In dit artikel

Voortschrijdende Gemiddelden in Technische Analyse

Voortschrijdende Gemiddelden in Technische Analyse (2024)

In dit artikel

Bij het investeren in aandelen kan het lastig zijn om toekomstige marktbewegingen te voorspellen. Net als veel anderen, heb ik ook hetzelfde probleem ondervonden; ik stuitte echter op een effectieve techniek: het gebruik van voortschrijdende gemiddelden.

In dit artikel deel ik mijn kennis over hoe je door het gebruik van voortschrijdende gemiddelden, een krachtig hulpmiddel bij technische aandelenanalyse, beter geïnformeerde handelsbeslissingen kunt maken.

Bereid je voor op een verrassend eenvoudige manier om je beleggingsstrategie te versterken!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Voortschrijdende gemiddelden kunnen helpen bij het identificeren van trends, bepalen van steun- en weerstandsniveaus en voorspellen van marktbewegingen.
 • Er zijn verschillende soorten voortschrijdende gemiddelden, zoals het simpele en exponentiële voortschrijdend gemiddelde, die handelaren kunnen gebruiken op basis van hun handelsstrategie en voorkeur.
 • Verschillende lengtes van voortschrijdende gemiddelden kunnen handelaren helpen om een completer beeld te krijgen van de marktbewegingen en koop- of verkoopsignalen te identificeren.
 • Geavanceerde technieken, zoals variaties op het voortschrijdend gemiddelde en het gebruik van meerdere voortschrijdende gemiddelden, kunnen handelaren helpen om nauwkeurigere beslissingen te nemen bij het handelen in aandelen.

Voortschrijdende gemiddelden en hun gebruik in technische aandelenanalyse

Voortschrijdende gemiddelden zijn een belangrijk hulpmiddel bij technische aandelenanalyse. Ze helpen bij het identificeren van trends, bepalen van steun- en weerstandsniveaus en voorspellen van marktbewegingen.

Er zijn verschillende soorten voortschrijdende gemiddelden, zoals simpele en exponentiële, en ze kunnen worden gebruikt met verschillende lengtes om verschillende handelsstrategieën te ontwikkelen.

Soorten voortschrijdende gemiddelden (simpel en exponentieel)

In de technische aandelenanalyse zijn er twee belangrijke soorten voortschrijdende gemiddelden die we vaak gebruiken: het simpele voortschrijdend gemiddelde en het exponentiële voortschrijdend gemiddelde.

 • Het simpele voortschrijdend gemiddelde is een berekening waarbij elke slotkoers van een aandeel of index evenveel gewicht krijgt. Dit geeft ons een rechtlijnig beeld van hoe de koers zich ontwikkelt. Als handelaar gebruik ik deze methode om trends in de markt te identificeren, omdat eenvoudige gemiddelden de volatiliteit van de koersen afvlakken.
 • Aan de andere kant geeft het exponentiële voortschrijdend gemiddelde meer gewicht aan recente koersen. Hierdoor kunnen we sneller reageren op veranderingen in de markt. Voor mijn handelsstrategieën vind ik dit bijzonder nuttig, omdat het me helpt bij het maken van snelle beslissingen.

Verschillende lengtes van voortschrijdende gemiddelden

Er zijn verschillende lengtes van voortschrijdende gemiddelden die gebruikt kunnen worden in technische aandelenanalyse. Dit omvat korte termijn gemiddelden zoals het 10-daags gemiddelde en het 20-daags gemiddelde. Daarnaast zijn er ook langere termijn gemiddelden zoals het 50-daags gemiddelde en het 200-daags gemiddelde. Deze verschillende lengtes kunnen helpen bij het bepalen van de trendrichting en het identificeren van koop- of verkoopsignalen op basis van de historische koersbewegingen. Het gebruik van verschillende lengtes van voortschrijdende gemiddelden kan handelaren helpen om een completer beeld te krijgen van de marktbewegingen en meer inzicht te krijgen in potentiële momentumversterking in een opwaartse trend.

Handelsstrategieën met voortschrijdende gemiddelden

Handelsstrategieën met voortschrijdende gemiddelden kunnen handelaren en beleggers helpen bij het identificeren van koop- en verkoopsignalen. Een populaire strategie is het gebruik van een crossover van twee voortschrijdende gemiddelden.

Wanneer het kortetermijngemiddelde het langtermijngemiddelde overschrijdt, kan dit worden beschouwd als een koopsignaal. Omgekeerd, wanneer het kortetermijngemiddelde het langtermijngemiddelde naar beneden kruist, kan dit worden gezien als een verkoopsignaal.

Deze strategieën helpen handelaren om trendomkeringen te identificeren en op tijd in te spelen op veranderingen in de markt. Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele strategie perfect is en dat het altijd verstandig is om andere technische analyse-instrumenten te gebruiken om een vollediger beeld van de markt te krijgen.

Voordelen en toepassingen van voortschrijdende gemiddelden

– Trendrichting bepalen

– Voortschrijdende gemiddelden als steun en weerstand

– Marktbewegingen voorspellen

Trendrichting bepalen

Om de trendrichting te bepalen, kunnen voortschrijdende gemiddelden worden gebruikt als technische indicatoren. Door het berekenen van het gemiddelde van de koersen over een bepaalde periode, kan worden vastgesteld of er sprake is van een opwaartse of neerwaartse trend.

Het voortschrijdend gemiddelde wordt regelmatig bijgewerkt en kan helpen om de volatiliteit van de koers af te vlakken, waardoor een duidelijker beeld van de marktbewegingen ontstaat.

Door het analyseren van het voortschrijdend gemiddelde in combinatie met andere technische analyse tools, kunnen handelaren en beleggers beter beslissingen nemen en kopen of verkopen signalen identificeren.

Voortschrijdende gemiddelden als steun en weerstand

Voortschrijdende gemiddelden kunnen ook gebruikt worden als steun- en weerstandsniveaus bij het analyseren van aandelen. Een steunniveau is een prijsniveau waarop de koers van een aandeel naar verwachting zal stabiliseren of stijgen, terwijl een weerstandsniveau een prijsniveau is waarop de koers naar verwachting zal dalen of moeite zal hebben om verder te stijgen.

Door voortschrijdende gemiddelden te gebruiken, kunnen handelaren deze niveaus identificeren en hun beslissingen baseren op de reacties van de koers op deze niveaus. Dit kan hen helpen om betere instap- en uitstappunten te bepalen en potentieel winstgevende handelsmogelijkheden te vinden.

Marktbewegingen voorspellen

Met behulp van voortschrijdende gemiddelden kunnen we marktbewegingen voorspellen. Door het analyseren van de trendrichting die wordt aangegeven door de voortschrijdende gemiddelden, kunnen we potentiële opwaartse of neerwaartse trends identificeren.

Het voortschrijdend gemiddelde fungeert als een indicator voor de huidige richting van de markt en kan gebruikt worden om potentiële instap- en uitstappunten te bepalen bij het handelen in aandelen.

Het is belangrijk om op te merken dat voortschrijdende gemiddelden slechts een technische analyse tool zijn en dat andere factoren ook in overweging moeten worden genomen bij het maken van beleggingsbeslissingen.

Geavanceerde methoden en technologieën in het gebruik van voortschrijdende gemiddelden

Variaties op het voortschrijdend gemiddelde, het gebruik van meerdere voortschrijdende gemiddelden en trendzuiverheid zijn slechts enkele geavanceerde technieken die ik zal bespreken.

Ontdek hoe deze methoden en technologieën uw aandelengrafieken naar een hoger niveau kunnen tillen. Lees verder om de volledige diepgang te ontdekken.

Variaties op het voortschrijdend gemiddelde

Er zijn verschillende variaties op het voortschrijdend gemiddelde die gebruikt kunnen worden in technische aandelenanalyse. Een veelgebruikte variatie is het exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA), waarbij recentere koersen meer gewicht hebben dan oudere koersen.

Dit kan helpen om snellere en scherpere reacties op marktbewegingen te krijgen. Een andere variatie is het gewogen voortschrijdend gemiddelde (WMA), waarbij ook rekening wordt gehouden met het belang van recente koersen.

Hierdoor kan een meer nauwkeurige voorspelling van toekomstige prijsbewegingen worden gedaan. Het gebruik van deze variaties op het voortschrijdend gemiddelde kan handelaren en beleggers helpen om een beter inzicht te krijgen in de marktbewegingen en om doordachte beslissingen te nemen.

Gebruik van meerdere voortschrijdende gemiddelden

Het is mogelijk om meerdere voortschrijdende gemiddelden te gebruiken bij technische aandelenanalyse. Hierdoor kunnen we verschillende tijdsperiodes combineren en een meer gedetailleerd beeld krijgen van de marktbewegingen. Enkele voordelen van het gebruik van meerdere voortschrijdende gemiddelden zijn:

 • Het bevestigen van trends: Door het vergelijken van verschillende voortschrijdende gemiddelden met verschillende lengtes, kunnen we de richting van een trend bevestigen. Als de kortere termijn voortschrijdend gemiddelde boven het langere termijn gemiddelde ligt, kan dit wijzen op een opwaartse trend. Omgekeerd, als het kortetermijngemiddelde onder het langetermijngemiddelde ligt, kan dit duiden op een neerwaartse trend.
 • Identificatie van keerpunten: Wanneer meerdere voortschrijdende gemiddelden elkaar kruisen, kan dit wijzen op een verandering in de markttrend. Een “Golden Cross” treedt op wanneer het kortetermijngemiddelde boven het langetermijngemiddelde komt te liggen en kan signaleren dat er een sterkere opwaartse beweging aan zit te komen. Een “Death Cross” daarentegen gebeurt wanneer het kortetermijngemiddelde onder het langetermijngemiddelde valt, wat zou kunnen duiden op een potentiële neergang.
 • Bevestiging van steun en weerstandsniveaus: Meerdere voortschrijdende gemiddelden kunnen ook worden gebruikt om steun- en weerstandsniveaus in een grafiek te bevestigen. Als de koers van een aandeel of index meerdere keren het voortschrijdend gemiddelde raakt en terugkaatst, kan dit een indicatie zijn van sterke steun- en weerstandsniveaus.
 • Verbetering van handelsbeslissingen: Door het combineren van verschillende voortschrijdende gemiddelden kunnen we meer gedetailleerde signalen krijgen voor het nemen van handelsbeslissingen. Bijvoorbeeld, wanneer het kortetermijngemiddelde boven het langetermijngemiddelde ligt, kan dit wijzen op een koopmoment. Omgekeerd, als het kortetermijngemiddelde onder het langetermijngemiddelde valt, kan dit aangeven dat het tijd is om te verkopen.

Voortschrijdende gemiddelden en trendzuiverheid

Het gebruik van voortschrijdende gemiddelden helpt bij het volgen van trends en het identificeren van instap- en uitstappunten bij het handelen in aandelen. Een belangrijk aspect van voortschrijdende gemiddelden is hun vermogen om trendzuiverheid te bieden.

Door het berekenen van het gemiddelde van de koersen over een bepaalde periode, kunnen we de richting van de markt nauwkeuriger bepalen en de schommelingen afvlakken. Dit stelt ons in staat om betere beslissingen te nemen en mogelijke winstkansen te identificeren.

Conclusie: Het belang van voortschrijdende gemiddelden in technische aandelenanalyse

Voortschrijdende gemiddelden spelen een cruciale rol in technische aandelenanalyse. Ze helpen bij het identificeren van trends, het bepalen van instap- en uitstappunten en het voorspellen van marktbewegingen.

Door het gebruik van verschillende soorten voortschrijdende gemiddelden en geavanceerde technieken, kunnen handelaren en beleggers nauwkeurigere beslissingen nemen bij het handelen in aandelen.

Het begrijpen en toepassen van voortschrijdende gemiddelden is dus essentieel voor succesvolle technische analyse.

Meer over beleggen

Laten we beginnen bij de basis met de “Inleiding tot aandelen analyse“, die je zal voorbereiden op de complexe wereld van de aandelenmarkt. Er is altijd de eeuwenoude discussie geweest tussen “Technische analyse versus fundamentele analyse“. Als je geïnteresseerd bent in grafieken en marktpatronen, zal onze diepgaande blik op “Technische analyse van aandelen” je zeker aanspreken, vooral onze gedetailleerde uitleg over “Gebruik van trendlijnen en kanalen in technische aandelenanalyse” en het “Gebruik van voortschrijdende gemiddelden in technische aandelenanalyse”.

Voor degenen die zich richten op bedrijfsprestaties, duiken we diep in de “Fundamentele analyse van aandelen“, benadrukkend het “Belang van bedrijfsgroei en omzet in fundamentele aandelenanalyse“. Hierbij is het essentieel om te begrijpen waarom het “Belang van bedrijfswinsten en cashflow in aandelenanalyse” zo cruciaal is voor een goed geïnformeerde beleggingsbeslissing.

Voor een grondig inzicht raden we aan om kennis te maken met het “Gebruik van ratio’s in fundamentele aandelen analyse” en het “Belang van sector- en industrieanalyse in fundamentele analyse“. De recente trends in “Duurzaamheid en ESG-factoren in fundamentele aandelenanalyse” worden ook gedekt, evenals het “Effect van valutakoersen op internationale aandelenanalyse“.

Als je ooit hebt nagedacht over de impact van marktdynamiek, zal de “Invloed van economische cycli en bedrijfscycli op aandelenanalyse” je een duidelijker beeld geven. Ook wordt het “Begrip van weerstand en ondersteuningsniveaus in technische aandelenanalyse” gedetailleerd uitgelegd. Voor de tech-savvy traders onder ons, bieden we ook inzicht in het “Gebruik van backtesting in technische aandelenanalyse“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is technische aandelenanalyse met behulp van voortschrijdende gemiddelden?

Technische aandelenanalyse met behulp van voortschrijdende gemiddelden is een analysemethode voor koersafvlakking en trendanalyse om markttrends te identificeren en daardoor potentiële instap- en uitstappunten te bepalen in beurskoersanalyse.

2. Hoe helpt de technische aandelengrafieken in deze methode?

Technische aandelengrafieken helpen bij het visualiseren van de historische beurskoers en zijn belangrijk voor het analyseren van het momentum, de trendanalyse en de marktvoorspelling op basis van het daags gemiddelde.

3. Waar worden gewogen gemiddelde en exponentiële afvlakking in toegepast?

Gewogen gemiddelde en exponentiële afvlakking worden gebruikt in Excel berekeningen voor technische aandelenanalyse om nauwkeurigere koersanalyse te verkrijgen.

4. Kan deze analysemethode ook helpen bij de beleggen in aandelen?

Ja, door markttrends vast te stellen, instap- en uitstappunten te identificeren, en technische handelsstrategieën toe te passen, kan deze analysemethode helpen bij het nemen van beslissingen voor beleggen in aandelen.

5. Wat betekent momentum versterking in technische aandelenanalyse?

In technische aandelenanalyse betekent momentum versterking het toenemende of afnemende tempo waarmee de koersbeweging plaatsvindt. Deze informatie kan handelaars helpen om trends voortijdig te herkennen.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Picture of Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities.Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *