In dit artikel

Hoe Beleggingsproducten presteren tijdens recessies

Hoe Beleggingsproducten presteren tijdens recessies (2023)

In dit artikel

“Ervaar je zorgen over hoe je beleggingsproducten presteren tijdens een economische neergang? Dat begrijpen we heel goed, want in tijden van recessie kunnen financiële markten behoorlijk onvoorspelbaar zijn.

In dit blog zullen we uitgebreid toelichten hoe verschillende soorten beleggingsproducten – zoals aandelen, obligaties en grondstoffen – zich doorgaans gedragen tijdens een recessie en welke beleggingsstrategieën je zou kunnen volgen.

Maar geen zorgen, er zijn manieren om je investeringen te beschermen en zelfs mogelijkheden om rendement te behalen tijdens economische neergang.”

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2023 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Aandelen kunnen volatiel zijn tijdens een recessie, omdat bedrijven minder winst genereren. Cash verzamelen kan een optie zijn.
 • Obligaties met een hoge kredietwaardigheid kunnen profiteren van een recessie en worden gezien als veilige havens.
 • Goud en andere edelmetalen worden vaak gezien als veilige haven en kunnen in waarde stijgen tijdens economische neergang.
 • Diversificatie van de portefeuille, investeren in defensieve sectoren en liquiditeit spelen allemaal een rol bij het beschermen van beleggingen tijdens een recessie.

Wat is een recessie en hoe beïnvloedt het beleggingsproducten?

Een recessie wordt gedefinieerd als een periode van economische neergang, gekenmerkt door een daling van het bruto binnenlands product (BBP) en een afname van de productie en werkgelegenheid.

Deze neergang heeft invloed op verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen.

Definitie van een recessie

Een recessie is in feite een aanzienlijke daling van de algehele economische activiteit die meerdere maanden duurt. Deze economische teruggang wordt vaak gekenmerkt door een drastische daling van de uitgaven van consumenten en bedrijven, een stijging van de werkloosheid en een daling van de productie in verschillende industrieën.

Over het algemeen vindt een recessie plaats wanneer er twee opeenvolgende kwartalen zijn met negatieve groei van het bruto binnenlands product (BBP). Het is echter belangrijk om te begrijpen dat elke recessie uniek is in zijn oorzaken, gevolgen en duur.

Invloed op aandelen, obligaties en grondstoffen

Een recessie heeft een aanzienlijke impact op beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. De gevolgen zijn niet altijd negatief; sommige beleggingsproducten kunnen profiteren van een recessie, terwijl anderen eronder lijden.

BeleggingsproductenInvloed van recessie
AandelenAandelen zijn over het algemeen volatiel tijdens een recessie. Omdat bedrijven minder winst genereren, kunnen de aandelenkoersen dalen. Het verzamelen van cash kan een optie zijn tijdens een recessie zoals benadrukt bij de belangrijke feiten.
ObligatiesObligaties met een hoge kredietwaardigheid kunnen juist profiteren van een recessie. Investeren in deze obligaties kan een veilige haven zijn voor beleggers tijdens een recessie, omdat ze meestal minder risico inhouden dan aandelen.
GrondstoffenGoud en andere edelmetalen zijn vaak populaire beleggingsproducten tijdens een recessie. Ze worden gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en hun waarde kan stijgen wanneer andere beleggingen in waarde dalen.

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat tijdens een recessie de gevolgen op beleggingen groter kunnen worden naarmate de recessie langer duurt. Maar met de juiste strategieën en een diversificatie van de portefeuille, kunnen beleggers zich beschermen tegen de negatieve impact van een recessie.

Beleggen tijdens een recessie: strategieën en tips

– Om je beleggingen te beschermen tijdens een recessie, is het belangrijk om je portefeuille te diversifiëren.

Diversificatie van de portefeuille

Diversificatie van mijn beleggingsportefeuille is essentieel tijdens een recessie. Hier zijn enkele manieren waarop ik dit kan doen:

 • Ik kan mijn geld verdelen over verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen.
 • Binnen elke activaklasse kan ik ook diversifiëren door te investeren in verschillende sectoren en regio’s.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat diversificatie het risico kan verminderen omdat het verlies op één belegging kan worden gecompenseerd door winst op een andere belegging.
 • Ik kan ook kijken naar alternatieve activa, zoals private equity of onroerend goed, om mijn portefeuille verder te diversifiëren.
 • Door mijn portefeuille te diversifiëren, kan ik mogelijk beter bestand zijn tegen schommelingen op de financiële markten tijdens een recessie.

Investeren in defensieve sectoren

Tijdens een recessie kan het verstandig zijn om te investeren in defensieve sectoren. Deze sectoren, zoals nutsbedrijven, voedingsmiddelen en gezondheidszorg, worden over het algemeen als minder gevoelig beschouwd voor economische schommelingen.

Ze bieden vaak stabiele inkomsten en worden als veilige havens gezien tijdens onzekere tijden. Door te investeren in defensieve sectoren kan je je portefeuille beschermen en mogelijk positieve rendementen behalen, zelfs tijdens een economische neergang.

Het is echter belangrijk om grondig onderzoek te doen naar specifieke bedrijven en hun financiële stabiliteit voordat je besluit te investeren.

Het belang van liquiditeit

Liquiditeit is een cruciaal aspect om rekening mee te houden bij het beleggen tijdens een recessie. Liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk een beleggingsproduct kan worden gekocht of verkocht zonder grote prijsschommelingen te veroorzaken.

In tijden van economische neergang kan het moeilijker zijn om kopers te vinden voor bepaalde activa, waardoor de liquiditeit afneemt. Dit kan resulteren in moeilijkheden bij het verkopen van beleggingen wanneer je dat wilt, vooral als de markten volatiel zijn.

Het belang van liquiditeit tijdens een recessie kan niet worden onderschat, omdat het ervoor zorgt dat je toegang hebt tot je geld wanneer je het nodig hebt en voorkomt dat je vast komt te zitten in investeringen die moeilijk liquideerbaar zijn.

Voorbeelden van beleggingsproducten die presteren tijdens recessies

– Obligaties met een hoge kredietwaardigheid bieden stabiele inkomsten en worden als veilige havens gezien tijdens recessies.

– Goud en andere edelmetalen zijn traditionele beleggingen die vaak in waarde stijgen tijdens economische neergang.

– Hoogdividend-aandelen kunnen ook aantrekkelijk zijn omdat ze regelmatige inkomsten bieden, zelfs in tijden van economische stress.

Obligaties met een hoge kredietwaardigheid

Obligaties met een hoge kredietwaardigheid zijn een populair beleggingsproduct tijdens recessies. Deze obligaties worden uitgegeven door solide en betrouwbare bedrijven of overheden die een lage kans hebben om in gebreke te blijven bij het terugbetalen van de lening.

Tijdens economische neergang blijken deze obligaties minder vatbaar te zijn voor prijsdalingen dan risicovollere obligaties. Dit komt doordat beleggers tijdens recessies de voorkeur geven aan veilige investeringen, waardoor de vraag naar obligaties met een hoge kredietwaardigheid stijgt.

Hierdoor blijft de prijs stabiel en blijft het rendement steady, waardoor ze een betrouwbare bron van inkomsten kunnen vormen voor beleggers tijdens moeilijke economische tijden.

Goud en andere edelmetalen

Goud en andere edelmetalen worden vaak gezien als veilige haven tijdens recessies. Tijdens economische neergang hebben beleggers de neiging om hun investeringen in aandelen te verminderen en te kiezen voor activa die als stabiel en waardevast worden beschouwd, zoals goud.

Goud heeft historisch gezien goed gepresteerd tijdens tijden van economische onzekerheid, omdat het een tastbaar actief is dat zijn waarde behoudt, zelfs als andere beleggingsproducten dalen.

Andere edelmetalen, zoals zilver en platina, kunnen ook aantrekkelijk zijn tijdens recessies vanwege hun industriële toepassingen en beperkte aanbod. Het is belangrijk op te merken dat de prijzen van edelmetalen kunnen schommelen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod op de markt.

Hoogdividend-aandelen

Hoogdividend-aandelen zijn aandelen van bedrijven die regelmatig hoge dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders. Tijdens een recessie kunnen hoogdividend-aandelen aantrekkelijk zijn voor beleggers, omdat ze stabiele inkomsten genereren, zelfs wanneer de markten volatiel zijn.

Deze aandelen hebben vaak een solide financiële positie en kunnen dividenduitkeringen handhaven, zelfs tijdens economische neergang. Beleggers die op zoek zijn naar inkomsten kunnen overwegen om hoogdividend-aandelen toe te voegen aan hun portefeuille tijdens een recessie.

Het is echter belangrijk om de kwaliteit en stabiliteit van het dividend goed te onderzoeken voordat je investeert in hoogdividend-aandelen.

Conclusie en advies voor beleggers tijdens recessies

Beleggingsproducten presteren verschillend tijdens recessies. Het is belangrijk voor beleggers om strategieën en tips te gebruiken om hun portefeuille te beschermen. Diversificatie, investeren in defensieve sectoren en liquiditeit spelen allemaal een rol in het behalen van positieve resultaten tijdens economische neergang.

Bovendien kunnen beleggingsproducten zoals obligaties met een hoge kredietwaardigheid, goud en hoogdividend-aandelen goede opties zijn om te overwegen. Het is essentieel om goed geïnformeerd te blijven en de juiste beslissingen te nemen om succesvol te zijn tijdens een recessie.

Meer over beleggen

Welkom in de boeiende wereld van “Beleggingsstrategieën”. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe “Belastingen en Beleggen” met elkaar zijn verbonden of hoe “Pensioen en Beleggen” in elkaar grijpen, dan ben je hier op de juiste plek. Voordat je duikt in specifieke markten, is het cruciaal om te begrijpen “Wat zijn beleggingsproducten“. Of je nu geïnteresseerd bent in “aandelen beleggen“, “valuta beleggen“, “obligatie beleggen” of “rente beleggen“, er is hier voor elk wat wils.

Het globale perspectief is even belangrijk; “Beleggen in Opkomende Markten” biedt kansen die je niet mag missen. En in tijden van economische onzekerheid kun je je voordeel doen met kennis over “Beleggingsproducten tijdens recessies”. Het is ook essentieel om te begrijpen hoe “Politieke gebeurtenissen en Beleggingsproducten” samenwerken en hoe “Beleggingsproducten versus Spaarproducten” kunnen verschillen in rendement.

De wereld van beleggen gaat diep. Duik in de “Basisprincipes van Margin Trading” of ontdek de mogelijkheden van “Investeren in Derivaten“. Heb je ooit gedacht aan de invloed van “Rentevoeten en Beleggingsproducten” of de betekenis achter “Kredietbeoordelingen in Obligatie Beleggen“? Voor de avontuurlijke belegger zijn er mogelijkheden zoals “Investeren in Private Equity en Hedge Funds“.

In ons moderne tijdperk is “Technologie en Beleggingsproducten” een groeiend aandachtsgebied, net als “Groene Beleggingen“. Terwijl je je financiële reis voortzet, houd dan altijd je “Financiële doelen bij Beleggen” in gedachten en gebruik “Economische indicatoren en Beleggingsproducten” als je kompas. Veel succes op je beleggingsavontuur!

Veelgestelde Vragen

1. Hoe presteren beleggingsproducten tijdens recessies?

Beleggingsproducten kunnen tijdens recessies variëren in prestaties, afhankelijk van verschillende factoren zoals de beurs en productievooruitzichten.

2. Wat zijn enkele effectieve beleggingsstrategieën tijdens een recessie?

Enkele effectieve beleggingsstrategieën tijdens een recessie kunnen zijn het investeren in veilige havens, diversificatie van beleggingsportefeuilles en het beleggen in alternatieve activa.

3. Wat zijn de risico’s en kansen van beleggen tijdens een economische crisis?

De risico’s van beleggen tijdens een economische crisis kunnen onder andere verlies van spaargeld omvatten. Echter, er kunnen ook kansen ontstaan, zoals het kopen van aandelen tegen lage prijzen op de beurs.

4. Hoe kan ik mijn beleggingen beschermen tijdens een recessie?

Om bescherming te bieden aan uw beleggingsportefeuilles tijdens een recessie, kan men overwegen om te investeren in veilige havens, risicomanagement en diversificatie strategieën toe te passen.

5. Hoe beïnvloeden recessies de rendement op beleggingsproducten?

Recessies kunnen het rendement op beleggingsproducten negatief beïnvloeden door factoren zoals dalende aandelenprijzen en economische onzekerheid. Deze invloed kan variëren afhankelijk van de specifieke economische condities en de gekozen beleggingsstrategieën.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2023

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *