In dit artikel

Fiscale Gevolgen van Beleggen in het Buitenland

Fiscale Gevolgen van Beleggen in het Buitenland (2023)

In dit artikel

Investeren in het buitenland kan een aantrekkelijke optie zijn, maar zonder goede voorbereiding kunt u voor onaangename financiële verrassingen komen te staan. Dit heb ik ook ervaren toen ik me voor het eerst begaf op de internationale beleggingsmarkt.

Uit persoonlijke ervaring en grondig onderzoek ontdekte ik dat de fiscale gevolgen van beleggingen in het buitenland complex kunnen zijn en nauwgezet onderzoek vergen. In deze blog neem ik u mee door de Nederlandse belastingregels met betrekking tot buitenlandse investeringen en hoe u uw fiscale lasten mogelijk kunt minimaliseren.

Bent u er klaar voor om te leren hoe u slim kunt beleggen over de grens?

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2023 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Wie in het buitenland woont en belastingplichtig is in Nederland, heeft geen recht op aftrekposten en heffingskortingen.
 • Bij belastingaangifte voor een tweede huis in het buitenland moet rekening worden gehouden met de waarde en eventuele schuld van het huis, om dubbele heffing te voorkomen.
 • Beleggen op buitenlandse locaties kan invloed hebben op de belastingtarieven en beleggingsresultaten. Het is belangrijk om de belastingregels in het betreffende land te begrijpen en rekening te houden met bronbelastingen, dividendbelasting en kapitaalwinstbelasting.

Belastingplicht bij wonen in het buitenland

Als je in het buitenland woont, ben je niet meer aftrekbaar voor de Nederlandse belastingen en heb je geen recht op heffingskortingen en aftrekposten.

Geen aftrek mogelijk als buitenlands belastingplichtige

Als je in het buitenland woont en belastingplichtig bent in Nederland, kan dit fiscale gevolgen hebben. Een belangrijk punt om te begrijpen is dat er geen belastingaftrek mogelijk is voor buitenlands belastingplichtigen.

Dit betekent dat je bepaalde kosten die je normaal gesproken zou kunnen aftrekken van je belastbaar inkomen, zoals hypotheekrente of studiekosten, niet kunt aftrekken als je belastingplichtig bent in het buitenland.

Het is essentieel hier rekening mee te houden bij het plannen van financiële zaken en investeringen. Bovendien worden inkomsten uit sparen en beleggen (Box 3) niet langer belast na de datum van emigratie, wat ook een invloed heeft op je fiscale positie.

Geen recht op heffingskortingen en aftrekposten

Wanneer je in het buitenland woont en belastingplichtig bent in Nederland, heb je geen recht op heffingskortingen en aftrekposten. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van belastingvoordelen zoals de algemene heffingskorting, de arbeidskorting of de hypotheekrenteaftrek.

Als buitenlands belastingplichtige worden je inkomsten dus anders behandeld en betaal je mogelijk meer belasting. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je financiële situatie en het beleggen van je vermogen.

Berekening van belasting bij wonen in het buitenland

Bij het wonen in het buitenland moeten we rekening houden met de berekening van belasting. Inkomsten uit sparen en beleggen (Box 3) worden niet langer belast na de datum van emigratie.

Dit betekent dat als je verhuist naar een ander land, je geen belasting meer betaalt over jouw spaargeld en beleggingen. Echter, de duur van jouw verblijf in het buitenland kan invloed hebben op de fiscale gevolgen van de emigratie.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van internationale belastingregels en mogelijke verdragslanden om dubbele belastingheffing te voorkomen. Daarnaast worden belastinggegevens uitgewisseld tussen Nederland en andere landen, dus het is belangrijk om jouw buitenlandse inkomsten correct aan te geven in jouw belastingaangifte.

Belastingaangifte bij een tweede huis in het buitenland

Bij belastingaangifte voor een tweede huis in het buitenland wordt de waarde en eventuele schuld meegenomen in de grondslag, met mogelijkheden om dubbele heffing te voorkomen.

Waarde en eventuele schuld in de grondslag

Bij het indienen van belastingaangifte voor een tweede huis in het buitenland, moet je rekening houden met de waarde en eventuele schuld van het huis bij het bepalen van de grondslag.

Dit betekent dat de waarde van het huis en eventuele leningen of hypotheekschulden worden meegenomen in de berekening van de belasting. Het is belangrijk om alle relevante informatie over de waarde en schuld van het huis correct en nauwkeurig op te geven om problemen met de belastingdienst te voorkomen.

Voorkoming van dubbele heffing

Dubbele belastingheffing kan worden voorkomen door gebruik te maken van belastingverdragen tussen Nederland en andere landen. Hierdoor kunnen beleggers in het buitenland in sommige gevallen profiteren van een vermindering of vrijstelling van belasting op hun beleggingsinkomsten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de relevante verdragen en de voorwaarden die daarin worden gesteld om dubbele heffing te vermijden. Daarnaast kan het raadzaam zijn om professioneel advies in te winnen om optimaal gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheden.

 • Belastingverdragen tussen Nederland en andere landen
 • Vermindering of vrijstelling van belasting
 • Voorwaarden voor dubbele heffing vermijden
 • Professioneel advies inwinnen

Belasting over spaargeld en beleggingen in het buitenland

Bij het beleggen in het buitenland moet men rekening houden met belastingheffing over spaargeld en beleggingen.

Belasting over vermogen in box 3

In box 3 moeten belastingplichtigen in Nederland belasting betalen over hun vermogen, zoals spaargeld en beleggingen. Het belastingtarief is gebaseerd op een fictief rendement dat wordt berekend over de waarde van het vermogen.

Dit fictieve rendement wordt vervolgens belast tegen een vast tarief van 30%. Er geldt een vrijstelling voor een deel van het vermogen. Het belastingbedrag dat moet worden betaald, wordt door de Belastingdienst automatisch berekend aan de hand van de aangifte inkomstenbelasting.

Fiscale behandeling van spaargeld

De fiscale behandeling van spaargeld heeft effect op de belasting die je betaalt over het vermogen in Box 3. Wanneer je spaargeld hebt, wordt dit meegenomen in de berekening van je belasting.

De hoogte van de belasting is afhankelijk van het totale vermogen dat je bezit, inclusief spaargeld en andere beleggingen. Het bedrag aan spaargeld wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de gemiddelde waarde gedurende het jaar.

Het tarief waartegen de belasting wordt berekend, is progressief en hangt af van de hoogte van je vermogen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de fiscale regels met betrekking tot spaargeld, zodat je geen onnodige belasting betaalt.

Beleggen op buitenlandse locaties

Bij beleggen op buitenlandse locaties gelden verschillende belastingtarieven in vergelijking met beleggen in Nederland.

Belastingtarieven bij beleggen in Nederland

Beleggen in Nederland wordt belast volgens een progressief tariefstelsel in box 3. Hierbij wordt het belastingtarief hoger naarmate uw vermogen toeneemt. De belastingdienst gaat uit van een fictief rendement op uw vermogen en daarover betaalt u belasting. Hieronder vindt u een overzicht van de belastingtarieven voor beleggen in Nederland:

Grondslag sparen en beleggenFictief rendementBelastingpercentage
Tot € 50.0001,90%30%
Van € 50.000 tot € 950.0004,50%30%
Vanaf € 950.0005,69%30%

Maar let op, er zijn veranderingen op komst in de vermogensrendementsheffing van Box 3. Het belastingtarief wordt dan een vast tarief van 33% over het daadwerkelijke rendement op vermogen. Dit kan invloed hebben op uw belastingplicht bij beleggen. Bovendien, als u fiscale partners bent, hebt u de mogelijkheid om gezamenlijk de grondslag sparen en beleggen te bepalen. Dit kan voordelig zijn, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Belastingtarieven bij beleggen in het buitenland

Bij beleggen in het buitenland moet je rekening houden met de belastingtarieven. De tarieven kunnen verschillen per land en kunnen van invloed zijn op je beleggingsresultaten. Het is belangrijk om de belastingregels van het land waarin je belegt te begrijpen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele bronbelastingen, dividendbelasting en kapitaalwinstbelasting die van toepassing kunnen zijn, zodat je jouw beleggingsstrategie hierop kunt afstemmen.

Meer over beleggen

Beleggen gaat niet alleen over winst maken, maar ook over hoe je je financiën beheert, vooral op fiscaal gebied. Duik met ons in de wereld van de “Psychologie van beleggen” om te begrijpen hoe de menselijke geest werkt. Het begint allemaal met de “Gokmentaliteit in beleggen“, die kan worden getemperd met “Zelfbewustzijn bij beleggen“. Terwijl je op deze reis bent, is het cruciaal om te begrijpen hoe de “Invloed van media en nieuws op beleggerspsychologie” je beslissingen kan beïnvloeden. Maar met “Zelfcontrole bij beleggen” en het vermijden van “Regret aversion in beleggen“, kun je deze invloeden beheersen.

Nu we de psychologische kant hebben besproken, laten we ons verdiepen in de fiscale wereld van beleggen. Weet je hoe de “Belasting op dividenden” werkt? Of het “Endowment effect in beleggen“? Hoe zit het met de “Vermogensbelasting en beleggingsrendementen“? Dit zijn slechts enkele van de onderwerpen die we behandelen.

Begrijp het belang van “Fiscale efficiëntie bij beleggen“, en ontdek meer over “Belastingvrije beleggingen“. We leggen ook uit hoe “Beleggen en inkomstenbelasting” hand in hand gaan en bieden inzichten over “Belastingplanning voor beleggers“.

Duik dieper in specifieke onderwerpen zoals “Erfbelasting en beleggen“, de “Fiscale gevolgen van beleggen in het buitenland”, en de unieke wereld van “Belasting op cryptobeleggingen“. Verken hoe “Beleggen in vastgoed en belasting” samenwerken en ontrafel de “Fiscale implicaties van beleggen in pensioenfondsen“.

Tot slot, als je je ooit hebt afgevraagd hoe beleggingen je belastingaangifte beïnvloeden, bieden we inzichten over de “Invloed van beleggingen op belastingaangifte“. We gaan ook dieper in op de “Belasting op beleggingen en capital gains” en de “Fiscale behandeling van opties en futures“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent de term ‘Fiscale Gevolgen van Beleggen in het Buitenland’?

‘Fiscale Gevolgen van Beleggen in het Buitenland’ verwijst naar de belastingimplicaties die men ondervindt bij het investeren in buitenlandse vermogens zoals buitenlandse aandelen, met een Nederlands inkomen.

2. Hoe beïnvloedt werken in het buitenland mijn belastingplicht en sociale zekerheid?

Tijdelijk in het buitenland werken kan gevolgen hebben voor je belastingplicht en sociale zekerheid, afhankelijk van je fiscale woonplaats en internationale belastingregels.

3. Wat zijn de fiscale consequenties van beleggen in het buitenland?

De fiscale consequenties van beleggen in het buitenland kunnen onder andere bestaan uit bronbelasting op spaargeld, inkomstenbelasting volgens Europese regels en fiscale behandeling van je vermogen in de ‘grondslag sparen en beleggen box’ .

4. Hoe past belastingontwijking hierin?

Het gebruik van een VBI of de buitenlandroute kan leiden tot fiscale optimalisatie door de verlaging van vermogenswinst- en andere belastingen, maar mogelijke wettelijke beperkingen op belastingontwijking moeten in acht worden genomen.

5. Zijn er mogelijkheden om te investeren zonder fiscale heffingen?

Hoewel er enkele methoden kunnen zijn om te investeren zonder fiscale heffingen, zoals door het kiezen voor internationale investeringen of het houden van vermogen in een bedrijf, is het belangrijk om bewust te zijn van de bestaande fiscale regelgeving en potentiële gevolgen.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2023

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *