In dit artikel

Inleiding tot aandelen analyse: Wat je moet weten

Inleiding tot aandelen analyse: Wat je moet weten (2024)

In dit artikel

Investeren in aandelen kan overweldigend lijken, vooral als je niet weet waar je moet beginnen met analyseren. We hebben er allemaal wel eens mee geworsteld, daarom heb ik diepgaand onderzoek uitgevoerd en ben ik erachter gekomen dat betrouwbare informatie van de beursgenoteerde bedrijven zelf cruciaal is.

In deze blogpost zal ik een eenvoudige en begrijpelijke inleiding geven tot aandelenanalyse, met inbegrip van zowel het fundamentele als het technische aspect ervan. Blijf dus lezen, want we gaan enkele waardevolle inzichten delen om slim te investeren!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Fundamentele analyse van aandelen: Dit omvat het beoordelen van macro-economische, meso-economische en micro-economische factoren om de waarde van een aandeel te bepalen.
 • Technische analyse van aandelen: Dit houdt in het bestuderen van koersbewegingen en het identificeren van trends met behulp van grafieken en indicatoren.
 • Steun- en weerstandsniveaus: Deze niveaus geven aan waar de koers van een aandeel vaak stabiliseert of omkeert en kunnen helpen bij het nemen van beslissingen over wanneer te kopen of verkopen.
 • Het belang van aandelenanalyse: Door middel van analyse kun je de juiste aandelen selecteren, belangrijke informatie uit jaarverslagen halen en een strategie ontwikkelen die past bij jouw beleggingsdoelen.

Fundamentele Analyse van Aandelen

Bij de fundamentele analyse van aandelen wordt gekeken naar de macro-economie, meso-economie en micro-economie om de waarde van een aandeel te bepalen.

Macro-economie

Macro-economie belicht de nationale en wereldwijde economische factoren die invloed kunnen hebben op de prestaties van een beursgenoteerde onderneming. Denk hierbij aan inflatie, rentetarieven, economische groei en werkloosheid.

Deze factoren kunnen een behoorlijk impact hebben op het rendement van je investeringen. Het beoordelen van deze macro-economische indicatoren helpt bij het maken van weloverwogen beleggingsbeslissingen.

Allemaal zaken die essentieel zijn in de wereld van aandelenanalyse.

Meso-economie

Bij het analyseren van aandelen speelt de meso-economie een belangrijke rol. Meso-economie richt zich op de economische activiteiten van sectoren en bedrijven binnen een land of regio.

Het gaat om specifieke factoren die van invloed zijn op de prestaties van bedrijven, zoals marktomstandigheden, concurrentie, regulering en infrastructuur. Door de meso-economie te analyseren, kunnen beleggers inzicht krijgen in de potentiële groei en winstgevendheid van een beursgenoteerd bedrijf.

Dit helpt bij het nemen van weloverwogen beleggingsbeslissingen.

Micro-economie

Micro-economie is een belangrijk onderdeel van aandelenanalyse. Het richt zich op de studie van individuele bedrijven en hun interacties binnen de markt. Door micro-economie te begrijpen, kunnen beleggers beter inzicht krijgen in de specifieke factoren die van invloed zijn op de waarde van een aandeel.

Dit omvat onderwerpen zoals het gedrag van consumenten, productiekosten, concurrentie en winstmaximalisatie. Een goed begrip van micro-economie stelt beleggers in staat om meer geïnformeerde beslissingen te nemen bij het kopen en verkopen van aandelen.

Technische Analyse van Aandelen

– De technische analyse van aandelen richt zich op het bestuderen van koersbewegingen en het identificeren van trends.

– Hierbij worden onder andere steun- en weerstandsniveaus geanalyseerd om te bepalen waar de koers mogelijk zal draaien.

– Ook worden koersgrafieken gebruikt om inzicht te krijgen in het gedrag van de markt en potentiële koop- of verkoopmomenten te identificeren.

Trendanalyse

Bij het analyseren van aandelen is trendanalyse een belangrijke methode. Het helpt bij het identificeren van koersbewegingen en het voorspellen van toekomstige trends op de markt. Hier zijn enkele belangrijke punten om te begrijpen over trendanalyse:

 1. Een trend is de algemene richting waarin de koersen van aandelen bewegen. Het kan opwaarts, neerwaarts of zijwaarts zijn.
 2. Trendanalyse maakt gebruik van verschillende technische indicatoren en hulpmiddelen om trends te identificeren en te bevestigen, zoals voortschrijdende gemiddelden en trendlijnen.
 3. Het volgen van trends kan helpen bij het nemen van beslissingen over wanneer te kopen of verkopen. Bijvoorbeeld, als er een opwaartse trend is, kan het gunstig zijn om te kopen omdat de prijzen waarschijnlijk zullen stijgen.
 4. Het identificeren van steun – en weerstandsniveaus is ook belangrijk bij trendanalyse. Steunniveaus vertegenwoordigen prijspunten waarop de koers vaak omdraait na een daling, terwijl weerstandsniveaus prijspunten zijn waarop de koers vaak omdraait na een stijging.
 5. Het gebruik van koersgrafieken is een populaire manier om trends visueel weer te geven en potentiële handelsmogelijkheden te identificeren.
 6. Het is belangrijk om op lange termijn trends te letten in plaats van alleen naar korte termijn schommelingen te kijken. Dit geeft een beter beeld van de algemene richting van de markt.

Steun en weerstanden

Bij het analyseren van aandelen is het belangrijk om rekening te houden met steun- en weerstandsniveaus. Deze niveaus geven aan op welke prijzen een aandeel de neiging heeft om te stabiliseren of om te keren.

 1. Steunniveaus zijn prijspunten waarop de vraag naar een aandeel meestal groot genoeg is om een daling te voorkomen.
 2. Weerstandsniveaus zijn prijspunten waarop de verkoopdruk meestal groot genoeg is om verdere stijgingen van de koers te beperken.
 3. Het identificeren van steun – en weerstandsniveaus kan nuttig zijn bij het nemen van beslissingen over wanneer te kopen of verkopen.
 4. Technische analisten gebruiken vaak grafieken om deze niveaus visueel weer te geven.
 5. Het doorbreken van een steun – of weerstandsniveau kan duiden op een verandering in het koersverloop.
 • Steunniveaus:
 • Prijspunten waarin de vraag naar een aandeel meestal groot genoeg is om een daling tegen te houden.
 • Investeerders kunnen gebruik maken van steunniveaus als een indicatie voor potentiële koopmomenten.
 • Het doorbreken van een steunniveau kan echter wijzen op verdere dalingen.
 • Weerstandsniveaus:
 • Prijspunten waarin de verkoopdruk meestal groot genoeg is om verdere stijgingen tegen te houden.
 • Investeerders kunnen gebruik maken van weerstandsniveaus als een indicatie voor potentiële verkoopmomenten.
 • Het doorbreken van een weerstandsniveau kan echter duiden op verdere stijgingen.

Koersgrafieken

Koersgrafieken zijn een belangrijk onderdeel van technische analyse bij het analyseren van aandelen. Ze geven visueel weer hoe de koers van een bepaald aandeel zich in de tijd heeft ontwikkeld.

Door naar de grafiek te kijken, kan men patronen en trends herkennen, zoals stijgende of dalende trends, consolidatie of volatiliteit. Deze informatie kan nuttig zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen, omdat het kan helpen voorspellen hoe de koers zich in de toekomst zou kunnen gedragen.

Grafieken kunnen ook verschillende indicatoren tonen zoals voortschrijdende gemiddelden en volumestaven, wat extra inzicht kan bieden in de marktbewegingen.

Het belang van Aandelenanalyse

Het belang van aandelenanalyse kan niet worden onderschat. Door middel van analyse kun je de juiste aandelen selecteren, belangrijke informatie uit jaarverslagen halen en een strategie ontwikkelen die past bij jouw beleggingsdoelen.

Benieuwd hoe dit allemaal werkt? Lees snel verder!

Selectie van aandelen

Het selecteren van de juiste aandelen is een belangrijke stap bij aandelenanalyse. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening kunt houden:

 1. Fundamentele analyse: Bestudeer de financiële gezondheid en prestaties van een bedrijf aan de hand van jaarverslagen, winstcijfers en groeipotentieel.
 2. Industrietrends: Houd rekening met de ontwikkelingen in de branche waarin het bedrijf actief is. Denk aan technologische vooruitgang, wetswijzigingen of concurrentiedruk.
 3. Managementteam: Beoordeel het leiderschap en de visie van het managementteam. Een goed geleid bedrijf kan betere resultaten behalen.
 4. Concurrentievermogen: Onderzoek hoe het bedrijf zich onderscheidt van concurrenten, bijvoorbeeld door unieke producten, patenten of sterke merken.
 5. Risicobeoordeling: Analyseer de risico’s die verbonden zijn aan het beleggen in een bepaald bedrijf, zoals schuldenlast, marktschommelingen of regelgevingsrisico’s.
 6. Waardering: Kijk naar de huidige koers ten opzichte van de intrinsieke waarde om te bepalen of het aandeel onder- of overgewaardeerd is.
 7. Beleggingshorizon: Bepaal hoelang je bereid bent om je geld vast te zetten in een specifiek aandeel en pas daar je selectie op aan.
 8. Diversificatie: Spreid je risico door te investeren in verschillende soorten aandelen en sectoren.

Jaarverslagen

Jaarverslagen zijn cruciale documenten bij het analyseren van aandelen. Ze bieden een schat aan informatie over de prestaties en financiële gezondheid van een bedrijf. Hieronder staat een tabel met de belangrijkste onderdelen van een jaarverslag en hun relevantie voor aandelenanalyse.

Onderdeel van JaarverslagBeschrijving
DirectieverslagHierin deelt de directie de hoogtepunten en uitdagingen van het jaar, het is een goede plek om de algemene richting van het bedrijf te begrijpen.
Financiële VerklaringenDe balans, winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht laten de financiële prestaties en stabiliteit van het bedrijf zien.
Voetnoten bij de Financiële VerklaringenDeze bieden meer gedetailleerde informatie over specifieke posten in de financiële verklaringen, deze kunnen inzicht geven in complexe transacties of specifieke risico’s.
AccountantsverklaringHierin geeft een externe accountant zijn mening over de juistheid van de financiële verklaringen, wat vertrouwen kan bieden in de gepresenteerde cijfers.

Het is belangrijk om te onthouden dat jaarverslagen niet het volledige beeld geven. Ze moeten worden gebruikt in combinatie met andere informatiebronnen, zoals nieuwsberichten, sectorrapporten en gesprekken met management en werknemers.

Beleggingsstrategie

Mijn beleggingsstrategie is gebaseerd op een combinatie van fundamentele en technische analyse. Bij fundamentele analyse kijk ik naar de financiële gezondheid en groeipotentie van een bedrijf.

Ik bestudeer jaarverslagen en analyseer de marktomstandigheden om te bepalen of een aandeel een goede investering is.

Daarnaast maak ik gebruik van technische analyse om koersbewegingen te voorspellen. Ik kijk naar trends, steun- en weerstandsniveaus en koersgrafieken om te bepalen wanneer ik een aandeel koop of verkoop.

Technische analyse software kan hierbij handig zijn.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je begint met het analyseren en kopen van aandelen. Zorg ervoor dat je de nodige informatie hebt over de markt, het bedrijf en de sector waarin het actief is.

Conclusie en aanbevelingen

Aandelen analyse is een essentiële vaardigheid voor beleggers en handelaren. Door zowel fundamentele als technische analyse te gebruiken, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over het kopen en verkopen van aandelen.

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de verschillende methoden en tools die beschikbaar zijn voordat je aan de slag gaat met aandelenanalyse.

Meer over beleggen

Bij het verkennen van de wereld van beleggen is een grondige kennis van “Aandelen analyse” essentieel. Begin je reis met een “Inleiding tot aandelen analyse” om de basisprincipes te begrijpen. Vervolgens kan je je verdiepen in de twee primaire benaderingen: “Technische analyse versus fundamentele analyse“. Terwijl de “Technische analyse van aandelen” zich richt op het “Begrijpen van trends in technische aandelen analyse” en het “Gebruik van aandelengrafieken in technische analyse“, concentreert de “Fundamentele analyse van aandelen” zich op het “Belang van kwartaalverslagen in fundamentele aandelen analyse” en het “Gebruik van ratio’s in fundamentele aandelen analyse“.

Het is essentieel om de “Invloed van het economische klimaat op aandelen analyse” en de “Invloed van politieke gebeurtenissen op aandelen analyse” te overwegen, vooral bij de fundamentele benadering. Verdiep je kennis verder met het “Gebruik van financiële modellen in fundamentele aandelen analyse” en het inzichtelijk maken van “Gebruik van KPI’s in fundamentele aandelen analyse“.

In de technische analyse is de “Rol van marktvolatiliteit in technische aandelen analyse” onmisbaar, samen met het “Gebruik van indicatoren en oscillatoren in technische aandelen analyse“. En, gezien de voortdurende veranderingen in de markt, benadrukt het “Belang van voortdurende aandelen analyse” het feit dat beleggers hun onderzoek actueel moeten houden.

Hedendaagse beleggers profiteren ook van technologische vooruitgang, zoals het “Gebruik van AI en machine learning in aandelen analyse“. Deze tools bieden een geavanceerde benadering bij het onderzoeken van “Invloed van bedrijfsspecifieke factoren op aandelen analyse” en de “Sectoranalyse in aandelen analyse“. Tot slot is het essentieel om de “Impact van rentewijzigingen op fundamentele aandelen analyse” en de “Invloed van wereldwijde economische indicatoren op aandelen analyse” te begrijpen om een volledig beeld te krijgen van de marktdynamiek.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de inleiding tot aandelen analyse?

De inleiding tot aandelen analyse is een begrip in het begrijpen van de waardebepaling van beursgenoteerde ondernemingen, grondstoffen, indices en andere assets in de aandelenmarkt.

2. Hoe helpen analysemethoden bij besluitvorming?

Analysemethoden helpen bij het rechtvaardigen van besluitvorming door informatieverschaffing over de prestaties van financiële instrumenten zoals aandelen, futures en indices.

3. Wat is het belang van financiële analyse bij inleiding tot aandelen analyse?

Financiële analyse speelt een cruciale rol bij het beoordelen van de prestaties van bedrijven, het vaststellen van dividendbeleid en het rechtvaardigen van investeringsbeslissingen op de aandelenmarkt.

4. Welke aspecten worden bestudeerd in aandelenanalyse?

In een aandelenanalyse worden verschillende aspecten bestudeerd zoals grondstoffen, rechtvaardiging van investeringen, prestaties van beursgenoteerde ondernemingen en de rol van financiële analyse bij besluitvorming.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Picture of Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities.Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *