In dit artikel

Hoe Werken Belastingvrije Beleggingen?

Hoe Werken Belastingvrije Beleggingen? (2024)

In dit artikel

Elke investeerder droomt ervan om zijn rendement zo hoog mogelijk uit te zien stijgen zonder dat hij veel belasting hoeft te betalen. Net als u, verlang ik naar die mogelijkheid en daarom ben ik op zoek gegaan naar de antwoorden.

Door mijn onderzoek ontdekte ik interessante feiten, zoals het bestaan van belastingvrije beleggingen, waarbij groene beleggingen bijvoorbeeld vrijgesteld zijn van belasting. In deze blogpost zal ik delen hoe deze belastingvrije beleggingen werken, zodat u het meeste kunt halen uit uw investeringen.

Klaar om meer geld in uw zak te houden? Laten we beginnen!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Belastingvrije beleggingen zijn investeringen waarbij je geen belasting hoeft te betalen over de opbrengsten, zoals rente, dividend en huuropbrengst.
 • Groene beleggingen bieden belastingvoordelen, zoals vrijstelling van vermogensbelasting en verlaging van de grondslag sparen en beleggen.
 • Bij belastingvrije beleggingen moet je rekening houden met specifieke regels en voorwaarden, zoals investeren in groene beleggingen en het verrekenen van dividendbelasting.
 • Maak gebruik van de vrijstelling en informeer jezelf over groene beleggingen voor belastingvoordeel.

Wat zijn belastingvrije beleggingen?

Belastingvrije beleggingen zijn investeringen waarbij je geen belasting hoeft te betalen over de opbrengsten, zoals rente, dividend en huuropbrengst.

Groene beleggingen en belastingvoordeel

Groene beleggingen bieden een opmerkelijk belastingvoordeel. Als je investeert in een groenfonds, krijg je een belastingvrijstelling. Dit betekent dat de heffing over je vermogen, dat normaal wordt berekend door je schulden van je totale bezittingen af te trekken, niet van toepassing is op het geld dat je in dit groene fonds hebt gestoken.

Daarnaast verlaagt het heffingsvrij vermogen de zogenaamde ‘grondslag sparen en beleggen‘. Het resultaat? Je betaalt minder belasting, terwijl je ook bijdraagt aan ecologisch verantwoorde projecten.

Maar let op: deze fiscale voordelen gelden alleen als je vóór 1 januari 2023 begint met groen beleggen. Bij latere investeringen wordt het belastingvoordeel pas meegenomen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2024.

Vrijstelling en extra heffingskorting

Bij belastingvrije beleggingen zijn er verschillende vrijstellingen en extra heffingskortingen waar je van kunt profiteren. Een van deze vrijstellingen is het heffingsvrij vermogen, dat je vermogen verlaagt dat valt onder box 3 van de inkomstenbelasting.

In 2021 bedraagt het heffingsvrij vermogen €50.000. Dit betekent dat je over dit bedrag geen belasting hoeft te betalen. Daarnaast zijn er ook vrijstellingen van belasting over het daadwerkelijke rendement.

Deze vrijstellingen zorgen ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen over je beleggingen. Het belastingvrije bedrag dat je mag sparen hangt af van verschillende factoren, zoals het saldo op betaal- en spaarrekeningen, beleggingen en eventuele tweede woning.

Hoe werken belastingvrije beleggingen?

Belastingvrije beleggingen werken op basis van specifieke regels en voorwaarden die bepalen hoeveel belasting je moet betalen over je beleggingsinkomsten.

Regels en voorwaarden

Om te profiteren van belastingvrije beleggingen zijn er enkele regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

 1. Het belastingvoordeel is alleen van toepassing op groene beleggingen en groene spaartegoeden.
 2. De waarde van je bezittingen wordt berekend door je schulden af te trekken van het totale vermogen in box 3.
 3. Je kunt geld investeren in een groenfonds en hiermee profiteren van belastingvoordelen.
 4. Het heffingsvrij vermogen kan de belastbare grondslag voor sparen en beleggen verlagen.
 5. De box 3 – heffing wordt berekend op basis van het vermogen verminderd met schulden en het heffingsvrij vermogen.
 6. Voor groen beleggen na 1 januari 2023 geldt het belastingvoordeel bij de aangifte over 2024.
 7. Het bedrag dat je belastingvrij mag sparen in 2022 is afhankelijk van je saldo op betaal – en spaarrekeningen, beleggingen en eventuele tweede woning.
 8. Er zijn vrijstellingen van belasting over het daadwerkelijke rendement.
 9. In 2021 wordt het grondslag sparen en beleggen verminderd met een heffingsvrij vermogen van €50.000.
 10. Sommige financiële instellingen, zoals ING, bieden gedeeltelijk belastingvrij sparen aan via groene beleggingen, waarbij het belastingvoordeel pas wordt meegenomen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2024.

Overzicht van fondsen en beleggingen met belastingvoordeel

Hier is een overzicht van een aantal fondsen en beleggingen die belastingvoordeel bieden door middel van belastingvrijstellingen. Deze fondsen richten zich op ‘groen beleggen’, wat inhoudt dat het geld wordt geïnvesteerd in milieuvriendelijke en duurzame projecten.

Fonds/BeleggingType BeleggingBelastingvoordeel
GroenfondsMilieuvriendelijke projectenVrijstelling van inkomstenbelasting en extra heffingskorting
ING Groen BeleggenDuurzame projectenGedeeltelijk belastingvrij beleggen
Groene ObligatiesInvestering in groene projectenVrijstelling van belasting over daadwerkelijke rendement
Groene SpaarrekeningGroene projectenVrijstelling van vermogensbelasting

Let wel, de belastingvoordelen worden pas meegenomen bij de aangifte inkomstenbelasting over het volgende jaar. Dus als je bijvoorbeeld in 2023 groen gaat beleggen, dan zal je het belastingvoordeel pas zien bij de aangifte over 2024. Het is dus belangrijk om je beleggingen vóór 1 januari 2023 te regelen.

Belastingen en beleggen

Belasting over beleggingen wordt berekend op basis van het vermogen en de inkomsten uit beleggingen.

Belasting over beleggingen

Bij het beleggen komt ook belasting kijken. Het is belangrijk om te begrijpen hoe belastingen werken bij beleggingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer je belegt, moet je namelijk belasting betalen over de opbrengsten, zoals rente, dividend of huurinkomsten.

Deze belasting wordt geheven in box 3 van de inkomstenbelasting. Daarbij wordt gekeken naar het gemiddelde vermogen dat je gedurende het jaar hebt.

Het vermogen dat in box 3 valt, wordt berekend door de waarde van je bezittingen te verminderen met eventuele schulden en het heffingsvrije vermogen. Het heffingsvrije vermogen is het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen.

In 2021 bedraagt dit €50.000. Over het resterende bedrag betaal je een percentage belasting, gebaseerd op rendementspercentages die door de Belastingdienst worden vastgesteld.

Bij het invullen van de aangifte moet je alle beleggingen opgeven en aangeven wat de waarde hiervan is. Ook moet je aangeven of je schulden hebt die hiermee verrekend kunnen worden.

Verrekenen van dividendbelasting

Bij belastingvrije beleggingen is het ook belangrijk om rekening te houden met dividendbelasting. Dividendbelasting is een belasting die wordt ingehouden op de uitkering van dividend door een bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Gelukkig is het mogelijk om deze belasting te verrekenen. Dit betekent dat als je dividendbelasting hebt betaald, je dit kunt aftrekken van het bedrag dat je moet betalen aan inkomstenbelasting over je beleggingsrendement.

Op deze manier kun je dus voorkomen dat je dubbel belasting betaalt. Het verrekenen van dividendbelasting kan aanzienlijke belastingvoordelen opleveren bij belastingvrije beleggingen.

Tips en advies

Maak gebruik van de vrijstelling en informeer jezelf over groene beleggingen voor belastingvoordeel. Overweeg de voordelen en nadelen van belastingvrije beleggingen en raadpleeg een financieel adviseur voor meer informatie en advies.

Zorg ervoor dat je alles regelt vóór 1 januari 2023.

Maak gebruik van de vrijstelling

Maak gebruik van de vrijstelling voor belastingvrije beleggingen om optimaal te profiteren van belastingvoordelen. Dit houdt in dat je een bepaald bedrag belastingvrij mag sparen of beleggen, afhankelijk van je saldo op betaal- en spaarrekeningen, beleggingen en eventuele tweede woning.

In 2022 is het heffingsvrije vermogen bijvoorbeeld €50.000. Door gebruik te maken van deze vrijstelling kun je jouw vermogen laten groeien zonder hierover belasting te hoeven betalen.

Het is dus verstandig om te kijken hoe je jouw spaargeld of beleggingen binnen deze grenzen kunt houden om zo fiscaal vriendelijk te kunnen investeren.

Informeer jezelf over groene beleggingen

Als je geïnteresseerd bent in belastingvrije beleggingen, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over groene beleggingen. Groen sparen of beleggen houdt in dat je geld investeert in een groenfonds en hiervoor belastingvoordeel krijgt.

Dit kan een interessante optie zijn als je niet alleen wilt beleggen, maar ook wilt bijdragen aan een duurzame toekomst. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regels en voorwaarden rondom groene beleggingen, zodat je optimaal kunt profiteren van de belastingvoordelen die ermee gepaard gaan.

Overweeg de voordelen en nadelen

Bij het overwegen van belastingvrije beleggingen, is het belangrijk om alle voordelen en nadelen in acht te nemen:

 1. Voordelen:
 • Belastingvoordeel: Belastingvrije beleggingen bieden de mogelijkheid om te profiteren van belastingvoordelen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen over je beleggingsinkomsten.
 • Groene beleggingen: Door te kiezen voor groene beleggingen kun je niet alleen fiscale voordelen behalen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.
 • Diversificatie: Belastingvrije beleggingen kunnen een goede manier zijn om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en risico’s beter te spreiden.
 1. Nadelen:
 • Beperkte keuze: Niet alle beleggingsproducten komen in aanmerking voor belastingvoordelen. Dit kan de keuzemogelijkheden beperken en invloed hebben op het rendement dat je kunt behalen.
 • Risico’s: Net als bij andere vormen van beleggen, brengen belastingvrije beleggingen risico’s met zich mee. Het is belangrijk om deze risico’s goed te begrijpen voordat je besluit in te stappen.
 • Beperkt bedrag: Er geldt vaak een maximumbedrag waarvoor je kunt profiteren van belastingvoordeel. Dit kan betekenen dat je niet al je vermogen belastingvrij kunt beleggen.

Raadpleeg een financieel adviseur

Als je wilt beginnen met belastingvrije beleggingen, is het verstandig om een financieel adviseur te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het begrijpen van de regels en voorwaarden die van toepassing zijn.

Daarnaast kunnen ze je advies geven over welke fondsen en beleggingen belastingvoordeel bieden. Een financieel adviseur kan je ook helpen om de voordelen en nadelen van belastingvrije beleggingen af te wegen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Het is belangrijk om op tijd advies in te winnen, omdat sommige regelingen en belastingvoordelen kunnen veranderen na 1 januari 2023.

Regel het vóór 1 januari 2023

Zorg ervoor dat je belastingvrije beleggingen regelt vóór 1 januari 2023. Na deze datum kun je namelijk niet langer profiteren van het belastingvoordeel bij groene beleggingen. Door op tijd actie te ondernemen, kun je nog steeds gebruik maken van de fiscale voordelen die deze beleggingen bieden.

Wees er dus snel bij en informeer jezelf over de mogelijkheden en voorwaarden om optimaal te profiteren van belastingvrije beleggingsstrategieën. Neem contact op met een financieel adviseur om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes en zorg ervoor dat je alles geregeld hebt vóór het einde van het jaar.

Meer over beleggen

Beleggen gaat niet alleen over winst maken, maar ook over hoe je je financiën beheert, vooral op fiscaal gebied. Duik met ons in de wereld van de “Psychologie van beleggen” om te begrijpen hoe de menselijke geest werkt. Het begint allemaal met de “Gokmentaliteit in beleggen“, die kan worden getemperd met “Zelfbewustzijn bij beleggen“. Terwijl je op deze reis bent, is het cruciaal om te begrijpen hoe de “Invloed van media en nieuws op beleggerspsychologie” je beslissingen kan beïnvloeden. Maar met “Zelfcontrole bij beleggen” en het vermijden van “Regret aversion in beleggen“, kun je deze invloeden beheersen.

Nu we de psychologische kant hebben besproken, laten we ons verdiepen in de fiscale wereld van beleggen. Weet je hoe de “Belasting op dividenden” werkt? Of het “Endowment effect in beleggen“? Hoe zit het met de “Vermogensbelasting en beleggingsrendementen“? Dit zijn slechts enkele van de onderwerpen die we behandelen.

Begrijp het belang van “Fiscale efficiëntie bij beleggen“, en ontdek meer over “Belastingvrije beleggingen”. We leggen ook uit hoe “Beleggen en inkomstenbelasting” hand in hand gaan en bieden inzichten over “Belastingplanning voor beleggers“.

Duik dieper in specifieke onderwerpen zoals “Erfbelasting en beleggen“, de “Fiscale gevolgen van beleggen in het buitenland“, en de unieke wereld van “Belasting op cryptobeleggingen“. Verken hoe “Beleggen in vastgoed en belasting” samenwerken en ontrafel de “Fiscale implicaties van beleggen in pensioenfondsen“.

Tot slot, als je je ooit hebt afgevraagd hoe beleggingen je belastingaangifte beïnvloeden, bieden we inzichten over de “Invloed van beleggingen op belastingaangifte“. We gaan ook dieper in op de “Belasting op beleggingen en capital gains” en de “Fiscale behandeling van opties en futures“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn belastingvrije beleggingen?

Belastingvrije beleggingen zijn financiële investeringen, zoals een beleggingsfonds, waarbij geen belasting wordt geheven op de winst, ook wel bekend als fiscaal gunstige beleggingen.

2. Hoe werkt het heffingvrij vermogen bij beleggen?

Heffingvrij vermogen bij beleggen betekent dat op een deel van je vermogen in box 3 geen belasting wordt geheven door de kosten en rekenmethode van de belastingdienst.

3. Welke voordelen bieden fiscaalvriendelijke beleggingen?

Fiscaalvriendelijke beleggingen of beleggen met belastingvoordeel kunnen leiden tot een hoger rendement op je investering dankzij de vrijstelling van belasting op beleggingen.

4. Wat is het voordeel van een belastingvrije dividenduitkering?

Een belastingvrije dividenduitkering betekent dat de uitgekeerde winst van een belegging niet onderworpen is aan belasting, wat bijdraagt aan de belastingvoordelen van beleggingen.

5. Hoe kan ik optimaal profiteren van belastingvrije beleggingen?

Door te kiezen voor fiscaal gunstige beleggingsmogelijkheden zoals beleggen zonder belasting en gebruik te maken van heffingvrij vermogen, kun je optimaal profiteren van belastingvrije beleggingen.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *