Selecteer een pagina

Laat de gedachte aan geld investeren in onroerend goed je niet afschrikken – het is eigenlijk een geweldige manier om je rijkdom te laten groeien. En je hoeft niet rijk te zijn om te beginnen. Als je klaar bent om de eerste stap te zetten, bekijk dan deze blogpost voor alles wat je moet weten over vandaag nog beginnen met investeren in onroerend goed.

Bepaal je doelen – wil je geld verdienen, vermogen opbouwen, of allebei?

Als het gaat om financiële planning, is het bepalen van je doelen een essentiële eerste stap. Wil je geld verdienen? Vermogen opbouwen? Of heb je doelen die beide omvatten? Inzicht in het verschil tussen de twee kan je helpen een actieplan te kiezen om een van beide doelen of beide te bereiken. Geld verdienen houdt meestal kortetermijnacties in, zoals bijbaantjes zoeken of een extra dienst op het werk aannemen. Rijkdom opbouwen houdt meestal strategische investeringen, uitgaven en sparen in om potentiële inkomsten op lange termijn samen te stellen. Als beide je doel zijn, dan is het zinvol om aspecten van beide plannen in overweging te nemen om het rendement van je hard verdiende dollars te maximaliseren!

Passief inkomen

Beleggingen in onroerend goed kunnen een hoog rendement op investering (ROI) opleveren, zonder dat je het onroerend goed persoonlijk hoeft te beheren of er actief voor hoeft te werken. Deze passieve inkomstenbron is aantrekkelijk omdat beleggers kunnen verdienen aan maandelijkse huurinkomsten, mogelijke waardestijging, dividenden en zelfs belastingvoordelen. Bij het opbouwen van passief inkomen met onroerend goed moeten beleggers overwegen te investeren in cash-flowing eigenschappen zoals eengezinswoningen, duplexen of triplexen, meergezinsappartementen en condo’s, of vakantieverhuur. De sleutel is om een pand te kiezen dat genoeg inkomsten oplevert om alle bijbehorende kosten te dekken en nog geld over te houden voor de winst.

Naast het verhuren van een woning aan huurders op lange termijn, kunnen beleggers er ook voor kiezen om een verhuurder te worden die zijn eenheden op korte termijn verhuurt en daarbij profiteert van de hogere nachttarieven die hij in vergelijking met traditionele huurders in rekening kan brengen. Afhankelijk van het gebied waar de huurwoning zich bevindt, kan dit een uitstekende manier zijn om de huurwinst nog verder op te voeren.

Doe je onderzoek – leer over de verschillende vormen van investeren in onroerend goed en wat voor jou het beste werkt

Als het gaat om investeren in onroerend goed, is onderzoek doen de sleutel. Er zijn veel verschillende vormen van investeren in onroerend goed, dus het is belangrijk om de vorm te vinden die het beste bij je past. Bekijk alle beschikbare opties, waaronder flipping huizen, huurwoningen, commerciële investeringen, onroerend goed trusts, en meer. Overweeg de risico’s van elke activaklasse en de potentiële opbrengsten die je eruit kunt halen. Beoordeel kritisch welke fondsen je hebt om mee te werken, eventuele belastingimplicaties en het geschatte rendement van elk product. Door de tijd te nemen om elke vorm van beleggen diepgaand te begrijpen voordat je een beslissing neemt, kun je met een gerust hart diegene kiezen die je zal helpen je financiële doelen te bereiken.

Investeren in recreatief vastgoed

Investeren in recreatief onroerend goed werkt door de aankoop van een stuk land dat je kunt gebruiken voor ontspanning en recreatie, zoals een strandhuis, vakantiehuis, hut in het bos, of eigendom aan het meer. Deze eigenschappen kunnen worden gebruikt als primaire woningen of verhuurd om inkomsten te verdienen van korte termijn bezoekers. Met recreatief onroerend goed investeringen, ben je vrij om jouw eigen plek aan te passen en te ontwerpen. Je kan vervolgens zelf bepalen of je wilt investeren, hoeveel je wilt investeren en in welk object je wilt investeren.

Enkele veel voorkomende strategieën zijn het kopen van land om te kamperen of te vissen, het investeren in onroerend goed aan het water voor recreatieve activiteiten zoals varen en zwemmen, het kopen van meerdere kleinere vakantiehuizen om te verhuren aan reizigers, of zelfs het bouwen van een resort. Het kopen van een vakantiewoning is een relatief veilige manier van beleggen in vastgoed. 

Zoek een mentor – iemand die je door het proces kan leiden en vragen kan beantwoorden

Het hebben van een mentor tijdens een belangrijk proces of reis is een hulpmiddel van onschatbare waarde. Als je voor iets nieuws en onbekends staat, kan iemand die je door de stappen kan leiden en kan uitleggen hoe je je doelen kunt bereiken elke uitdaging veel minder overweldigend doen lijken. Een mentor vinden die je doelstellingen begrijpt en je kan helpen een koers uit te zetten is de sleutel tot een soepele ervaring. Met de juiste mentor heb je een expert aan je zijde die klaar staat met antwoorden op vragen die tijdens het proces opkomen. Zoek naar deskundige professionals in je vakgebied die succesvolle stappen hebben gezet in hun eigen carrière en sterke leiderschapskwaliteiten vertonen — dit soort mensen zijn van onschatbare waarde en je kunt er veel van leren.

Begin – begin klein en breid je beleggingsportefeuille na verloop van tijd geleidelijk uit

Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden als je investeringen overweegt, is om klein te beginnen. Het kan heel verleidelijk zijn om meteen in risicovolle investeringen met een hoog rendement te springen, maar voor de meeste mensen zal dit contraproductief blijken te zijn. Begin met kleinere en veiligere beleggingen, zoals beleggingsfondsen en obligaties die een gematigd rendement bieden met geringe risico’s.

Als je eenmaal een comfortabel niveau van vertrouwen en kennis hebt verworven, kun je beginnen met vertakken naar andere soorten beleggingen zoals aandelen en onroerend goed, waardoor je portefeuille verder wordt uitgebreid. Hoewel niemand verwacht dat je van de ene op de andere dag een expert wordt, kun je door de tijd te nemen om potentiële beleggingen te onderzoeken en je portefeuille geleidelijk op te bouwen op de lange termijn meer vruchten plukken.

Hoeveel budget is er nodig om te investeren in vastgoed?

Investeren in onroerend goed kan een dure aangelegenheid zijn, afhankelijk van de omvang van de investering. Het benodigde budget zal sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het type investering, het gewenste rendement op de investering en de huidige marktomstandigheden. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het begroten van een vastgoedbelegging zijn de aankoopprijs, afsluitkosten, aflossingstermijnen van de lening, belastingen en verzekeringspremies.

Bovendien moeten investeerders rekening houden met regelmatige onderhoudskosten en regelmatige uitgaven voor vastgoedbeheer om ervoor te zorgen dat hun investeringen op termijn rendabel blijven. Een grondige analyse van al deze factoren is essentieel om te bepalen hoeveel budget er nodig is voor het investeren in onroerend goed.

In tegenstelling tot wat velen denken, is in vastgoed beleggen niet enkel weggelegd voor de vermogende particulieren, maar ook voor investeerders met een beperkt budget. Met een startkapitaal van ongeveer €25.000 bent u al aardig op weg om een succesvolle investeerder in vastgoed te worden. Een eigen inbreng van ongeveer 20% is voor de meeste banken voldoende om u het overige kapitaal voor deze investering te lenen. Zo kan u al voor € 125.000 investeren in vastgoed. Een pand aankopen voor kinderen of vakanties kan een eerste stap zijn naar een leven als vastgoedbelegger. Zelf vastgoed kopen vergt wel een stevig vermogen. 

Zakelijke hypotheken

Zakelijke hypotheken en onroerend goed zijn nauw met elkaar verbonden. Bij zakelijke hypotheken worden doorgaans grote sommen geld aan een onderneming geleend voor de aankoop van commercieel vastgoed, zoals een kantoorgebouw of winkelruimte. Dit type lening wordt doorgaans gedekt door het onroerend goed, wat betekent dat als de kredietnemer de lening niet terugbetaalt, de kredietgever het onroerend goed opnieuw in bezit kan nemen om zijn verliezen te dekken.

Een zakelijke hypotheek vereist vaak hogere aanbetalingen dan woningkredieten en kunnen extra kosten omvatten in verband met milieuveiligheid en andere beoordelingen die uniek zijn voor commercieel vastgoed. Vastgoed is ook betrokken bij andere vormen van bedrijfsfinanciering, zoals lease- en rent-to-own-overeenkomsten die bedrijven toegang geven tot een bepaald pand zonder dat zij vooraf een grote aankoop hoeven te doen. Door dit soort overeenkomsten aan te gaan, kunnen bedrijven hun kosten in de tijd spreiden, waardoor ze hun financiën beter kunnen beheren en toch gebruik kunnen maken van een gewenste locatie.

Probeer je inleg te verspreiden

Diversificatie

Eén manier om jouw investering te spreiden bij het investeren in onroerend goed is door diversificatie. Door te diversifiëren creëren beleggers een portefeuille van verschillende soorten vastgoedbeleggingen die zich op verschillende markten en/of geografische locaties bevinden. Op die manier, als een bepaald gebied of type niet goed presteert, kunnen andere gebieden nog steeds winst opleveren. Diversificatie helpt ook het risico te spreiden over meerdere beleggingen en kan de totale volatiliteit van de portefeuille van een belegger helpen verminderen.

Meerdere panden

Een andere manier om je inleg te spreiden bij het investeren in onroerend goed is door te investeren in meerdere panden. Dit betekent dat je, in plaats van al jouw geld in één groot pand te steken, verschillende kleinere panden kunt kopen om je investering te spreiden en het risico te minimaliseren. Bovendien geeft geld beleggen in meerdere panden je meer flexibiliteit: je kunt de grootte en de locatie van elk pand kiezen op basis van wat het beste werkt voor ju en jouw financiële doelen.

REIT

Tot slot is investeren in een REIT (Real Estate Investment Trust) een andere geweldige manier om jouw inleg te spreiden bij het investeren in onroerend goed. REIT’s bieden particuliere beleggers toegang tot professioneel beheerde portefeuilles van vastgoedbeleggingen zonder zelf individuele eigendommen te hoeven kopen. REIT’s zijn openbaar verhandelde fondsen die commercieel of residentieel vastgoed bezitten, zoals kantoorgebouwen, appartementen, winkelcentra, magazijnen, self-storage faciliteiten en hotels. Beleggen in een REIT stelt beleggers in staat zich bloot te stellen aan de vastgoedmarkt zonder individuele eigendommen of hypotheken te hoeven beheren.

Kortom, investeren in onroerend goed is een geweldige manier om rijkdom op te bouwen, zelfs als je niet veel geld hebt om mee te beginnen. Beginnen hoeft ook niet intimiderend te zijn – het kan stap voor stap. Door de tijd te nemen om uit te zoeken wat voor doel je wilt bereiken en dan je onderzoek te doen, zul je zeker succes vinden in dit soort investeringen. Het hebben van een mentor kan zo waardevol zijn – niet alleen zal die je advies geven als je dat nodig hebt, iemand met ervaring naast je hebben werken kan jezelf het vertrouwen geven dat je nodig hebt om risico’s te nemen en beslissingen te nemen die uiteindelijk je portefeuille ten goede komen. Als je begint, moet je het rustig aan doen en je beleggingen geleidelijk uitbreiden, wat je een grote kans geeft op succes op de lange termijn.