In dit artikel

De Beste Beleggingsstrategieën voor Beginners

De Beste Beleggingsstrategieën voor Beginners (2024)

In dit artikel

Beleggen kan overweldigend lijken voor beginners, met talloze strategieën, aandelen en fondsen om uit te kiezen. Geloof me, ik weet precies hoe dat voelt, maar na veel onderzoek en ervaring, heb ik ontdekt dat er strategieën zijn die bijzonder geschikt zijn voor beginners.

In deze blog gaan we de beste beleggingsstrategieën voor beginners verkennen; van de buy-and-hold strategie tot dollar cost averaging. Zet je schrap, ik deel graag mijn kennis om jouw beleggingsreis een kick-start te geven.

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Buy-and-hold strategie: Deze strategie houdt in dat je aandelen voor een lange termijn vasthoudt, ongeacht de marktomstandigheden.
 • Buy low, sell high strategie: Bij deze strategie koop je aandelen wanneer de prijzen laag zijn en verkoop je ze wanneer de prijzen hoog zijn om winst te maken.
 • Dividendrendement: Met deze strategie focus je op het investeren in aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren.
 • Dollar Cost Averaging: Deze strategie houdt in dat je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de marktbewegingen.

Verschillende Beleggingsstrategieën

– Buy and hold strategie: Hierbij koop je aandelen en houd je ze voor een lange termijn vast, ongeacht de ups en downs van de markt.

– Buy low, sell high strategie: Deze strategie draait om het kopen van aandelen wanneer de prijzen laag zijn en ze te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn om winst te maken.

– Dividendrendement: Bij deze strategie koop je voornamelijk aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren, waardoor je een passief inkomen kunt genereren.

– Dollar Cost Averaging: Deze strategie houdt in dat je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht of de markt omhoog of omlaag gaat. Op deze manier koop je meer aandelen wanneer de prijzen laag.

Buy-and-hold strategie

De Buy-and-hold strategie is een eenvoudige en geliefde strategie onder beginners. Het is vrij eenvoudig: je koopt aandelen of andere investeringen en houdt deze voor een lange periode aan, ongeacht de schommelingen in de markt.

Op deze manier vermijd je stressvolle beslissingen op korte termijn en profiteer je van de historische neiging van de markt om op lange termijn te stijgen. Hier komt discipline en geduld bij kijken, wat belangrijk is bij het beleggen.

Tools zoals die van DeGiro kunnen je helpen bij het volgen van deze strategie. Omdat er altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen, is het verspreiden van je investeringen over verschillende soorten activa een goede manier om je risico’s te beperken.

Buy low, sell high strategie

Een van de bekendste beleggingsstrategieën is de “buy low, sell high” strategie. Deze strategie draait om het profiteren van koersschommelingen. Het idee is om aandelen te kopen wanneer de prijzen laag zijn en ze te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn.

Op deze manier kan je winst maken doordat je aandelen goedkoop inkoopt en duurder verkoopt. Het is belangrijk om de markt goed in de gaten te houden en analyseren, zodat je op het juiste moment kunt handelen.

Deze strategie vergt echter geduld en discipline, omdat het soms even kan duren voordat de prijzen stijgen en je winst kunt maken. Het is belangrijk om te realiseren dat deze strategie niet zonder risico’s is en dat het altijd mogelijk is dat je aandelen minder waard worden voordat je ze kunt verkopen.

Dividendrendement

Bij de beleggingsstrategie van dividendrendement draait het om het investeren in aandelen die een hoog dividendrendement bieden. Dit betekent dat je als belegger regelmatig een deel van de winst van het bedrijf ontvangt in de vorm van dividend.

Het voordeel van deze strategie is dat je een passief inkomen kunt genereren en profiteert van de groei van het bedrijf. Het is belangrijk om te kijken naar de financiële gezondheid van het bedrijf en hun dividendgeschiedenis voordat je investeert.

Zo kun je een inschatting maken van de kans op toekomstig dividend en het rendement op je investering.

Dollar Cost Averaging

Dollar Cost Averaging is een beleggingsstrategie die vooral geschikt is voor beginners. Het houdt in dat je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht of de markt stijgt of daalt.

Op deze manier koop je meer aandelen wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer ze hoog zijn. Dit zorgt ervoor dat je de impact van volatiele markten verkleint en geleidelijk aan je beleggingsportefeuille opbouwt.

Het vereist discipline en een lange-termijn mentaliteit. Door regelmatig te investeren, profiteer je uiteindelijk van gemiddelde prijzen en kun je de impact van marktschommelingen verminderen.

Lifecycle beleggen

Bij lifecycle beleggen wordt er rekening gehouden met de beleggingshorizon van een individu. Het idee achter deze strategie is dat het risico van je beleggingen verandert naarmate je ouder wordt.

Als beginner is het belangrijk om te weten dat lifecycle beleggen betekent dat je in het begin meer risico neemt door te investeren in aandelen, omdat je op de lange termijn een hoger rendement kunt behalen.

Naarmate je dichter bij je beleggingsdoel komt, wordt het risico geleidelijk verminderd door over te schakelen naar veiligere investeringen zoals obligaties.

Het Kiezen van de Beste Beleggingsstrategie

Bij het kiezen van de beste beleggingsstrategie is het belangrijk om je risicotolerantie en doelstellingen te bepalen. Ook moet je rekening houden met diversificatie en je beleggingshorizon.

Daarnaast is het van belang om belastingimplicaties in overweging te nemen.

Risicotolerantie bepalen

Het bepalen van je risicotolerantie is essentieel bij het kiezen van een beleggingsstrategie. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Identificeer je financiële doelen en het tijdspad waarin je ze wilt bereiken.
 • Overweeg hoeveel verlies je comfortabel kunt dragen zonder emotioneel gestrest te raken.
 • Begrijp dat hogere rendementen vaak gepaard gaan met hogere risico’s.
 • Raadpleeg een financieel adviseur om je te helpen bij het bepalen van je risicotolerantie.

Doelstellingen bepalen

Bij het bepalen van mijn beleggingsstrategie is het belangrijk om mijn doelstellingen duidelijk voor ogen te hebben. Mijn doelen kunnen me helpen bij het kiezen van de juiste strategie en de benodigde stappen die ik moet nemen. Hier zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen:

 • Het gewenste rendement: Ik moet bepalen hoeveel rendement ik wil behalen met mijn beleggingen. Dit kan gebaseerd zijn op financiële doelen zoals het opbouwen van een noodfonds, het sparen voor een huis of het plannen van mijn pensioen.
 • De benodigde tijdshorizon: Ik moet weten wanneer ik mijn beleggingsdoelen wil bereiken. Als ik bijvoorbeeld over vijf jaar een huis wil kopen, heb ik een kortere tijdshorizon dan wanneer ik spaar voor mijn pensioen.
 • Het risiconiveau: Ik moet rekening houden met mijn risicotolerantie. Hoeveel risico ben ik bereid te nemen met mijn beleggingen? Dit kan afhangen van factoren zoals leeftijd, financiële situatie en comfortniveau met volatiliteit op de markten.
 • De beschikbare middelen: Ik moet ook rekening houden met de hoeveelheid geld die ik beschikbaar heb om te investeren. Dit kan me helpen bij het bepalen van welke beleggingsstrategieën haalbaar zijn binnen mijn budget.

Diversificatie

Bij beleggen is diversificatie een belangrijk concept. Het houdt in dat je je beleggingen spreidt over verschillende soorten en sectoren om het risico te verminderen. Door te diversifiëren, verdeel je het risico en voorkom je dat je volledig afhankelijk bent van het succes of falen van één investering.

Hierdoor heb je een betere kans om winst te maken en eventuele verliezen te beperken. Diversificatie kan worden bereikt door te investeren in verschillende aandelen, obligaties, indexfondsen en andere activa.

Het is belangrijk om bij het opstellen van je beleggingsstrategie diversificatie in gedachten te houden om je kansen op succes te vergroten.

Beleggingshorizon overwegen

Bij het kiezen van de beste beleggingsstrategie is het belangrijk om je beleggingshorizon in overweging te nemen. Je beleggingshorizon is de periode waarin je bereid bent om je geld vast te houden en te laten groeien.

Dit kan variëren van enkele jaren tot tientallen jaren, afhankelijk van je doelen en financiële situatie.

Als je een lange beleggingshorizon hebt, zoals voor je pensioen, kan je overwegen om te investeren in risicovollere activa, zoals aandelen of indexfondsen. Deze hebben doorgaans hogere rendementen op de lange termijn, maar kunnen ook volatiel zijn op korte termijn.

Aan de andere kant, als je een korte beleggingshorizon hebt, bijvoorbeeld voor het sparen voor een huis over 5 jaar, wil je misschien minder risico nemen. In dat geval kan je overwegen om te investeren in minder volatiele activa, zoals obligaties of spaarrekeningen.

Belastingen en beleggen

Bij het maken van een beleggingsstrategie is het belangrijk om ook rekening te houden met belastingen. Het rendement dat je behaalt met beleggen kan namelijk belast worden. Het is dus verstandig om op de hoogte te zijn van de belastingregels en hoe deze van invloed kunnen zijn op je beleggingen.

Zo kan het zijn dat je bepaalde heffingen moet betalen over ontvangen dividend, of dat je vermogensbelasting moet afdragen over je beleggingsportefeuille. Het is daarom aan te raden om informatie in te winnen bij een belastingadviseur of accountant om ervoor te zorgen dat je fiscaal gezien het meeste uit je beleggingen haalt.

Uitvoeren van de Gekozen Beleggingsstrategie

Selecteer een online broker die bij je past en open een beleggersrekening. Bepaal het startbedrag dat je wilt investeren en maak dit over naar je beleggersrekening. Kies vervolgens welke beleggingen je wilt doen en koop deze via de online broker.

Zorg ervoor dat je tijdens het beleggen je emoties onder controle houdt en rationele beslissingen neemt.

Online broker kiezen

Ik heb verschillende online brokers onderzocht om een geschikte partner te vinden voor mijn beleggingsactiviteiten. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij het kiezen van een online broker:

 • Kijk naar de kosten: Vergelijk de transactiekosten en andere vergoedingen die door verschillende brokers in rekening worden gebracht. Het is belangrijk om een broker te kiezen die betaalbaar is en past bij mijn beleggingsbudget.
 • Controleer de gebruiksvriendelijkheid van het platform: Ik wil een gebruiksvriendelijk platform dat gemakkelijk te navigeren is en waar ik snel orders kan plaatsen.
 • Onderzoek de beschikbare beleggingsproducten: Ik wil ervoor zorgen dat de online broker toegang biedt tot de beleggingsproducten waarin ik geïnteresseerd ben, zoals aandelen, ETF’s en obligaties.
 • Bekijk de educatieve bronnen: Een goede online broker biedt educatieve materialen en tools waarmee ik mijn kennis over beleggen kan vergroten. Dit helpt me betere investeringsbeslissingen te nemen.
 • Let op klantenservice: Ik wil er zeker van zijn dat ik altijd contact kan opnemen met de klantenservice als ik vragen of problemen heb. Het is belangrijk dat ze snel reageren en behulpzaam zijn.
 • Overweeg extra functies: Sommige online brokers bieden extra functies zoals robo-advisors, automatische beleggingsopties of marktonderzoek. Deze kunnen handig zijn, afhankelijk van mijn persoonlijke behoeften.

Startbedrag bepalen en overmaken

Beleggingen selecteren en kopen

Bij het selecteren en kopen van beleggingen zijn er een paar stappen die je kunt volgen.

 1. Analyseer de markt en bekijk welke beleggingen interessant kunnen zijn.
 2. Doe onderzoek naar de verschillende beleggingsmogelijkheden en maak een lijst van potentiële investeringen.
 3. Vergelijk de prestaties, risico’s en kosten van elke belegging op je lijst.
 4. Stel criteria op waaraan je beleggingen moeten voldoen, zoals rendement en risiconiveau.
 5. Maak een selectie van de beleggingen die het beste aan je criteria voldoen.
 6. Open een rekening bij een online broker of bank waarmee je de geselecteerde beleggingen kunt kopen.
 7. Plaats vervolgens orders om de geselecteerde beleggingen te kopen tegen de gewenste prijs.
 8. Houd regelmatig de prestaties van je gekozen beleggingen in de gaten en overweeg indien nodig aanpassingen.

Emoties beheersen tijdens het beleggen

Het beheersen van emoties tijdens het beleggen is cruciaal voor het nemen van verstandige beslissingen. Angst en hebzucht kunnen ervoor zorgen dat we impulsieve en emotionele keuzes maken, wat kan leiden tot verlies.

Het is belangrijk om geduldig te blijven en niet te worden beïnvloed door korte-termijn schommelingen. Het helpt om een beleggingsplan te hebben en eraan vast te houden, zelfs als de markt onrustig is.

Daarnaast kan het handig zijn om regelmatig te evalueren en eventueel aanpassingen te doen, maar altijd vanuit een rationele en weloverwogen overweging. Het beheersen van emoties vergt discipline en zelfbeheersing, maar kan uiteindelijk leiden tot betere resultaten op de lange termijn.

Conclusie: De Beste Beleggingsstrategieën voor Beginners

De beste beleggingsstrategieën voor beginners zijn afhankelijk van je persoonlijke risicotolerantie, doelen en beleggingshorizon. Het is belangrijk om verschillende strategieën te onderzoeken en te experimenteren om te ontdekken welke het beste bij jou past.

Met geduld, discipline en regelmatige evaluatie kun je succesvol beginnen met beleggen.

Meer over beleggen

Duiken in de wereld van “Beleggingsstrategieën” kan een uitdagende reis zijn. Er zijn talloze wegen die men kan inslaan. Ben je bijvoorbeeld iemand die gelooft in “Buy and hold” of voel je je meer aangetrokken tot het snelle tempo van “Daytraden“? Wellicht ben je iemand die zich richt op de intrinsieke waarde met “Waardebeleggen“, of zoek je juist naar snelgroeiende bedrijven met “Groeibeleggen“.

Voor degenen die van stabiliteit houden, kan “Dividensbeleggen” of “Dividend Beleggingsstrategieën” een geschikte keuze zijn. Als je besluit over je inlegmethodes, dan is het de moeite waard om “Dollar cost avaraging” te overwegen, tenzij je liever een “Lump sum” wilt investeren. En laten we het belang van “Pensioenplanning” en “Spaardoelen” niet vergeten, vooral wanneer we kijken naar “Beleggingsstrategieën voor de Lange Termijn“.

Bovendien moeten beleggers ook hun “Belastingplanning” overwegen, naast de diversificatie in “Verschillende sectoren“. Het eeuwige debat tussen “Actieve versus Passieve Beleggingsstrategieën” is ook een onderwerp dat je niet mag overslaan.

Ben je een nieuwkomer? Dan zouden de “Beste Beleggingsstrategieën voor Beginners” je op weg kunnen helpen. Maar het kiezen van de “Juiste Beleggingsstrategie” is essentieel voor iedereen. Het is ook cruciaal om te leren over “Risicobeheer in Beleggingsstrategieën” en het “Aanpassen van Beleggingsstrategieën” wanneer nodig. En voor de liefhebbers van grafieken en cijfers is “Technische Analyse in Beleggingsstrategieën” zeker een leesbeurt waard.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de beste beleggingsstrategieën voor beginners?

De beste beleggingsstrategieën voor beginners zijn passief beleggen, actief beleggen, het kopen van aandelen, en de Buyandhold strategie.

2. Hoe kunnen beginnende beleggers starten met beleggen?

Beginnende beleggers kunnen starten met beleggen door eerst te leren over veilige beleggingsstrategieën voor beginners, en dan te kiezen voor automatisch beleggen of een andere gekozen strategie.

3. Wat zijn enkele tips voor beginnende beleggers?

Enkele tips voor beginnende beleggers zijn het begrijpen van de basis van beleggen voor beginners, het leren over de risico’s van beleggen, en het bestuderen van populaire beleggingsstrategieën voor beginners.

4. Wat betekent passief en actief beleggen?

Passief beleggen is een strategie waarbij je jouw investeringen lang termijn houdt zonder veel te veranderen, terwijl bij actief beleggen je actief aandelen koopt en verkoopt om winst te maken.

5. Wat is belangrijk om in gedachten te houden voor beginners die starten met beleggen?

Belangrijk is om rekening te houden dat er altijd risico’s verbonden zijn aan het beginnen met beleggen, daarom is het essentieel om up-to-date informatie en advies te zoeken voordat je besluit te starten.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Picture of Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities.Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *