In dit artikel

Belastingen en Beleggen: Wat elke belegger moet weten

Belastingen en Beleggen: Wat elke belegger moet weten (2024)

In dit artikel

Zodra je begint met beleggen, kom je al snel in aanraking met belastingregels. Dit kan een complex en verwarrend terrein zijn, zoals ik uit eigen ervaring weet. Gelukkig heb ik veel onderzoek gedaan naar de materie en deel ik in dit artikel alles wat je moet weten over belastingen en beleggen.

Lees verder om je financiële kennis te verdiepen en meer grip op je beleggingen te krijgen.

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Belastingen op beleggingen in Nederland worden berekend aan de hand van een forfaitair rendement in box 3 van de inkomstenbelasting.
 • Dividendbelasting bedraagt momenteel 15% in Nederland, maar particuliere beleggers hebben recht op een vrijstelling van €2.203.
 • Bij het invullen van je belastingaangifte moet je beleggingen zoals spaargeld, aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoedbeleggingen en cryptocurrencies vermelden.
 • In België zijn er verschillende belastingen van toepassing op beleggingen, waaronder de beurstaks, belasting op dividenden en de Reynders-taks.

Belastingen op beleggingen

Belasting over vermogen kan invloed hebben op beleggingen.

Belasting over vermogen

Beleggers in Nederland betalen belasting over hun vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. In deze box wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast. Dit systeem werkt op basis van een forfaitair rendement, niet op het daadwerkelijke rendement dat behaald is.

Zo hoeft u geen rente-, dividend- of huuropbrengst aan te geven en zijn kosten niet aftrekbaar. Bij een groot belegd vermogen betaalt u bovendien een specifieke belasting, de zogenaamde vermogensrendementsheffing.

De methode om dit te berekenen en het percentage dat hierbij hoort, volgt uit de geldende regels.

Forfaitaire heffing in Box 3

Privébeleggingen worden belast in box 3 op basis van een forfaitair rendement, ongeacht het werkelijk behaalde rendement. Dit betekent dat je belasting moet betalen over een geschat rendement op je spaargeld en beleggingen, ongeacht of je dit rendement daadwerkelijk hebt behaald.

In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast, waarbij inkomsten zoals rente, dividend of huuropbrengst niet hoeven te worden aangegeven. Kosten zijn echter niet aftrekbaar.

Het oude Box 3-stelsel was gebaseerd op een vast rendement van 4% op spaargeld en beleggingen, waarover een belasting van 30% werd geheven. De exacte berekening en het percentage van de vermogensrendementsheffing kunnen worden bepaald volgens de geldende regels.

Grondslag sparen en beleggen

De grondslag sparen en beleggen is een belangrijk concept als het gaat om belastingen op beleggingen. In Nederland wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast in box 3 van de inkomstenbelasting.

Het oude Box 3-stelsel hanteerde een vast rendement van 4% op spaargeld en beleggingen, waarover een belasting van 30% werd geheven. Echter, met ingang van 2022 is er een nieuw systeem ingevoerd waarbij het werkelijk behaalde rendement wordt belast.

Dit kan gunstig zijn voor beleggers met een laag rendement, maar kan ook betekenen dat er meer belasting betaald moet worden bij een hoger rendement. Het is dus belangrijk om te weten hoe de grondslag sparen en beleggen wordt berekend en welke belastingtarieven van toepassing zijn.

Belastingen op dividend

Hoeveel belasting moet je betalen over dividend?

Hoeveel belasting moet je betalen over dividend?

Ik zal je uitleggen hoeveel belasting je moet betalen over dividend. Dividendbelasting is de belasting die wordt ingehouden op de uitkering van dividend door een bedrijf aan zijn aandeelhouders.

In Nederland bedraagt het tarief van de dividendbelasting momenteel 15%. Dit betekent dat als je €100 aan dividend ontvangt, er €15 aan belasting wordt ingehouden en je uiteindelijk €85 netto ontvangt.

Het bedrijf waarvan je het dividend ontvangt, is verantwoordelijk voor het inhouden en afdragen van de dividendbelasting aan de Belastingdienst. Het is belangrijk om te weten dat je als particuliere belegger in Nederland recht hebt op een vrijstelling van €2.203 voor de dividendbelasting.

Hoe geef je dividendinkomsten door aan de Belastingdienst?

Je geeft dividendinkomsten door aan de Belastingdienst door deze op te nemen in je belastingaangifte. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 • Onderzoek welke gegevens je nodig hebt: Verzamel de relevante documenten, zoals jaaroverzichten of afschriften van je beleggingsrekening, waarop je dividendinkomsten vermeld staan.
 • Vul het juiste belastingformulier in: Gebruik het aangewezen formulier voor jouw situatie, zoals de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren (IB/P).
 • Ga naar het gedeelte ‘Inkomen uit werk en woning’: In dit gedeelte van het formulier vul je de gegevens in met betrekking tot je dividendinkomsten.
 • Vermeld het bedrag van de ontvangen dividenden: Noteer het totaalbedrag aan ontvangen dividenden gedurende het belastingjaar.
 • Controleer of er specifieke vragen zijn over buitenlandse dividenden: Als je buitenlandse dividenden hebt ontvangen, controleer dan of er specifieke vragen zijn die je moet beantwoorden over deze inkomsten.
 • Volg eventuele aanvullende instructies: Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen er nog aanvullende instructies gelden. Controleer goed of er nog specifieke acties vereist zijn.

Belastingaangifte voor beleggingen

Welke beleggingen moet je opgeven bij de Belastingdienst?

Welke beleggingen moet je opgeven bij de Belastingdienst?

Bij het invullen van je belastingaangifte moet je de volgende beleggingen opgeven bij de Belastingdienst:

 1. Spaargeld: Het saldo op je spaarrekening(en) moet worden opgenomen in je belastingaangifte.
 2. Beleggingen in aandelen: Alle aandelen waarin je hebt geïnvesteerd, moeten worden vermeld.
 3. Obligaties: Eventuele obligaties die je bezit, moeten ook worden opgegeven.
 4. Beleggingsfondsen: Als je geld hebt geïnvesteerd in beleggingsfondsen, dien je deze ook te vermelden.
 5. Vastgoedbeleggingen: Wanneer je investeert in onroerend goed zoals huurwoningen, moet dit worden opgenomen in je belastingaangifte.
 6. Cryptocurrencies: Als je bitcoins of andere cryptocurrencies bezit, moet je deze ook aangeven.

Wat is de WOZ-waarde en waar moet je rekening mee houden?

De WOZ-waarde is de waarde van een woning of pand volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente en vormt de basis voor verschillende belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de vermogensbelasting.

Het is belangrijk om rekening te houden met de WOZ-waarde bij het doen van je belastingaangifte, omdat deze invloed kan hebben op de hoogte van de belasting die je moet betalen. Verder kan de WOZ-waarde ook van belang zijn bij het aanvragen van een hypotheek of het bepalen van de huurprijs van een woning.

Zijn er belastingen op waardevolle bezittingen?

Er zijn belastingen op waardevolle bezittingen, vooral als het gaat om beleggingen. Als je bijvoorbeeld een dure auto, juwelen of kunstwerken bezit, moet je mogelijk vermogensbelasting betalen.

In Nederland vallen waardevolle bezittingen onder box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je belasting moet betalen over je vermogen, inclusief beleggingen, boven een bepaalde drempel.

Het exacte bedrag dat je moet betalen hangt af van het totale vermogen dat je bezit. Het is belangrijk om te weten wat de belastingregels zijn voor waardevolle bezittingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het doen van je belastingaangifte.

Belastingen en beleggen in België

Hoe zit het met belasting op beleggingen in België? Ontdek welke belastingregels van toepassing zijn en hoe je jouw inkomsten uit beleggingen correct aangeeft aan de fiscus. Lees verder voor belangrijke informatie over belastingen en beleggen in België.

Hoe zit het met belasting op beleggingen in België?

Belasting op beleggingen in België is iets waar beleggers rekening mee moeten houden. In België zijn er verschillende belastingen van toepassing op beleggingen, zoals de beurstaks, belasting op dividenden en de Reynders-taks.

De beurstaks is een belasting die wordt geheven bij de aan- en verkoop van aandelen en obligaties. De belasting op dividenden is een heffing die wordt toegepast op de ontvangen dividenden uit beleggingen.

De Reynders-taks is een belasting op effectenrekeningen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. Het is belangrijk voor Belgische beleggers om bekend te zijn met deze belastingen en de regels die hierbij gelden.

Belasting betalen over inkomsten uit een side hustle

Als je extra inkomen verdient met een side hustle, is het belangrijk om te weten dat je belasting moet betalen over deze inkomsten. Dit geldt ook als je naast je reguliere baan freelancet, bijvoorbeeld als tekstschrijver of grafisch ontwerper.

Je side hustle wordt gezien als zelfstandige activiteit en valt onder de inkomstenbelasting. Het is belangrijk om je inkomsten uit je side hustle aan te geven bij de Belastingdienst en hier belasting over te betalen.

Houd er rekening mee dat het tarief en de regels voor belasting op zelfstandige inkomsten kunnen verschillen van die voor regulier salaris. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belastingregels met betrekking tot je side hustle om onaangename verrassingen te voorkomen.

Belastingwijzigingen in 2023: wat moet je weten?

In 2023 zijn er enkele belastingwijzigingen die elke belegger moet weten. Hier zijn de belangrijkste punten:

 1. Tarieven vermogensrendementsheffing worden aangepast: De tarieven voor de vermogensrendementsheffing in box 3 zullen veranderen in 2023. Het nieuwe tarief wordt berekend op basis van werkelijk behaald rendement.
 2. Aanpassingen in de heffingsvrijstelling: De heffingsvrijstelling, ook wel bekend als het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen, zal mogelijk veranderen in 2023. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen hierin.
 3. Mogelijke wijzigingen in belastingtarieven: Er kunnen ook veranderingen plaatsvinden in de belastingtarieven voor beleggingswinsten en dividendinkomsten. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van deze tariefwijzigingen om verrassingen bij het doen van belastingaangifte te voorkomen.
 4. Belastingvoordelen voor duurzaam beleggen: Er kunnen nieuwe fiscale voordelen worden geïntroduceerd voor beleggers die investeren in duurzame projecten of groene fondsen. Deze voordelen kunnen bestaan uit lagere belastingtarieven of extra aftrekposten.
 5. Veranderingen in regels rondom buitenlandse beleggingen: Als je belegt in buitenlandse effecten of onroerend goed, kunnen er nieuwe regels en richtlijnen komen met betrekking tot belastingheffing op deze beleggingen. Het is belangrijk om je op de hoogte te stellen van eventuele veranderingen die invloed kunnen hebben op je belastingverplichtingen.
 6. Gevolgen van Europese richtlijnen: Nederland kan te maken krijgen met nieuwe Europese richtlijnen en wetgeving op het gebied van belastingen en beleggen. Het is raadzaam om de ontwikkelingen in de Europese Unie te volgen, aangezien deze ook invloed kunnen hebben op je persoonlijke situatie als belegger.

Meer over beleggen

Welkom in de boeiende wereld van “Beleggingsstrategieën”. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe “Belastingen en Beleggen” met elkaar zijn verbonden of hoe “Pensioen en Beleggen” in elkaar grijpen, dan ben je hier op de juiste plek. Voordat je duikt in specifieke markten, is het cruciaal om te begrijpen “Wat zijn beleggingsproducten“. Of je nu geïnteresseerd bent in “aandelen beleggen“, “valuta beleggen“, “obligatie beleggen” of “rente beleggen“, er is hier voor elk wat wils.

Het globale perspectief is even belangrijk; “Beleggen in Opkomende Markten” biedt kansen die je niet mag missen. En in tijden van economische onzekerheid kun je je voordeel doen met kennis over “Beleggingsproducten tijdens recessies“. Het is ook essentieel om te begrijpen hoe “Politieke gebeurtenissen en Beleggingsproducten” samenwerken en hoe “Beleggingsproducten versus Spaarproducten” kunnen verschillen in rendement.

De wereld van beleggen gaat diep. Duik in de “Basisprincipes van Margin Trading” of ontdek de mogelijkheden van “Investeren in Derivaten“. Heb je ooit gedacht aan de invloed van “Rentevoeten en Beleggingsproducten” of de betekenis achter “Kredietbeoordelingen in Obligatie Beleggen“? Voor de avontuurlijke belegger zijn er mogelijkheden zoals “Investeren in Private Equity en Hedge Funds“.

In ons moderne tijdperk is “Technologie en Beleggingsproducten” een groeiend aandachtsgebied, net als “Groene Beleggingen“. Terwijl je je financiële reis voortzet, houd dan altijd je “Financiële doelen bij Beleggen” in gedachten en gebruik “Economische indicatoren en Beleggingsproducten” als je kompas. Veel succes op je beleggingsavontuur!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent belastingen en beleggen voor een belegger?

Belastingen en beleggen hebben betrekking op de belastingregels die Nederlandse belastingplichtigen moeten volgen bij privébeleggingen en de belastingtarieven op beleggingswinsten.

2. Wat is het belang van fiscale regels voor beleggen?

Fiscale regels voor beleggen helpt beleggers bij het correct doen van hun belastingaangifte, belastingvoordeel te behalen en vermijdt onnodige belastingbetaling.

3. Hoe wordt belasting geheven op verhuurde woningen en beleggingsfondsen?

Belasting op verhuurde woningen en beleggingsfondsen wordt geheven op basis van het belastbaar inkomen, waarbij rekening wordt gehouden met aspecten zoals heffingsvrij vermogen.

4. Zijn er belastingvoordelen voor beleggers?

Ja, er zijn verschillende belastingvoordelen voor beleggers, zoals belastingvrijstelling, afhankelijk van de specifieke situatie zoals dividendbelasting en beleggen of belasting op aandelen en obligaties.

5. Is het mogelijk om belastingvrij te beleggen?

Ja, onder bepaalde omstandigheden kunnen beleggers genieten van belastingvrij beleggen, maar er kunnen wel regels van toepassing zijn in verband met vermogensbelasting en box belasting en beleggingen.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *