In dit artikel

Technische Analyse: Weerstand en Ondersteuning

Technische Analyse: Weerstand en Ondersteuning (2024)

In dit artikel

Het kan lastig zijn om te begrijpen hoe je technische aandelenanalyse, en specifiek weerstand- en ondersteuningsniveaus, kunt gebruiken om betere handelsbeslissingen te nemen. Ik weet dit omdat ik hier zelf ook mee heb geworsteld, maar na uitgebreid onderzoek en veel ervaring, heb ik de antwoorden gevonden.

Deze blog helpt je de geheimen van weerstand- en ondersteuningsniveaus te ontmaskeren en hoe je deze kunt gebruiken in je handelsstrategie. Waar wacht je dus nog op? Duik in de wereld van technische aandelenanalyse!

Key Takeaway:

Het beste beleggingsplatform van 2024 is DEGIRO, omdat het lage kosten, een uitgebreid aanbod van financiële instrumenten en een gebruiksvriendelijke interface combineert, waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers efficiënt kunnen handelen.

Samenvatting

 • Technische analyse is een strategie die handelaren gebruiken om prijsbewegingen te analyseren en toekomstige trends te voorspellen.
 • Weerstandsniveaus geven aan waar aandelen moeite hebben om verder te stijgen en kunnen worden gebruikt als een signaal om te verkopen.
 • Ondersteuningsniveaus zijn prijspunten waarop aandelen vaak weer omhoog stuiteren en kunnen worden gebruikt als een koopkans.

Wat is technische analyse?

Technische analyse is een methode die wordt gebruikt in de handel om grafieken en historische gegevens van prijsbewegingen te analyseren en voorspellingen te doen over toekomstige marktbewegingen.

Definitie van technische analyse

Technische analyse is een strategie die traders gebruiken om handelsbeslissingen te nemen. Het maakt gebruik van historische prijs- en volumegegevens van aandelen om toekomstige markttrends te voorspellen.

Deze methode is gebaseerd op het idee dat markten bepaalde patronen volgen die in de loop van de tijd herkenbaar zijn. Traders proberen deze patronen te herkennen en te gebruiken om goed geïnformeerde beslissingen te nemen.

Technische analyse stelt hen in staat om weerstand- en ondersteuningsniveaus te identificeren. Dit zijn cruciale prijsniveaus waar aandelen meestal veranderen of zelfs hun richting omkeren.

Door deze niveaus te begrijpen, kunnen traders winstgevende handelskansen identificeren.

Waarom technische analyse in de handel?

Technische analyse is een belangrijk onderdeel van de handel omdat het traders helpt om de bewegingspatronen van aandelen te begrijpen en te voorspellen. Door het analyseren van historische prijs- en volumegegevens kunnen traders trends identificeren en potentiële weerstands- en ondersteuningsniveaus bepalen.

Dit stelt hen in staat om betere handelsbeslissingen te nemen en winst te maximaliseren. Technische analyse biedt ook waardevolle inzichten in marktvolatiliteit en kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve handelsstrategieën.

Belang van weerstand en ondersteuningsniveaus

Weerstandsniveaus en ondersteuningsniveaus zijn van cruciaal belang bij technische analyse omdat ze aangeven waar de prijzen waarschijnlijk zullen stijgen of dalen.

Begrip van weerstandsniveaus

Weerstandsniveaus zijn prijsniveaus waarop aandelen historisch gezien moeite hebben gehad om door te breken. Als technische trader is het essentieel om deze niveaus goed te begrijpen.

Wanneer de prijs van een aandeel een weerstandsniveau bereikt, kan dit een signaal zijn om te verkopen. Het weerstandsniveau geeft namelijk aan dat het aandeel moeite heeft om verder te stijgen.

Door te verkopen bij weerstandsniveaus, kunnen traders hun winst locken voordat de prijs mogelijk weer daalt. Het identificeren van weerstandsniveaus kan worden gedaan door het bestuderen van historische prijsgegevens en grafiekanalyse.

Het begrijpen en effectief gebruik van weerstandsniveaus kan traders helpen om hun handelsstrategieën te verbeteren en hun winstpotentieel te vergroten.

Begrip van ondersteuningsniveaus

Ondersteuningsniveaus zijn prijsniveaus waarop aandelen historisch gezien moeite hebben gehad om verder te dalen en waar ze vaak weer omhoog stuiteren. Als technische trader zijn deze niveaus essentieel om te begrijpen, omdat ze dienen als koopkansen.

Het identificeren van ondersteuningsniveaus kan worden gedaan door het analyseren van historische prijsgegevens en het zoeken naar gebieden waar de prijs meerdere keren weerkaatst is.

Een doorbraak onder een ondersteuningsniveau kan echter een bearish signaal zijn, wat kan betekenen dat de prijs verder zal dalen. Door aandacht te besteden aan ondersteuningsniveaus, kunnen traders betere handelsbeslissingen nemen en mogelijk hun winstpotentieel vergroten.

Hoe weerstand en ondersteuningsniveaus te identificeren

Om weerstand en ondersteuningsniveaus te identificeren, zijn er verschillende methoden die technische traders gebruiken. Hier zijn enkele manieren waarop ik deze niveaus kan herkennen:

 • Analyse van historische prijsgegevens: Door grafieken te bestuderen en terug te kijken naar historische koersen, kunnen potentiële weerstands- en ondersteuningsniveaus worden geïdentificeerd. Hierbij kan gekeken worden naar prijspieken en dalen.
 • Gebruik van trendlijnen: Trendlijnen kunnen worden getrokken om de richting van de prijsbeweging te bepalen. Wanneer een trendlijn meerdere keren wordt geraakt door de koers, kan dit wijzen op een belangrijk weerstands- of ondersteuningsniveau.
 • Candlestickpatronen: Specifieke patronen in candlesticks kunnen aangeven waar weerstand of ondersteuning wordt ervaren. Bijvoorbeeld, als er diverse candlesticks zijn met lange lonten aan de bovenzijde, kan dit duiden op een weerstandsniveau.
 • Technische indicatoren: Verschillende technische indicatoren, zoals RSI (Relative Strength Index) of MACD (Moving Average Convergence Divergence), kunnen helpen bij het identificeren van mogelijke weerstands- en ondersteuningsniveaus.
 • Volume-analyse: Veranderingen in handelsvolume kunnen een indicatie zijn van sterke weerstand of ondersteuning op bepaalde prijsniveaus. Hogere volumes bij weerstandsniveaus kunnen bijvoorbeeld duiden op een aantal verkopers dat aandelen wil verkopen.

Het gebruik van technische analyse voor het begrijpen van weerstand en ondersteuningsniveaus

Voor het begrijpen van weerstand en ondersteuningsniveaus kunnen we technische analyse gebruiken, zoals grafiekanalyse en het gebruik van indicatoren en hulpmiddelen.

Grafiekanalyse

Grafiekanalyse is een belangrijk onderdeel van technische aandelenanalyse. Met grafieken kunnen analisten historische prijs- en volumegegevens visualiseren en trends en patronen identificeren.

Door middel van het bestuderen van grafieken kunnen weerstandsniveaus en ondersteuningsniveaus worden bepaald, wat essentiële informatie is voor handelsbeslissingen. Met behulp van trendlijnen, candlestickpatronen en andere technische indicatoren kunnen traders potentiële keerpunten in de markt identificeren en zo hun handelsstrategieën verfijnen.

Grafiekanalyse biedt waardevolle inzichten in de marktvolatiliteit en helpt traders bij het nemen van effectieve beslissingen voor het kopen en verkopen van aandelen.

Gebruik van indicatoren en hulpmiddelen

Ik gebruik verschillende indicatoren en hulpmiddelen om weerstandsniveaus en ondersteuningsniveaus te identificeren. Deze helpen me bij het bepalen van mogelijke keerpunten in de markt en het nemen van handelsbeslissingen. Enkele veelgebruikte indicatoren en hulpmiddelen zijn:

 1. Trendlijnen: ik trek trendlijnen op mijn grafieken om mogelijke weerstandsniveaus en ondersteuningsniveaus te identificeren. Dit helpt me bij het visualiseren van prijsbewegingen en het herkennen van belangrijke niveaus.
 2. Technische indicatoren: ik maak gebruik van technische indicatoren zoals voortschrijdend gemiddelde, relatieve sterkte-index (RSI) en MACD (Moving Average Convergence Divergence) om trends en potentiële keerpunten te identificeren. Deze indicatoren geven me waardevolle informatie over de kracht of zwakte van een aandeel.
 3. Candlestick patronen: ik bestudeer de vorming van candlestick patronen op mijn grafieken om mogelijke weerstandsniveaus en ondersteuningsniveaus te vinden. Candlestick patronen, zoals doji’s, hammers en engulfing patterns, kunnen wijzen op een verandering in sentiment of richting.
 4. Volume-analyse: ik analyseer het handelsvolume om te zien of er grote hoeveelheden aandelen worden verhandeld bij specifieke prijsniveaus. Hoog volume kan wijzen op sterke steun of weerstand.
 5. Fibonacci retracement: ik gebruik Fibonacci niveaus om potentieel belangrijke weerstandsniveaus en ondersteuningsniveaus te identificeren. Deze niveaus worden berekend op basis van een reeks getallen die vaak voorkomen in de natuur en kunnen nuttige steun- en weerstandsniveaus aangeven.

Voordelen van technische analyse bij het begrijpen van weerstand en ondersteuningsniveaus

Het gebruik van technische analyse stelt handelaren in staat om nauwkeuriger instap- en uitstappunten te bepalen, trendomkeringen te identificeren, risicobeheerstrategieën te implementeren en handelsbeslissingen te ondersteunen, terwijl het ook een bevestiging biedt van de fundamentele analyse.

Timing van instap- en uitstappunten

Het begrijpen van weerstand en ondersteuningsniveaus is essentieel voor het bepalen van het juiste moment om in- en uitstappunten te kiezen. Als technische trader gebruik ik deze niveaus om mijn handelsbeslissingen te timen.

Wanneer de prijs een weerstandsniveau bereikt, kan dit een signaal zijn om mijn aandelen te verkopen en winst te nemen. Aan de andere kant, wanneer de prijs een ondersteuningsniveau bereikt, kan dit een goede gelegenheid zijn om aandelen te kopen en te profiteren van mogelijke prijsstijgingen.

Door aandacht te besteden aan deze niveaus en ze te combineren met andere technische indicatoren, kan ik mijn handelsstrategie optimaliseren en mijn winstpotentieel vergroten.

Identificatie van trendomkeringen

Bij technische aandelenanalyse is het belangrijk om trendomkeringen te kunnen identificeren. Een trendomkering treedt op wanneer de richting van een prijsbeweging verandert, bijvoorbeeld van een stijgende naar een dalende trend, of vice versa.

Het begrijpen van deze trendomkeringen is cruciaal voor traders, omdat het hen kan helpen om op het juiste moment in te stappen of uit te stappen uit een bepaalde handel. Technische analisten maken vaak gebruik van indicatoren en grafieken om signalen van trendomkeringen te vinden, zoals het doorbreken van weerstands- of ondersteuningsniveaus.

Het herkennen van deze trendomkeringen kan traders helpen om winstgevende handelsbeslissingen te nemen en hun rendement te maximaliseren.

Risicobeheerstrategieën

Bij technische aandelenanalyse is het begrijpen en toepassen van risicobeheerstrategieën van cruciaal belang. Een effectieve risicobeheerstrategie kan traders helpen om verliezen te beperken en winstpotentieel te vergroten.

Een van de strategieën die vaak wordt gebruikt, is het plaatsen van stop-loss orders. Door een stop-loss order in te stellen op een bepaald prijsniveau, kunnen traders automatisch uit een transactie stappen als de prijs onder dat niveau zakt, waardoor verdere verliezen worden voorkomen.

Daarnaast kunnen traders gebruik maken van position sizing, waarbij ze hun handelsposities aanpassen op basis van hun risicobereidheid en de volatiliteit van de markt. Door hun positiegrootte te beperken tot een vooraf bepaald percentage van hun totale handelskapitaal, kunnen traders hun risico beter beheren en potentiële verliezen minimaliseren.

Handelsbeslissingen ondersteunen

Ik gebruik technische analyse om me te helpen bij het nemen van handelsbeslissingen. Het begrijpen van weerstand en ondersteuningsniveaus is een belangrijk onderdeel van deze strategie.

Weerstandsniveaus geven me een indicatie van wanneer ik aandelen moet verkopen en winst moet nemen, terwijl ondersteuningsniveaus me vertellen wanneer ik aandelen moet kopen en profiteren van potentiële prijsstijgingen.

Door deze niveaus te begrijpen, kan ik mijn handelsbeslissingen beter informeren en mijn winstpotentieel vergroten.

Bevestiging van fundamentele analyse

Als technische trader kan ik gebruik maken van technische analyse om de fundamentele analyse van aandelen te bevestigen. Terwijl fundamentele analyse zich richt op de financiële gezondheid en prestaties van een bedrijf, kijk ik naar patronen en trends in de historische prijs- en volumegegevens.

Door te kijken naar weerstandsniveaus kan ik bepalen of de markt het eens is met de positieve vooruitzichten van een bedrijf. Als de prijs moeite heeft om door een weerstandsniveau te breken, kan dit erop wijzen dat er minder koopinteresse is dan verwacht.

Aan de andere kant kan een doorbraak van een weerstandsniveau bevestigen dat het bedrijf goed presteert en een stijgende trend zal voortzetten. Ondersteuningsniveaus kunnen ook helpen bij het bevestigen van de fundamentals.

Meer over beleggen

Laten we beginnen bij de basis met de “Inleiding tot aandelen analyse“, die je zal voorbereiden op de complexe wereld van de aandelenmarkt. Er is altijd de eeuwenoude discussie geweest tussen “Technische analyse versus fundamentele analyse“. Als je geïnteresseerd bent in grafieken en marktpatronen, zal onze diepgaande blik op “Technische analyse van aandelen” je zeker aanspreken, vooral onze gedetailleerde uitleg over “Gebruik van trendlijnen en kanalen in technische aandelenanalyse” en het “Gebruik van voortschrijdende gemiddelden in technische aandelenanalyse“.

Voor degenen die zich richten op bedrijfsprestaties, duiken we diep in de “Fundamentele analyse van aandelen“, benadrukkend het “Belang van bedrijfsgroei en omzet in fundamentele aandelenanalyse“. Hierbij is het essentieel om te begrijpen waarom het “Belang van bedrijfswinsten en cashflow in aandelenanalyse” zo cruciaal is voor een goed geïnformeerde beleggingsbeslissing.

Voor een grondig inzicht raden we aan om kennis te maken met het “Gebruik van ratio’s in fundamentele aandelen analyse” en het “Belang van sector- en industrieanalyse in fundamentele analyse“. De recente trends in “Duurzaamheid en ESG-factoren in fundamentele aandelenanalyse” worden ook gedekt, evenals het “Effect van valutakoersen op internationale aandelenanalyse“.

Als je ooit hebt nagedacht over de impact van marktdynamiek, zal de “Invloed van economische cycli en bedrijfscycli op aandelenanalyse” je een duidelijker beeld geven. Ook wordt het “Begrip van weerstand en ondersteuningsniveaus in technische aandelenanalyse” gedetailleerd uitgelegd. Voor de tech-savvy traders onder ons, bieden we ook inzicht in het “Gebruik van backtesting in technische aandelenanalyse“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is technische aandelenanalyse?

Technische aandelenanalyse is een handelsstrategie waarbij prijsactie en trendpatronen worden geanalyseerd om toekomstige marktbewegingen te voorspellen.

2. Hoe helpen weerstand en ondersteuningsniveaus bij technische analyse?

Weerstand en ondersteuningsniveaus zijn een belangrijk onderdeel van technische analyse. Ze helpen handelaren te begrijpen hoe prijzen zich in het verleden hebben gedragen en geven aanwijzingen voor toekomstige prijsbewegingen.

3. Wat is de rol van technische analyse methoden bij terugtrekking?

Bij een terugtrekking maken handelaren gebruik van technische analyse methoden om de daling van de prijsactie te identificeren en te bepalen, wat kan leiden tot betere strategische handelsbeslissingen.

4. Hoe kan ik beginnen met het leren van technische analyses?

Beginnen met het leren van technische analyses kan worden vergemakkelijkt door een gids te raadplegen over de basisprincipes en terminologieën. Dit zou kunnen helpen om begrippen als weerstand, ondersteuning en prijsactie beter te begrijpen.

» Referenties

1. Beal, D., Goyen, M., & Phillips, P. J. (2005). Why do we invest ethically? The Journal of Investing, 14(3), 66-77.
https://research.usq.edu.au/item/9x7z6/why-do-we-invest-ethically

2. Hao, Q., Dong, D., & Wu, K. (Date unknown). Online investment forum and the market response around earnings announcement in the Chinese stock markets. International Journal of Accounting & Information Management.
https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJAIM-11-2018-0128/full/html

3. Chan, L. K. C., & Lakonishok, J. (2004). Value and Growth Investing: Review and Update. Financial Analysts Journal, 60(1), 71-86. Published online: 02 Jan 2019.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v60.n1.2593

» Referenties

Conclusie beste beleggingsplatform 2024

 • Beste beleggingsplatform – DEGIRO
 • Beste platform voor aandelen en crypto – eToro
 • Beste platform voor zelf beleggen – DEGIRO
 • Beste platform voor laten beleggen in aandelen – SAXO Bank
Picture of Team Aandeelbeleggen.nl

Team Aandeelbeleggen.nl

Wij vormen het enthousiaste team achter AandeelBeleggen.nl, met een gedeelde toewijding om betrouwbare informatie over aandelenbeleggingen te delen. Met een diepgaande interesse in financiën en beleggen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle inzichten. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van je financiële doelen en investeringsambities.Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *