In dit artikel

Grondstof Beleggen: Wat het is en hoe het werkt

Grondstof Beleggen: Wat het is en hoe het werkt (2024)

In dit artikel

Beleggen kan verwarrend zijn, vooral als het gaat om grondstoffen. Ik weet hoe complex het kan lijken – ook ik zat ooit in jouw schoenen. Maar na uitgebreide studie en onderzoek, ben ik erin geslaagd de mist rond grondstofbeleggingen op te klaren.

In dit artikel leid ik je door de basisprincipes van grondstofbeleggen, en help je begrijpen hoe het werkt en hoe je er mogelijk winst mee kunt maken. Bereid je voor op een boeiende reis door de wereld van grondstoffen!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Grondstoffen omvatten edelmetalen, energiebronnen, agrarische producten, basismetalen en levende have. De marktprijs wordt beïnvloed door vraag en aanbod, geografische factoren, politieke situaties en economische ontwikkeling wereldwijd.
 • Beleggen in grondstoffen biedt diversificatie van je beleggingsportefeuille, bescherming tegen inflatie en waardevaste activa.
 • Manieren om te beleggen in grondstoffen zijn onder andere: investeren in aandelen, grondstoffen ETF’s, grondstoffenfutures en grondstoffenderivaten. Elk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.
 • Risico’s bij beleggen in grondstoffen zijn de moeilijk voorspelbare prijsontwikkeling, verschillen tussen de spotmarkt en termijnmarkt, en de risico’s van backwardation en contango. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en advies in te winnen voordat je besluit te beleggen in grondstoffen.

Wat is beleggen in grondstoffen?

Beleggen in grondstoffen houdt in dat je investeert in verschillende soorten grondstoffen, zoals goud, zilver, koffie en meer, met als doel rendement te behalen.

Verschillende soorten grondstoffen

Beleggen in grondstoffen biedt een breed scala aan mogelijkheden, aangezien er talloze soorten grondstoffen zijn waarin men kan investeren. Deze variëren van edelmetalen tot agrarische producten en energiebronnen. Hier zijn enkele types:

 1. Edelmetalen: Denk hierbij aan goud en zilver, die door de geschiedenis heen altijd al als kostbaar worden beschouwd. Ze zijn aantrekkelijk voor beleggers vanwege hun waardevastheid.
 2. Energie: Olie en gas zijn belangrijke energiebronnen in onze maatschappij. De prijzen hiervan hangen nauw samen met geopolitieke ontwikkelingen en economische trends.
 3. Agrarische producten: Denk hierbij aan graan, mais, koffie en suiker. We consumeren dagelijks deze producten, dus het is geen verrassing dat ze op de beurs verhandeld worden.
 4. Basismetalen: Koper, aluminium en zink zijn essentieel voor verschillende industrieën zoals de bouwsector en autobranche.
 5. Levende have: Dit omvat vee zoals varkens, runderen en pluimvee.

Geschiedenis van beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen heeft een lange geschiedenis en is al eeuwenlang een populaire vorm van beleggen. Vroeger werd er voornamelijk gehandeld in grondstoffen zoals graan, katoen en edelmetalen zoals goud en zilver.

Deze materialen waren van groot economisch belang en werden verhandeld op speciale markten. Tegenwoordig zijn er veel meer soorten grondstoffen waarin men kan beleggen, zoals olie, gas, koffie en zelfs cryptocurrencies.

Het beleggen in grondstoffen blijft populair vanwege de potentieel hoge rendementen die ermee kunnen worden behaald.

Voordelen van beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen heeft verschillende voordelen. Ten eerste bieden grondstoffen de mogelijkheid tot diversificatie van je beleggingsportefeuille. Door naast aandelen en obligaties ook in grondstoffen te investeren, kun je je risico spreiden.

Ten tweede kunnen grondstoffen bescherming bieden tegen inflatie. Als de inflatie stijgt, stijgen vaak ook de prijzen van grondstoffen, waardoor je belegging in waarde kan toenemen.

Ten slotte zijn grondstoffen waardevaste activa die niet failliet kunnen gaan. Dit betekent dat je geld niet verloren gaat, zelfs als een bepaald bedrijf of sector in de problemen komt.

Hoe kan men beleggen in grondstoffen?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in grondstoffen, waaronder speculatie in grondstoffen, het berekenen van het break-even punt en het gebruik van verschillende beleggingsinstrumenten zoals ETF’s en futures.

Speculatie in grondstoffen

Speculatie in grondstoffen is een veelvoorkomende manier van beleggen waarbij de focus ligt op de prijsontwikkeling van grondstoffen. Het draait om het voorspellen van de veranderingen in prijzen en het nemen van posities gebaseerd op die voorspellingen.

Dit kan gedaan worden met behulp van verschillende instrumenten, waaronder derivaten zoals CFD’s. Grondstoffenbeleggers kunnen profiteren van de volatiliteit in de markt en proberen winst te maken door slimme speculaties te doen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat speculatie in grondstoffen ook aanzienlijke risico’s met zich meebrengt, zoals marktonzekerheid en volatiliteit. Het is dus essentieel om goed geïnformeerd te zijn en advies in te winnen voordat u begint met speculeren in grondstoffen.

Break-even punt bij beleggen in grondstoffen

Het break-even punt bij beleggen in grondstoffen is het punt waarop de opbrengsten van een investering gelijk zijn aan de kosten ervan. Met andere woorden, het is het moment waarop een belegger geen verlies of winst maakt.

Het break-even punt kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs van de grondstof, eventuele transactiekosten en marktomstandigheden.

Om het break-even punt te berekenen, moet een belegger rekening houden met zowel de aankoopprijs van de grondstof als de kosten die gepaard gaan met het kopen en verkopen ervan. Transactiekosten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit commissies die aan een makelaar moeten worden betaald of vergoedingen voor het gebruik van specifieke handelsplatformen.

Het break-even punt is een belangrijke indicator voor beleggers, omdat het hen helpt te bepalen wanneer ze winst beginnen te maken op hun investering. Het kan ook nuttig zijn bij het bepalen van het risico dat gepaard gaat met een belegging in grondstoffen.

Manieren om te beleggen in grondstoffen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in grondstoffen. Hier zijn enkele opties:

 1. Beleggen in aandelen: Je kunt investeren in bedrijven die zich bezighouden met de productie of exploitatie van grondstoffen, zoals mijnbouwbedrijven of olie- en gasmaatschappijen.
 2. Grondstoffen ETF’s: Een Exchange Traded Fund (ETF) is een beleggingsfonds dat belegt in meerdere grondstoffen. Door te investeren in een ETF, kun je profiteren van de prijsbewegingen van verschillende grondstoffen zonder directe blootstelling aan individuele bedrijven.
 3. Grondstoffenfutures: Futures zijn contracten waarin je akkoord gaat om een bepaalde hoeveelheid grondstof te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs en datum. Dit kan gebruikt worden om te speculeren op de toekomstige prijsontwikkeling van grondstoffen.
 4. Grondstoffenderivaten: Derivaten zoals Contracts for Difference (CFD’s) stellen je in staat om te speculeren op de prijsbewegingen van grondstoffen zonder daadwerkelijk de fysieke levering ervan te hoeven doen.

Risico’s en uitdagingen bij beleggen in grondstoffen

Het beleggen in grondstoffen brengt verschillende risico’s en uitdagingen met zich mee. De prijsontwikkeling van grondstoffen is vaak moeilijk te voorspellen, wat kan leiden tot onverwachte verliezen.

Daarnaast is er een verschil tussen de spotmarkt en de termijnmarkt, waarbij de prijzen kunnen fluctueren. Ook moet men rekening houden met de risico’s van backwardation en contango.

Lees verder om meer te weten te komen over deze uitdagingen en hoe u deze kunt aanpakken!

Prijsontwikkeling moeilijk te voorspellen

Het voorspellen van de prijsontwikkeling van grondstoffen is een uitdagende taak. Grondstoffenmarkten kunnen volatiel en onvoorspelbaar zijn, omdat ze worden beïnvloed door een breed scala aan factoren.

Economische trends, geopolitieke ontwikkelingen en veranderingen in vraag en aanbod kunnen allemaal invloed hebben op de prijzen van grondstoffen. Het is daarom belangrijk voor beleggers om zich bewust te zijn van de risico’s van deze markt en om goed geïnformeerd te zijn voordat ze besluiten om te beleggen in grondstoffen.

Spotmarkt en termijnmarkt

De spotmarkt en termijnmarkt zijn twee belangrijke markten voor grondstoffenbeleggers. Op de spotmarkt worden grondstoffen direct verhandeld, waarbij de levering en betaling meteen plaatsvinden.

Dit maakt het mogelijk om snel in te spelen op de prijsschommelingen van grondstoffen.

Aan de andere kant is er de termijnmarkt, waar grondstoffen worden verhandeld voor een afgesproken levering en betaling in de toekomst. Dit stelt beleggers in staat om te speculeren op de verwachte prijsontwikkeling van grondstoffen.

Beide markten hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Voor beleggers die graag flexibiliteit hebben en snel willen handelen, kan de spotmarkt aantrekkelijk zijn. Aan de andere kant kan de termijnmarkt handig zijn voor beleggers die zich willen beschermen tegen volatiliteit in de markt en hun risico’s willen beperken.

Risico’s van backwardation en contango

Bij het beleggen in grondstoffen kunnen beleggers te maken krijgen met de risico’s van backwardation en contango. Deze termen verwijzen naar de prijsstructuur op de termijnmarkt voor grondstoffen.

Backwardation treedt op wanneer de prijs van een termijncontract lager is dan de prijs van de spotmarkt, wat betekent dat de toekomstige verwachting voor de prijs van een grondstof lager is dan de huidige prijs.

Dit kan een risico vormen voor beleggers, omdat het betekent dat ze verlies kunnen lijden als ze een termijncontract aanhouden tot de vervaldatum.

Contango daarentegen ontstaat wanneer de prijs van een termijncontract hoger is dan de prijs van de spotmarkt. Dit geeft aan dat de toekomstige verwachting voor de prijs van een grondstof hoger is dan de huidige prijs.

Beleggers die termijncontracten kopen in een contango-markt, kunnen profiteren als de prijzen blijven stijgen. Echter, als de prijzen dalen, kunnen ze verlies lijden.

Waarom beleggen in grondstoffen?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggen in grondstoffen een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid kan zijn.

Schaarste van grondstoffen

Grondstoffen worden steeds schaarser. De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe. terwijl de beschikbaarheid ervan afneemt. Dit komt door factoren zoals bevolkingsgroei, urbanisatie en industriële ontwikkeling.

Schaarste zorgt ervoor dat de prijzen van grondstoffen stijgen, wat kansen biedt voor beleggers. Door te investeren in schaarse grondstoffen kunnen beleggers profiteren van mogelijke prijsstijgingen en een beter rendement behalen op hun investering.

Toenemende vraag naar grondstoffen

Er is een toenemende vraag naar grondstoffen, wat beleggen in deze sector aantrekkelijk maakt. Deze stijgende vraag wordt onder andere gedreven door de groeiende wereldeconomie en de vraag naar materialen voor infrastructuurontwikkeling en industriële productie.

Grondstoffen zoals olie, gas, metalen en landbouwproducten worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven en zijn essentieel voor verschillende industrieën. Beleggen in grondstoffen biedt daarom kansen voor investeerders om te profiteren van de stijgende prijzen en de groeiende vraag naar deze waardevolle activa.

Grondstoffen zijn niet failliet te gaan

Grondstoffen zijn waardevolle activa die niet failliet kunnen gaan. Dit maakt ze aantrekkelijk voor beleggers. In tegenstelling tot bedrijven of andere investeringen, kunnen grondstoffen zoals goud, zilver en olie niet failliet gaan.

Ze behouden hun intrinsieke waarde, wat betekent dat beleggers een zekerheid hebben in hun investering. Dit aspect van grondstoffen maakt het een interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en bescherming van hun kapitaal.

Diversificatie van investeringsportefeuille

Diversificatie van mijn investeringsportefeuille is een belangrijk aspect voor mij als belegger. Het toevoegen van grondstoffen aan mijn portefeuille biedt een manier om mijn risico te spreiden en potentiële rendementen te vergroten.

Grondstoffen hebben vaak een laag verband met traditionele activa, zoals aandelen en obligaties, waardoor ze een effectieve manier zijn om mijn portefeuille te beschermen tegen volatiliteit op de markt.

Door blootstelling aan verschillende grondstoffen te hebben, zoals goud, zilver, olie of gas, kan ik profiteren van prijsstijgingen in deze sectoren en tegelijkertijd mijn risico verminderen.

Meer over beleggen

In de fascinerende wereld van “Beleggingsstrategieën” is het essentieel om te begrijpen “Wat zijn beleggingsproducten“. Beginnend met de basis, bieden “aandelen beleggen“, “valuta beleggen” en “obligatie beleggen” solide fundamenten voor elke investeerder. Ook het verkennen van mogelijkheden als “rente beleggen” en het duiken in “beleggingsfondsen” kan je horizon verbreden.

Ben je geïnteresseerd in de bredere markt? Dan is “index beleggen” wellicht jouw ding. En als je nieuwsgierig bent naar specifieke categorieën, bekijk dan “grondstof beleggen”, “crypto beleggen” en “beleggen in vastgoed“. Daarnaast zijn er “ETF’s“, “Opties” en “Futures” om je beleggingsportfolio nog verder te diversifiëren.

Het begrijpen van “Diversificatie van Beleggingen” is cruciaal om risico’s te minimaliseren. Maar houd ook rekening met “Inflatie bij Beleggen“, “Belastingen en Beleggen“, en plan voor de toekomst met “Pensioen en Beleggen“. Als je een oog hebt op wereldwijde kansen, dan kan “Beleggen in Opkomende Markten” lonend zijn.

Tot slot, om ervoor te zorgen dat je op koers blijft, is het stellen van “Financiële doelen bij Beleggen” essentieel. En om je beslissingen te informeren, overweeg dan de “Economische indicatoren en Beleggingsproducten” die van invloed kunnen zijn op jouw keuzes. Welkom in de verrijkende wereld van beleggen!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Grondstof Beleggen?

Grondstof Beleggen is een soort handel waarbij men belegt in de prijsontwikkeling van grondstoffen zoals olie, goud of graan.

2. Hoe kan een grondstofhandelaar winst maken?

Een grondstofhandelaar kan winst maken door te speculeren op de stijging of daling van grondstofprijzen binnen de grondstofsector.

3. Wat is het nut van een grondstoffenportefeuille?

Een grondstoffenportefeuille helpt bij het beheren van uw investeringen en risico’s in de grondstoffenbeurs.

4. Kan ik meedoen aan grondstoffenspeculatie zonder een expert te zijn?

Hoewel grondstoffenspeculatie enige kennis vereist, kunt u met voldoende onderzoek en begrip van de grondstoffenmarktanalyse en de grondstoffenindex eraan deelnemen.

5. Hoe beïnvloeden veranderingen in de grondstoffenprijs mijn investering?

Veranderingen in de grondstoffenprijs kunnen direct invloed hebben op uw belegging in de grondstofhandel, omdat deze prijzen bepalend zijn voor uw potentiële rendement.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *