de kosten en commissies bij beleggingsplatformen en brokers?

Kosten en commissies bij beleggingsplatformen en brokers zijn de diverse kosten die je betaalt voor hun beleggingsdiensten en handelsmogelijkheden.

2. Hoe berekent een broker de commissie?

Brokers baseren hun commissie vaak op de orderwaarde van je trades, maar hun werkwijze kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

3. Zijn er extra kosten verbonden aan vermogensbeheer via brokers?

Ja, brokers kunnen extra kosten in rekening brengen voor vermogensbeheer, bovenop de standaard handelscommissies.

4. Hoe kunnen makelaars bijdragen aan kostenbesparingen bij het beleggen?

Makelaars kunnen helpen met besparen op beurskosten door concurrerende tarieven, effectieve handelsstrategieën en efficiënte orderuitvoeringen aan te bieden.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *