In dit artikel

Internationaal beleggen: voordelen, risico's en strategieën

Internationaal beleggen: voordelen, risico’s en strategieën (2023)

In dit artikel

Bent u geïnteresseerd in internationaal beleggen maar weet u niet waar te beginnen? U bent niet de enige, ik heb ook voor deze uitdaging gestaan. Daarom heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de voordelen, risico’s en strategieën van internationaal beleggen.

Dit artikel zal u helpen om de mysteries van de internationale beleggingswereld te ontrafelen, zodat u verstandige en weloverwogen beslissingen kunt nemen. Laten we erin duiken!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2023 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Voordelen van Internationaal Beleggen

Internationaal beleggen biedt diverse voordelen, zoals het spreiden van risico’s, het verminderen van politieke risico’s, toegang tot opkomende markten en het verbeteren van rendementsmogelijkheden.

Diversificatie

Diversificatie is een krachtige strategie die gebruikt wordt bij internationaal beleggen. Het stelt je in staat om je beleggingen te spreiden over verschillende markten en geografische regio’s.

Dit vermindert het specifieke risico dat verbonden is aan een bepaald land of een specifieke sector. Dit is vooral belangrijk in tijden van economische onzekerheid of politieke instabiliteit.

Bovendien kan diversificatie helpen om de volatiliteit van je portefeuille te verminderen. Door dit weloverwogen te doen, kun je een evenwichtig rendement behalen zonder je volledig bloot te stellen aan hoge risico’s.

Het is een belangrijke pijler bij het beheren van je portefeuille en het maximaliseren van je rendement op lange termijn.

Lagere politieke risico’s

Internationaal beleggen kan bijdragen aan het verlagen van politieke risico’s. Door je investeringen te diversifiëren over verschillende landen en regio’s, verminder je de kans dat politieke gebeurtenissen in één specifiek land jouw beleggingen negatief beïnvloeden.

Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van de politieke stabiliteit van één land en meer beschermd bent tegen eventuele politieke onrust of beleidswijzigingen die invloed kunnen hebben op de financiële markten.

Hierdoor kun je potentieel jouw beleggingsportefeuille beschermen en een meer stabiel rendement behalen.

Toegang tot opkomende markten

Toegang tot opkomende markten is een belangrijk voordeel van internationaal beleggen. Het traden van internationale aandelen geeft beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de groeipotentie en kansen in opkomende economieën over de hele wereld.

Deze markten kunnen hogere rendementsmogelijkheden bieden dan ontwikkelde markten, omdat ze vaak sneller groeien en investeringsmogelijkheden kunnen bieden in sectoren zoals technologie, gezondheidszorg en consumptiegoederen.

Door toegang te hebben tot opkomende markten, kunnen beleggers hun portefeuille diversifiëren en hun risico’s spreiden, waardoor ze mogelijk beter bestand zijn tegen schommelingen op de wereldwijde aandelenmarkten.

Verbeterde rendementsmogelijkheden

Bij internationaal beleggen kunnen beleggers profiteren van verbeterde rendementsmogelijkheden. Door te investeren in buitenlandse markten, krijgen ze toegang tot verschillende economieën en bedrijven die mogelijk hogere rendementen bieden dan alleen investeren op de binnenlandse markt.

Deze wereldwijde diversificatie stelt beleggers in staat om hun portefeuille breder te spreiden en zo het risico te verminderen. Bovendien kunnen opkomende markten aanzienlijke groeikansen bieden, waardoor beleggers de kans krijgen om te profiteren van ontluikende economieën en nieuwe markttrends.

Het is belangrijk om te benadrukken dat verbeterde rendementsmogelijkheden ook gepaard gaan met verhoogde risico’s, zoals valutarisico en politieke risico’s. Het is daarom essentieel voor beleggers om een gedegen strategie en risicobeheer toe te passen bij internationaal beleggen.

Risico’s van Internationaal Beleggen

– Valutarisico kan aanzienlijke verliezen veroorzaken bij internationaal beleggen. Meer weten over andere risico’s? Lees verder!

Valutarisico

Valutarisico is een belangrijk risico om rekening mee te houden bij internationaal beleggen. Het verwijst naar het risico dat de waarde van je belegging wordt beïnvloed door schommelingen in de valutakoersen.

Als je bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen koopt en de waarde van de dollar daalt ten opzichte van de euro, kan dit invloed hebben op het rendement van je belegging. Het is daarom belangrijk om het valutarisico te begrijpen en mogelijk strategieën te gebruiken om je er tegen te beschermen, zoals het afdekken van valutarisico’s met behulp van derivaten of het diversifiëren van je portefeuille naar verschillende valuta’s.

Onthoud echter dat het afdekken van valutarisico’s ook kosten met zich meebrengt die je rendement kunnen beïnvloeden.

Liquiditeitsproblemen

Bij internationaal beleggen kunnen liquiditeitsproblemen een risico vormen. Dit verwijst naar de mogelijkheid dat het moeilijk kan zijn om snel en tegen redelijke kosten effecten te kopen of verkopen.

Wanneer er sprake is van een gebrek aan liquiditeit, kan dit leiden tot vertragingen bij transacties, hogere transactiekosten en mogelijk verlies van waarde. Het is belangrijk om dit risico in overweging te nemen bij het plannen van internationale beleggingen en ervoor te zorgen dat er voldoende liquiditeit is in de markten waarin u wilt handelen.

Het volgen van een gedegen risicobeheerstrategie kan helpen om met liquiditeitsproblemen om te gaan en de impact op uw portefeuille te minimaliseren.

Gebrek aan beschikbaarheid

Bij internationaal beleggen kan een van de risico’s zijn dat er een gebrek aan beschikbaarheid is van bepaalde investeringsmogelijkheden. Dit kan gebeuren wanneer de markt niet voldoende liquiditeit heeft of wanneer bepaalde activa niet gemakkelijk verhandelbaar zijn.

Dit kan het moeilijk maken om te handelen en kan invloed hebben op de snelheid waarmee u uw beleggingsbeslissingen kunt uitvoeren. Het is belangrijk om dit risico te begrijpen en rekening te houden met de beschikbaarheid van investeringsmogelijkheden bij het plannen van uw internationale beleggingsstrategie.

Belastingimplicaties

Bij internationaal beleggen moet je rekening houden met belastingimplicaties. Het is belangrijk om te begrijpen hoe belastingwetten verschillen per land en welke invloed dit kan hebben op je beleggingsrendementen.

Vermijd dubbele belastingheffing door te kijken naar belastingverdragen tussen landen en zoek naar mogelijkheden voor belastinguitstel of -vrijstelling. Daarnaast is het ook van belang om op de hoogte te zijn van de vermogensbelastingregels in elk land waarin je belegt.

Wees je bewust van de belastingimplicaties voordat je internationaal gaat beleggen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Concentratierisico

Concentratierisico is een belangrijk risico waarmee beleggers rekening moeten houden bij internationaal beleggen. Dit risico ontstaat wanneer beleggers te veel nadruk leggen op één specifieke markt of sector.

Hierdoor kan de prestatie van de beleggingsportefeuille sterk afhankelijk worden van de ontwikkelingen op die ene markt. Het gevolg hiervan is dat beleggers kwetsbaar kunnen zijn voor negatieve gebeurtenissen die alleen invloed hebben op die specifieke markt, waardoor het rendement kan worden beïnvloed.

Om dit risico te verminderen, is het belangrijk om de portefeuille goed te diversifiëren over verschillende markten en sectoren.

Strategieën voor Internationaal Beleggen

Geografische en sectorale diversificatie zijn essentiële strategieën om risico’s te beperken. Ontdek meer over deze strategieën en hoe ze kunnen bijdragen aan jouw internationale beleggingsavontuur.

Geografische en sectorale diversificatie

Geografische en sectorale diversificatie is een belangrijke strategie bij internationaal beleggen. Het omvat het spreiden van beleggingen over verschillende regio’s en sectoren.om het risico te verminderen. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

 • Beleg in aandelen uit verschillende landen, zoals de Verenigde Staten, China en Europa.
 • Overweeg ook opkomende markten, zoals India en Brazilië, voor groeipotentieel.
 • Diversificeer ook binnen sectoren, zoals technologie, gezondheidszorg en energie.
 • Investeer niet alleen in grote bedrijven, maar ook in kleinere bedrijven voor extra diversiteit.

Beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s

Ik beleg graag in beleggingsfondsen en ETF’s vanwege de volgende redenen:

 1. Beleggingsfondsen bieden een diversificatie van mijn portefeuille, doordat ze investeren in verschillende activa, zoals aandelen, obligaties en andere effecten.
 2. ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn beursgenoteerde fondsen die een index of sector volgen, waardoor ik gemakkelijk kan profiteren van bredere marktbewegingen.
 3. Beleggingsfondsen en ETF’s worden professioneel beheerd door experts die de markt goed kennen en actief risicobeheer toepassen.
 4. Door te beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s heb ik toegang tot wereldwijde markten en diverse sectoren die anders moeilijker bereikbaar zouden zijn.
 5. Deze fondsen bieden ook liquiditeit doordat ze op de beurs verhandeld kunnen worden, waardoor ik snel mijn positie kan aanpassen wanneer dat nodig is.

Actieve risicobeheer

Ik ben een groot voorstander van actief risicobeheer bij internationaal beleggen. Door proactief risico’s te identificeren en strategieën toe te passen om deze risico’s te verminderen, kunnen beleggers hun kansen op succes vergroten. Enkele effectieve strategieën voor actief risicobeheer zijn:

 1. Regelmatige monitoring en evaluatie van de marktomstandigheden om potentiële bedreigingen vroegtijdig te signaleren.
 2. Het spreiden van investeringen over verschillende sectoren en regio’s om het concentratierisico te verminderen.
 3. Het gebruik maken van hedgingtechnieken zoals valutatermijncontracten om valutarisico te beperken.
 4. Het inschakelen van professionele adviseurs of fondsbeheerders die expertise hebben in internationaal beleggen en risicobeheer.
 5. Het volgen van een gedisciplineerde aanpak bij het nemen van beleggingsbeslissingen en het vermijden van impulsieve reacties op marktschommelingen.

Meer over beleggen

In de fascinerende wereld van de aandelenmarkt beginnen veel mensen met de basale vragen zoals “Wat zijn aandelen?” en “Wat is een beurs?“. Als je je ook hebt afgevraagd “Hoe aandelen kopen” of “Hoe aandelen verkopen“, dan ben je niet de enige. De reis begint vaak met “Starten met beleggen” en daarvoor moet je een “Beleggingsrekening openen“. Maar hoe kies je de juiste tussenpersoon? “Kiezen van een broker” is cruciaal, vooral voor diegenen die nieuw zijn in “beleggen voor beginners“.

Terwijl je jezelf verdiept in “duurzaam beleggen” en begrijpt “wat is beleggen“, kan de “Geschiedenis aandelenmarkt” fascinerende inzichten bieden. Maar er is meer. “Internationaal beleggen” opent een wereld van mogelijkheden en het is essentieel om je bewust te zijn van zaken zoals “Belasting op beleggingen” en specifiek “Hoe werkt vermogenswinstbelasting“.

Of je nu geïnteresseerd bent in het “Rendement op investering berekenen bij beleggen” of je wilt leren over “Maatschappelijk verantwoord beleggen“, er zijn tal van onderwerpen om te verkennen. Sommigen willen misschien meer weten over specifieke aandelentypen zoals “cumulatief preferente aandelen” of de nuances van “avondhandel nederlandse aandelen“. Voor bedrijven kan de “uitgifte van aandelen” een interessant punt van overweging zijn, terwijl beleggers soms kiezen voor “certificaten van aandelen” voor meer flexibiliteit. Welke richting je ook op gaat, er is altijd iets nieuws te leren in de wereld van beleggen.

Conclusie

Internationaal beleggen biedt verschillende voordelen, zoals diversificatie, toegang tot opkomende markten en verbeterde rendementsmogelijkheden. Het brengt echter ook risico’s met zich mee, zoals valutarisico en liquiditeitsproblemen.

Om succesvol te zijn in internationaal beleggen, is het belangrijk om strategieën zoals diversificatie en actief risicobeheer toe te passen. Het begrijpen van deze voordelen, risico’s en strategieën is essentieel voor beleggers die willen profiteren van de mogelijkheden van internationaal beleggen.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2023

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *