Selecteer een pagina

Beleggen is een uitstekende manier om op termijn je geld te laten groeien. Wil je beginnen met beleggen en bijvoorbeeld zelf aandelen kopen? Dat klinkt misschien ingewikkeld. Wat is verstandig om te doen en wat niet? Hier volgen enkele belangrijke tips voor beginnend beleggers.

1. Maak voorafgaand een plan

Met de huidige lage rentetarieven op spaargeld, is het begrijpelijk dat je op een andere manier meer financieel voordeel wilt behalen. Het rendement op zich mag echter niet het doel zijn. Het mooiste is wanneer je jouw verlangen naar meer rendement kunt koppelen aan de hand van een bepaald beleggingsdoel. Steeds meer beleggers zijn niet alleen geïnteresseerd in een goed financieel rendement. Met beleggen in duurzame ondernemingen willen ze ook bijdragen aan het behalen van doelen op het gebied van mens, maatschappij en milieu.

Jouw plan is de basis voor succes of mislukking. Beantwoord hiervoor de belangrijkste vragen. Wat wil je bereiken met geld beleggen? Investeer je voor een bepaalde periode? Beleg je eenmalig of periodiek en welke risico ben je bereid hiervoor te nemen. Een goede planning is essentieel voor succes op de beurs. Het toewerken naar een specifiek beleggingsdoel maakt het jezelf makkelijker. Dit geeft richting aan jouw besluitvorming.

2. Verspreid je investeringen

Spreiding van beleggingen is noodzakelijk om het investeringsrisico te verminderen. Leg niet al je eieren in één mand. Maar verspreid in verschillende aandelen. Als een bedrijf bijvoorbeeld failliet gaat, raak je niet gelijk een relatief groot deel van jouw vermogen kwijt.

Met diversificatie kun je vermogen spreiden over verschillende soorten beleggingen. Zo kunnen meevallers, tegenvallers compenseren. Heb je er liever geen omkijken naar? Dan is beheerd beleggen bij beleggingsfondsen voor jou misschien een goede keuze. In een beleggingsfonds wordt geld ontvangen van een groep mensen en dat geld wordt vervolgens namens deze groep belegd in allerlei soorten beleggingsproducten.

3. Beleg voor de lange termijn

Kun je alleen voor korte tijd afstand doen van jouw geld? Dan is sparen een beter idee. Je moet het geld minimaal 3 tot 5 jaar kunnen missen. Het gaat om het bedrag dat je boven op je buffer voor onverwachte uitgaven hebt. Investeringen op korte termijn zijn zeer riskant. Op de lange termijn is dit minder het geval. 10 tot 15 jaar is het beste termijn om te investeren. Op de korte termijn kan de prijs van een belegging sterk fluctueren, maar op de lange termijn loopt deze vaak op.

4. Stel een budget vast

Als je gaat beleggen op de beurs, is het voornamelijk voor beginners spannend om in één keer een groot bedrag te beleggen. Je kunt ook kiezen voor periodiek beleggen of investeren. In dat geval verspreid je het instappunten over een langere periode. Bijvoorbeeld door maandelijks een inleg te doen.

5. Aanvaard de risico’s

Bij beleggen denken de meeste mensen al snel aan aandelen. Maar er zijn meerdere beleggingscategorieën. Investeren en beleggen in de aandelenmarkt kan op vele manieren. Je kunt duurzaam beleggen in aandelen, obligaties, verschillende fondsen, indextrackers en nog veel meer. Hoe je reageert op marktschommelingen en potentiële verliezen bepaalt jouw risicobereidheid. Er zijn altijd risico’s verbonden aan beleggen, zoals je inleg verliezen. Aandelen en obligaties kunnen namelijk ook in waarde dalen.

6. Verzamel kennis over je beleggingsproducten

Beleggen is tijdrovend maar een goedkopere optie dan beheerd beleggen. Kies je voor laten beleggen, dan gaan beleggingsfondsen aan de slag met jouw beleggingen. Als je zelf gaat investeren in losse aandelen, is het belangrijk om te beleggen in producten die passen bij jouw situatie en kennis. Zorg ervoor dat je altijd weet waarin je belegt. Het helpt je om kritisch te zijn ten aanzien van nieuwe aankopen en te reageren op factoren die van invloed zijn op je investering.

Maak een selectie van de bedrijven waar je in wilt beleggen. Een korte selectie is aan te raden. Veel mensen kijken bijvoorbeeld eerst naar de grootste Nederlandse aandelen. Ze zijn onderdeel van de AEX. Deze bedrijven moeten namelijk verplicht hun jaarverslagen publiceren. Het onderzoeken van dit rapport vereist geavanceerde kennis. Het is geen garantie voor succes, maar het laat wel zien wat mensen van het bedrijf vinden.

7. Begin met investeren

Maar hoe kun je beginnen met beleggen? Om te beginnen met handelen in aandelen, moet je eerst een profiel aanmaken op het online handelsplatform. Het platform biedt verschillende mogelijkheden. Sommige richten zich op een breed scala aan aandelen en andere investeringsmogelijkheden, terwijl andere gekenmerkt worden door lage transactiekosten. Informeer dus goed bij de partij waar je een beleggingsrekening opent.

Het is het goed om te weten dat banken vaak hoge kosten in rekening brengen voor het verhandelen van aandelen. De Rabobank heeft bijvoorbeeld een zelf beleggen basis pakket. Hier beleg je zelfstandig tegen lage kosten en krijg je toegang tot handige tools. Experts delen op het platform hun kennis en analyses over beleggen.