Er zijn veel voor- en nadelen aan beleggen in goud. Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt als valuta, juwelen en investering. De waarde van goud fluctueert voortdurend, waardoor het een riskante investering kan zijn. Er zijn echter ook veel voordelen aan investeren in goud, zoals het vermogen om je in te dekken tegen inflatie en je portefeuille te beschermen tijdens economische recessies. Uiteindelijk hangt het van je persoonlijke financiële doelen en risicotolerantie af of je al dan niet besluit in goud te beleggen. Lees verder voor meer informatie over waarom goud investeren verstandig is.
Goud is een waardevol goed dat al eeuwenlang als betaalmiddel wordt gebruikt
Fysiek goud is al eeuwenlang gewild als waardevol metaal, en werd in vele culturen over de hele wereld als betaalmiddel gebruikt. Goud is een ongelooflijk kneedbaar metaal, daarom is het zo’n aantrekkelijk ruilmiddel; het kan tot dunne platen worden gesmolten of tot lange draden worden getrokken zonder te breken. In het verleden werd goud gebruikt voor het maken van munten en gouden sieraden, waarbij sommige culturen geloofden dat het metaal geluk kon brengen en boze geesten kon afweren.
Veel regeringen bewaren nog steeds aanzienlijke hoeveelheden goud in hun kluizen als reserve, een bewijs dat goud, ondanks zijn symbolische waarde, ook nu nog een belangrijk financieel goed is. Goud vertegenwoordigt niet alleen waarde omdat de hoeveelheid van nature bijzonder schaars is, maar ook omdat goud de enige belegging is waarvan de waarde niet afhankelijk is van de prestatie van een tegenpartij.
Goud is zeldzaam en moeilijk te vinden, waardoor het een goede investering is
Fysiek goud is vanwege zijn zeldzaamheid en natuurlijke schoonheid altijd gezien als een begerenswaardig en waardevol goed. Veel beleggers zien goud als de veilige haven. Het vinden van goud is zowel moeilijk, als wanneer het gevonden wordt, vereist het vaak grote inspanningen, rekening houdend met zijn unieke eigenschappen zoals kneedbaarheid en weerstand tegen corrosie. Deze eigenschappen, samen met het feit dat het relatief zeldzaam is ten opzichte van andere metalen, maken het een goede investeringskeuze voor wie zijn geld in iets stabiels wil steken. Goud beleggen kan gezien worden als een investering die waardevast is en niet noodzakelijkerwijs in waarde daalt zoals andere investeringen in de loop der tijd.
Beleggingsportefeuilles
Door goud op te nemen in jouw algemene beleggingsportefeuille kun je mogelijk profiteren van de waardestijging op lange termijn, de waardeopslag en de bescherming tegen inflatie. Als edelmetaal wordt goud van oudsher overal ter wereld gebruikt als betaalmiddel en symbool van rijkdom. Portefeuilles waarin goud een onderdeels is, wordt gezien als aantrekkelijk voor beleggers in zowel stijgende als dalende markten. Bovendien biedt goud liquiditeit en overdraagbaarheid zoals geen enkele andere activaklasse, waardoor het gemakkelijk kan worden overgedragen tussen landen, markten en houders. Naarmate de wereldeconomie verandert, neemt ook de vraag naar goud toe, wat verdere mogelijkheden kan creëren voor beleggers die goud in hun portefeuille opnemen.
Goud wordt niet beïnvloed door inflatie zoals andere beleggingen, zoals aandelen of obligaties
Fysiek goud is een van de meest betrouwbare investeringen die er zijn, vooral als het gaat om bescherming tegen inflatie. Goud is een waardevast product. Dit zorgt ervoor dat, zeker in onzekere tijden, de vraag naar goud stijgt. Wanneer de inflatie stijgt en andere beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen en obligaties, minder waard beginnen te worden, heeft goud keer op keer bewezen een goede optie te zijn vanwege zijn stabiele karakter. Sterker nog, goud is sinds 2000 een van de best presterende beleggingen.
Goud gedraagt zich bij bepaalde macro-economische, geopolitieke en monetaire gebeurtenissen vaak tegengesteld aan traditionele beleggingsklassen. Inflatie tast de waarde van goudbeleggingen niet aan, waardoor het immuun is voor de schade die hogere prijzen voor aandelen en obligaties kunnen veroorzaken. Investeren in goud is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je geld veilig blijft, ongeacht hoeveel de prijzen stijgen.
Factoren die de goudprijs kunnen beïnvloeden
De goudprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de wereldeconomie, politieke gebeurtenissen en het beleggerssentiment.
Wereldeconomie
De wereldeconomie speelt een belangrijke rol bij de waardering van goud, omdat economische onzekerheid kan leiden tot een grotere vraag naar goud. Politieke gebeurtenissen kunnen de goudprijs ook beïnvloeden, omdat onrust en onrust beleggers kunnen drijven naar veilige havenbeleggingen zoals goud.
Beleggerssentiment
Het beleggerssentiment kan ook een belangrijke rol spelen in de goudprijs, omdat beleggers risicovollere activa links laten liggen ten gunste van veiligere beleggingen.
Centrale banken
Daarnaast zijn centrale banken belangrijke spelers op de goudmarkt en hun acties kunnen de goudprijs rechtstreeks beïnvloeden. Wanneer centrale banken bijvoorbeeld grote hoeveelheden goud kopen of verkopen, beïnvloedt dit de waarde ervan.
Vraag en aanbod
Ten slotte bepalen ook vraag en aanbod de goudprijs – als het aanbod afneemt of de vraag toeneemt, kan de prijs dienovereenkomstig stijgen.
Je kunt goud fysiek bezitten, waardoor het gemakkelijk op te slaan en te vervoeren is
Fysiek goud is al lang een gangbare keuze voor investeringen, en zijn fysieke vorm maakt het een van de handigste manieren om te investeren. In tegenstelling tot aandelen, die worden ervaren met papieren certificaten of elektronische databases, kan goud worden aangeraakt en vastgehouden, zodat het gemakkelijk kan worden vervoerd en opgeslagen.
Deze tastbare vorm van rijkdom is uiteindelijk zo veilig als het vermogen van de eigenaar om het veilig te stellen – er worden gewoonlijk kluizen gebruikt om gouden munten in op te slaan – maar het is ook liquide omdat individuele voorwerpen, van juwelen tot staven, gemakkelijk verkocht kunnen worden. Voor wie wil investeren zonder tussenkomst van een makelaar of digitaal platform, blijft goud een van de beste opties die beschikbaar zijn.
De prijs van goud kan volatiel zijn, waardoor het een riskante investering is
Is beleggen in goud verstandig? Ja, fysiek goud is een edelmetaal dat overal ter wereld als een uitstekende investering wordt beschouwd. Omdat de waarde van andere beleggingen in de loop der tijd sterk kan fluctueren, verandert de prijs van goud doorgaans minder drastisch. Maar hoewel goud door zijn relatieve stabiliteit veiliger wordt geacht dan andere beleggingen, kent het nog steeds risico’s.
Zo kunnen geopolitieke gebeurtenissen of het fiscaal beleid van de overheid leiden tot grote schommelingen in de prijs. De goudprijs stijgt zelfs pieken als geen van deze gebeurtenissen zich voordoen door het irrationele gedrag en het sentiment van beleggers ten opzichte van de markt. Vanwege de potentieel hoge beloning maar ook hoge volatiliteit, moet het opnemen van goud in iemands portefeuille met voorzichtigheid en een goede analyse gebeuren.
Je kunt je goudinvestering misschien niet snel verzilveren als je het geld nodig hebt
Investeren in goud kan een prima manier zijn om je portefeuille te diversifiëren, want het edelmetaal is in de loop der tijd steeds waardevoller geworden. Beleggers moeten zich er echter van bewust zijn dat het enige tijd kan duren voordat hun goudbelegging wordt verzilverd als ze toegang tot hun fondsen nodig hebben. Dit geldt vooral in een markt waar de goudprijs vaak en snel fluctueert – verkopers kunnen merken dat snelle verkoop niet mogelijk is en de prijzen die geboden worden voor het kopen of verkopen van hun bezit weerspiegelen mogelijk niet de meest actuele goudprijs. Als zodanig is het belangrijk voor goudbeleggers om vooruit te plannen en de risico’s te begrijpen van het hebben van een illiquide actief in hun portefeuille.
Hoe kan je beleggen in goud?
Een van de populairste manieren om in goud te beleggen is door fysiek bezit van munten of baren. Hierdoor kun je het goud in uw eigen huis opslaan, waardoor je er volledige controle over heeft. Als alternatief kiezen veel mensen ervoor om goud-ETF’s (exchange-traded funds) of beleggingsfondsen te kopen die rechtstreeks in goudmijnbedrijven en goudhandelaren investeren. Hoewel deze methode minder kapitaal vereist dan het kopen van fysiek goud, wordt de winst zwaarder belast dan bij fysiek bezit.
Een andere optie is de aankoop van termijncontracten op de grondstoffenbeurs, waarbij met een hefboom wordt gespeculeerd op de toekomstige goudprijs, maar waarbij het risico groter is door de hefboomwerking en de margevereisten. Ten slotte kun je ook handelen in aandelen van goudmijnbedrijven en indirecte blootstelling aan de spotprijzen via derivaten zoals opties en CFD’s (contracts for difference).
Kortom, fysiek goud is zeker geen veilige investering, maar het kan wel winstgevend zijn. Zijn zeldzaamheid en beperkte voorraad maken het minder kwetsbaar voor inflatie, waardoor sommige beleggers goud beschouwen als een gezond onderdeel van hun financiële portefeuille. Of je nu besluit te investeren in fysiek goud, zoals munten of baren, of liever een blootstelling hebt via een goud ETF of beleggingsfonds, het is belangrijk om je due diligence te doen en mogelijke risico’s en beloningen te overwegen voordat je investeert.
Goud wordt gezien als een vrij veilige belegging, omdat de prijs van goud niet opeens heel sterk zal dalen of stijgen. Beleggen in fysiek goud kan veel winst opleveren, maar brengt ook risico’s met zich mee. Zoals bij elk ander beleggingsproduct zijn er voor- en nadelen die geëvalueerd moeten worden voordat je een beslissing neemt. Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je zuurverdiende geld haalt, is het essentieel om de complexiteit van beleggen in goud te begrijpen.