Selecteer een pagina

In één keer alle aandelen van de 25 grote Nederlandse bedrijven kopen is niet eenvoudig. Wanneer je echter een ETF op de AEX-index koopt dan volg je hiermee meteen de hele index. 

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden. Dit is ook direct het verschil met andere fondsen. ETF’s worden ook wel indextrackers of kortweg tracker genoemd. Beleggen in ETF’s is een ideale optie voor beginners. Een ETF volgt een bestaande index zo nauwkeurig mogelijk. Een ETF kan een fysieke of een synthetische ETF zijn. Met behulp van ETFs kun je risico eenvoudig spreiden over een breed scala aan aandelen. Door een portefeuille slim samen te stellen, zorg je ervoor dat het risico aansluit bij je situatie. 

Een primaire markt geeft nieuwe effecten uit op een beurs voor bedrijven, overheden en andere groepen om financiering te ontvangen door middel van obligaties of aandelen. De secundaire markt is waar professionele beleggers effecten kunnen aan- en verkopen. In tegenstelling tot aandelen staat het aanbod van ETF-aandelen niet vast, dit kan op elk moment veranderen om aan de vraag van beleggers te voldoen.

Welke soorten ETF’s zijn er?

Er zijn verschillende ETF’s die voor verschillende beleggingsstrategieën gebruikt kunnen worden. Hier zijn enkele voorbeelden van de meest voorkomende soorten ETF’s:

  • Obligatie ETF’s zijn een reeks portefeuille-obligaties die worden verhandeld als aandelen. De obligaties waarin je kunt beleggen zijn staatsobligaties, bedrijfsobligaties en gemeentelijke obligaties.
  • Grondstoffen ETF’s zijn fondsen die beleggen in specifieke grondstoffen of verschillende grondstoffen. De grondstoffen van deze fondsen zijn bijvoorbeeld goud en olie.
  • Industrie-ETF’s volgen indices van bedrijven die actief zijn in dezelfde sector. Bijvoorbeeld technologie, olie, farmaceutica, enz.
  • Valuta ETF’s geven je toegang tot de valutamarkt zonder de onderliggende valuta te kopen of verkopen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in valuta’s zoals Amerikaanse dollars en Hongkongse dollars.
  • Inverse ETF’s zijn ontworpen om te profiteren van lage aandelenkoersen door short te gaan.

Wat zijn de voordelen van ETF’s?

ETF’s zijn gunstig voor elk type belegger. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn handelsflexibiliteit, brede marktaanwezigheid en relatief lage kosten.

  • Flexibiliteit: Zoals eerder vermeld, zijn ETF’s flexibeler dan traditionele beleggingsfondsen, omdat ze handelen zoals aandelen. ETF’s staan genoteerd en kunnen worden verhandeld wanneer de beurs open is. Je kunt ze ook op marge of short verkopen.
  • Brede marktaanwezigheid: je belegt met ETF’s in één transactie tientallen tot honderden aandelen. Bovendien bestaat het uit een verzameling producten, waarmee veel markten worden bestreken. Daarom helpen ETF’s risico’s te beheersen door middel van diversificatie.
  • Lage kosten: Ten slotte worden ETF’s over het algemeen passief beheerd. Hierdoor zijn de kosten lager dan die van actief beheerde fondsen. De kosten die het met zich mee brengt zijn comissies en transactiekosten voor de online broker. 

Het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds

Een ETF is het best te vergelijken met een beleggingsfonds want ook met een beleggingsfonds koopt men een mandje aandelen en onderliggende effecten. Het belangrijkste verschil tussen een tracker en beleggingsfondsen is het beheer. De beheerkosten van trackers zijn over het algemeen lager dan die van beleggingsfondsen. Veel fondsen worden actief beheerd, door een uitgevende partij. 

Beleggingsfondsen streven er naar om niet alleen hun kosten terug te verdienen, maar ook om een ​​hoger rendement te behalen dan indexen. In plaats van te proberen de markt te ‘verslaan’, proberen trackers daarentegen simpelweg de waarde van de onderliggende waarden te volgen. Beleggingsfondsen kunnen over het algemeen één keer per dag worden verhandeld.

Risico’s

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleggen in bepaalde thema’s kan onder andere regionale of branchespecifieke risico’s met zich meebrengen. De belegger gebruikt de actief beheerde beleggingen om het totale rendement te verhogen, maar vertrouwt op de markt. Wees dus altijd op je hoede voor diversificatie binnen een bepaalde sector binnen jouw portefeuille. 

Bovendien kunnen ETF’s afwijken van de index die ze volgen, wat kan resulteren in lagere rendementen (hoewel ze hoger kunnen zijn) dan wanneer je zelf in de onderliggende waarde zou hebben belegd. Mocht je meer informatie willen over ETF’s of andere financiële instrumenten, dan kun je altijd contact opnemen via mijn website.