In dit artikel

Beleggen voor beginners: alles wat je moet weten

Beleggen voor beginners: alles wat je moet weten (2024)

In dit artikel

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Wat is beleggen en hoe werkt het?

Beleggen is het investeren van geld met als doel een positief rendement te behalen en vermogen op te bouwen.

Aandelen

Aandelen zijn een boeiend onderdeel van de beleggingswereld. Als je aandelen koopt, word je eigenlijk een klein stukje eigenaar van een bedrijf. Dit betekent dat je deelt in de winst en het verlies van dat bedrijf.

Wanneer het goed gaat met het bedrijf en de waarde stijgt, stijgt ook de waarde van jouw aandelen en kun je deze met winst verkopen. Aan de andere kant kan de waarde van aandelen ook dalen, waardoor je risico loopt om geld te verliezen.

Het is dus belangrijk om verstandige keuzes te maken en te diversifiëren door in verschillende bedrijven te investeren. Je moet ook goed op de hoogte zijn van de bedrijven waarin je investeert, zodat je weet wat er speelt en kunt anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Obligaties

Obligaties zijn een van de producten waarin je kunt investeren als je begint met beleggen. Een obligatie is eigenlijk een lening die je verstrekt aan een bedrijf of overheid. Als investeerder krijg je rente op de lening, die meestal jaarlijks of halfjaarlijks wordt uitbetaald.

Aan het einde van de looptijd ontvang je het geleende bedrag terug. Obligaties worden gezien als een relatief stabiele en veilige vorm van beleggen, omdat je als investeerder minder risico loopt dan bijvoorbeeld met aandelen.

Het is belangrijk om te kijken naar de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie, omdat dit invloed kan hebben op het risico en rendement. Obligaties kunnen een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een regelmatige inkomstenstroom en niet te veel risico wilt nemen.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn een populaire manier om te investeren als je net begint met beleggen. Een beleggingsfonds is een collectieve belegging waarbij het geld van verschillende investeerders wordt samengevoegd en beheerd door professionals.

Het fonds belegt in diverse financiële producten, zoals aandelen en obligaties, waardoor je als investeerder direct gespreid bent over verschillende effecten. Dit verkleint het risico en vergroot de kans op een positief rendement.

Door te kiezen voor beleggingsfondsen hoef je zelf niet actief te beheren, maar laat je dit over aan experts. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om met kleine bedragen te beginnen met beleggen.

Dividend

Dividend is een belangrijk onderdeel van beleggen dat je moet begrijpen. Het is als het ware een deel van de winst dat bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit kan in de vorm van geld zijn, maar ook in de vorm van extra aandelen.

Het ontvangen van dividend is een manier om op lange termijn rendement te behalen met je investeringen. Het is belangrijk om te kijken naar het dividendrendement en de frequentie van dividenduitkeringen bij het selecteren van aandelen.

Hoe kan ik beginnen met beleggen?

Wil je weten hoe je kunt beginnen met beleggen? Lees verder en ontdek alles wat je moet weten om succesvol te starten met beleggen.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Als beginner met beleggen sta je voor de keuze: ga je zelf beleggen of laat je het beleggen over aan een professional? Hier zijn enkele overwegingen:

 • Tijd en kennis: Beleggen vergt tijd en kennis. Als je zelf de tijd hebt om je in te lezen en de markt goed te volgen, kun je ervoor kiezen om zelf te beleggen. Heb je hier geen tijd voor of ontbreekt het je aan kennis, dan is het laten beleggen door een expert wellicht een betere optie.
 • Risico en rendement: Zelf beleggen geeft je controle over waar je geld naartoe gaat en hoeveel risico je neemt. Als je belang hecht aan het nemen van risico’s en potentieel hogere rendementen wilt behalen, is zelf beleggen een goede keuze. Wil je liever minder risico lopen en meer zekerheid hebben, dan kan het uitbesteden van het beleggingsproces verstandig zijn.
 • Kosten: Zelf beleggen kan kostenbesparend zijn omdat je geen adviseur of vermogensbeheerder hoeft te betalen. Daarentegen kunnen er wel transactiekosten verbonden zijn aan het handelen in effecten. Bij laten beleggen betaal je vaak een vergoeding aan de vermogensbeheerder.
 • Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk gaat het erom wat jij prettig vindt en waar jij vertrouwen in hebt. Sommige mensen vinden het leuk om zelf actief bezig te zijn met hun investeringen, terwijl anderen juist graag de zorg uit handen geven.

Risico’s van beleggen

Beleggen kan spannend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat er altijd risico’s aan verbonden zijn. Een van de belangrijkste risico’s is het verliezen van geld. De waarde van je beleggingen kan namelijk fluctueren en het is mogelijk dat je minder geld terugkrijgt dan je hebt ingelegd.

Daarnaast zijn er ook marktrisico’s, zoals volatiliteit op de aandelenmarkt, die invloed kunnen hebben op je rendement. Het is daarom verstandig om alleen geld te beleggen dat je kunt missen en om een goede beleggingsstrategie te hebben die past bij jouw doelen en risicobereidheid.

Onthoud dat beleggen altijd een risico met zich meebrengt, maar met de juiste kennis en strategie kun je dit risico zoveel mogelijk beperken.

Bepalen van beleggingsstrategie

Het bepalen van mijn beleggingsstrategie is een belangrijke stap bij het beginnen met beleggen. Hier zijn enkele strategieën die ik kan overwegen:

 1. Spreiding: Ik kan ervoor kiezen om mijn geld te verdelen over verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Op deze manier spreid ik mijn risico en vergroot ik mijn kans op rendement.
 2. Lange termijn: Als ik bereid ben om mijn geld voor langere tijd vast te houden, kan ik kiezen voor een langetermijnstrategie. Dit betekent dat ik investeer in stabiele bedrijven of indexfondsen en geduldig wacht op groei.
 3. Actief handelen: Voor de meer avontuurlijke beleggers onder ons is actief handelen een optie. Hierbij volg ik de markttrends nauwlettend en koop en verkoop ik regelmatig aandelen om winst te maken.
 4. Dividendbeleggen: Als ik regelmatige inkomsten wil genereren uit mijn beleggingen, kan ik me richten op dividendaandelen of dividendfondsen. Deze betalen regelmatig een deel van hun winst uit aan investeerders.

Tips voor beginners bij het beleggen

Vermijd valkuilen en wees bewust van de risico’s. Blijf leren en investeer veilig.

Vermijden van valkuilen

Beleggen kan spannend zijn, vooral als je net begint. Maar er zijn een paar valkuilen waar je op moet letten om je geld veilig te houden en het beste rendement te behalen:

 1. Zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt voordat je begint met beleggen.
 2. Pas op voor te goede deals die te mooi lijken om waar te zijn.
 3. Laat emoties zoals angst en hebzucht niet de overhand krijgen bij het nemen van beslissingen.
 4. Diversifieer je portefeuille door in verschillende soorten beleggingen te investeren.
 5. Houd rekening met kosten en commissies die van invloed kunnen zijn op je rendement.

Veilig beleggen

Veilig beleggen is essentieel voor beginners. Het is belangrijk om de risico’s te begrijpen en te zorgen voor een gediversifieerde portefeuille. Door te investeren in verschillende producten, zoals obligaties en beleggingsfondsen, kan je het risico spreiden.

Daarnaast is het verstandig om jezelf te informeren over de markt en regelmatig je portefeuille te evalueren. Zo kan je positieve rendementen behalen terwijl je je vermogen opbouwt.

Het belang van blijven leren

Ik ben altijd op zoek naar manieren om mezelf te verbeteren en te groeien, vooral als het gaat om beleggen. Het belang van blijven leren in de wereld van beleggen kan niet genoeg benadrukt worden.

Door voortdurend nieuwe dingen te leren en mijn kennis uit te breiden, kan ik mijn beleggingsvaardigheden verbeteren en betere beslissingen nemen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de markt, nieuwe beleggingsstrategieën en trends.

Door te blijven leren, kan ik mijn rendement maximaliseren en mijn vermogen opbouwen op de lange termijn. Dus ik zorg ervoor dat ik regelmatig boeken lees, artikelen lees, podcasts beluister en webinars volg om up-to-date te blijven in de beleggingswereld.

Beleggen bij Nationale-Nederlanden

– Beheerd Beleggen: Laat je vermogen beheren door experts en profiteer van hun kennis en ervaring.

– Webinar: Bereik meer met je geld: Leer in een informatief webinar hoe je het maximale uit je beleggingen kunt halen.

– Meer informatie over beleggen: Ontdek alles wat je moet weten over beleggen en hoe je kunt beginnen bij Nationale-Nederlanden.

– Hulp en contactmogelijkheden: Bij vragen of behoefte aan ondersteuning staat het team van Nationale-Nederlanden altijd voor je klaar.

Beheerd Beleggen

Bij beleggen komt veel kijken, en het kan soms overweldigend zijn om zelf te beheren. Daarom biedt Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen aan. Met Beheerd Beleggen hoef je je geen zorgen te maken over het dagelijkse beheer van je portefeuille.

Het team van experts bij Nationale-Nederlanden neemt dit namelijk voor jou uit handen. Ze houden de marktontwikkelingen goed in de gaten en passen je beleggingen aan waar nodig. Zo kun je met Beheerd Beleggen op een verantwoorde manier je vermogen laten groeien, zonder dat je er constant bovenop hoeft te zitten.

Webinar: Bereik meer met je geld

Ik geef regelmatig webinars over hoe je meer kunt bereiken met je geld. Tijdens deze webinars deel ik praktische tips en strategieën om je vermogen op te bouwen en positief rendement te behalen.

Ik leg uit hoe je kunt starten met beleggen, of je nu zelf wilt beleggen of het wilt uitbesteden aan professionals. Daarnaast bespreek ik verschillende beleggingsproducten waarin je kunt investeren, zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Meld je aan voor mijn webinar en zet de eerste stap naar het bereiken van financiële vrijheid.

Meer informatie over beleggen

Als je meer wilt weten over beleggen, ben je hier aan het juiste adres. Dit artikel behandelt alles wat je moet weten als beginner. Je leert over verschillende beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Daarnaast ontdek je hoe je kunt beginnen met beleggen en welke risico’s daaraan verbonden zijn. Ook krijg je tips en strategieën om succesvol te beleggen. Dus als je klaar bent om meer te leren over beleggen en je vermogen op te bouwen, lees dan snel verder!

Hulp en contactmogelijkheden

Heb je hulp nodig bij het beleggen? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren waarop je ondersteuning kunt krijgen. Bij Nationale-Nederlanden kun je terecht voor advies en begeleiding op maat.

Of je nu vragen hebt over beleggingsproducten, strategieën of risico’s, er zijn experts beschikbaar om je te helpen. Je kunt contact opnemen via e-mail, telefoon of zelfs een persoonlijk gesprek regelen met een adviseur.

Daarnaast biedt Nationale-Nederlanden ook handige online tools en bronnen om je kennis over beleggen uit te breiden. Dus aarzel niet om hulp in te schakelen als je dat nodig hebt, want beleggen is een spannende stap en het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent.

Meer over beleggen

In de fascinerende wereld van de aandelenmarkt beginnen veel mensen met de basale vragen zoals “Wat zijn aandelen?” en “Wat is een beurs?“. Als je je ook hebt afgevraagd “Hoe aandelen kopen” of “Hoe aandelen verkopen“, dan ben je niet de enige. De reis begint vaak met “Starten met beleggen” en daarvoor moet je een “Beleggingsrekening openen“. Maar hoe kies je de juiste tussenpersoon? “Kiezen van een broker” is cruciaal, vooral voor diegenen die nieuw zijn in “beleggen voor beginners”.

Terwijl je jezelf verdiept in “duurzaam beleggen” en begrijpt “wat is beleggen“, kan de “Geschiedenis aandelenmarkt” fascinerende inzichten bieden. Maar er is meer. “Internationaal beleggen” opent een wereld van mogelijkheden en het is essentieel om je bewust te zijn van zaken zoals “Belasting op beleggingen” en specifiek “Hoe werkt vermogenswinstbelasting“.

Of je nu geïnteresseerd bent in het “Rendement op investering berekenen bij beleggen” of je wilt leren over “Maatschappelijk verantwoord beleggen“, er zijn tal van onderwerpen om te verkennen. Sommigen willen misschien meer weten over specifieke aandelentypen zoals “cumulatief preferente aandelen” of de nuances van “avondhandel nederlandse aandelen“. Voor bedrijven kan de “uitgifte van aandelen” een interessant punt van overweging zijn, terwijl beleggers soms kiezen voor “certificaten van aandelen” voor meer flexibiliteit. Welke richting je ook op gaat, er is altijd iets nieuws te leren in de wereld van beleggen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent ‘Beleggen voor beginners: alles wat je moet weten’?

‘Beleggen voor beginners: alles wat je moet weten’ is een gids om te leren hoe je geld kunt investeren, producten waarin je kunt investeren, en hoe je een positief rendement kunt behalen.

2. Wat zijn de beste apps om mee te beginnen met beleggen?

Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je kunt beginnen met beleggen. Ze vereenvoudigen het proces en helpen je om grip te krijgen op aandeelhandel en de beurs.

3. Moet ik zelf beleggen of het uitbesteden?

Zowel zelf beleggen als het uitbesteden heeft zijn eigen voordelen. Het hangt af van jouw kennisniveau over beleggen en de hoeveelheid tijd die je hebt om de markt te volgen.

4. Hoe kan ik geld verdienen met beleggen?

Je kunt geld verdienen met beleggen door te investeren in producten die een positief rendement opleveren op de beurs. Het is belangrijk om een plan te hebben en gedisciplineerd te blijven.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *