Alles wat u moet weten over aandelen kopen op ex dividend datum

Investeren in aandelen kan soms voelen als een ritje in de achtbaan, vooral tijdens onzekere tijden zoals de financiële crisis of de recente coronacrisis. Een sleutelmoment dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van groot belang kan zijn voor jouw rendement, is de ex-dividend datum .

Wist je dat het kopen van aandelen net voor of op deze datum invloed heeft op jouw recht op dividend? Dit is cruciaal om te weten, want dividend kan een aanzienlijk deel uitmaken van jouw totale beleggingsrendement.

Met onze ervaring in de financiële sector willen we dit complexe thema eenvoudig en begrijpelijk maken. Ons team, gepassioneerd door beleggen, staat klaar om jou hierin te begeleiden.

Door ons advies leer je niet alleen het belang van de ex-dividend datum, maar ook hoe je dit kunt gebruiken in jouw voordeel. Klaar om meer te leren?

Samenvatting

 • Begrijp wat de ex-dividend datum is: dit is de dag waarop je het aandeel moet bezitten om dividend te krijgen. Als je het aandeel op of na deze dag koopt, ontvang je geen dividend voor die periode.
 • Ken de timing en strategie voor het kopen van aandelen: Kijk naar aandelen met een stabiel dividendrendement en let op de markttrends. Dit helpt je slim te investeren en je kansen op winst te vergroten.
 • De gevolgen van aankoop na de ex-dividend datum: Je mist het meest recente dividend en moet wachten op de volgende uitbetaling. Ook kan de koers van het aandeel dalen met het bedrag van het dividend.
 • Aandelen kopen op de ex-dividend datum kan strategisch zijn, maar houd rekening met transactiekosten en Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders die invloed hebben op je investering.

Definitie van Ex-Dividend Datum

De ex-dividend datum is de dag waarop een aandeel start zonder recht op dividend voor de laatste periode. Dit betekent dat als je het aandeel koopt op of na deze datum, je het dividend niet ontvangt.

De broker kijkt op de ex-dividend datum wie van de beleggers recht heeft op het dividend. Dus, heb je het aandeel een dag voordat het ex-dividend gaat, dan krijg je het dividend.

Een paar voorbeelden om dit te illustreren: als Aalberts op 27/05/2024 ex-dividend gaat, moet je het aandeel uiterlijk op 26/05/2024 bezitten om dividend te krijgen. Hetzelfde geldt voor ABN AMRO en Aegon met hun respectievelijke datums op 26/04/2024 en 14/06/2024.

Dit toont het belang van de timing bij het kopen van aandelen om aanspraak te maken op dividend.

Belang van de Ex-Dividend Datum bij Aandelen Kopen

Begrijpen wanneer de ex-dividend datum valt, helpt u om slimme keuzes te maken bij het kopen van aandelen. U weet dan precies wanneer u moet investeren om recht te hebben op het volgende dividend.

Rechten op Dividend

Om recht te hebben op dividend, moet je een aandeel bezitten vóór de ex-dividend datum. Deze datum is cruciaal omdat het bedrijf op de vaststellingsdatum kijkt wie de aandeelhouders zijn.

Alleen zij ontvangen het dividend. De uitbetaling volgt op de betaalbaarstelling, een specifieke dag waarop het dividend daadwerkelijk wordt overgemaakt. Houd er rekening mee dat de Nederlandse dividendbelasting, vastgesteld op 15%, automatisch ingehouden wordt.

Deze belasting kun je later verrekenen met je aangifte inkomstenbelasting.

Dividendbelasting wordt ingehouden maar laat dat je niet weerhouden; wat van jou is, krijg je terug.

Nu je weet hoe het zit met jouw rechten op dividend, laten we eens kijken naar de timing en strategieën bij het kopen van aandelen rondom deze cruciale data.

Timing en Strategieën voor Aankoop

De juiste timing en strategieën zijn cruciaal bij het kopen van aandelen op de ex-dividend datum. Je wilt immers slim beleggen om optimaal te profiteren.

 1. Kies voor aandelen met een stabiel dividendrendement. Dit zorgt voor een voorspelbaar inkomen.
 2. Markttrends scherp in de gaten houden voordat je koopt. Aandelenprijzen kunnen fluctueren rond de ex-dividend datum.
 3. Let op de record date, die volgt na de ex-dividend datum, om zeker te zijn dat je in aanmerking komt voor het dividend.
 4. Overweeg het interim-dividend bij jouw besluitvorming omdat dit invloed heeft op jouw potentiële winst.
 5. Beoordeel risico’s zorgvuldig voordat je aankoopt, met name de impact van dividendverlaging op de prijs van het aandeel.
 6. Herbeleggen van ontvangen dividenden is vaak verstandiger dan uitgeven. Het vergroot jouw investering over tijd.
 7. Behoud je aandelen tot na de betaalbaarheidsstelling om daadwerkelijk het dividend te ontvangen.

Volg deze stappen en je maximaliseert jouw kans op succes bij het beleggen in aandelen rond de ex-dividend datum.

Gevolgen van Aankoop na de Ex-Dividend Datum

Het kopen van aandelen na de ex-dividend datum brengt directe gevolgen met zich mee. Je mist de uitbetaling van het meest recente dividend. Dit betekent dat je moet wachten op de volgende betalingsronde, die afhankelijk is van de frequentie waarop het bedrijf dividend uitkeert.

Bedrijven betalen dividend soms jaarlijks, per kwartaal of halfjaarlijks. Als belegger plan je best zorgvuldig om dit te vermijden als je op zoek bent naar dividendinkomsten.

Daarnaast daalt de koers van het aandeel meestal met de hoogte van het uitgekeerde dividend na de ex-dividend datum. Dit houdt in dat je mogelijk aandelen koopt tegen een lagere prijs, maar zonder het voordeel van het onmiddellijke dividend.

Deze daling is een aanpassing op de markt die het uitgekeerde dividend weerspiegelt. Beleggers zien dit vaak als een kans om aandelen te kopen tegen een voordeligere prijs, maar zonder de kortetermijnbeloning van dividenduitkeringen.

Nu je weet wat er gebeurt als je aandelen koopt na de ex-dividend datum, laten we eens kijken hoe het kopen op de ex-dividend datum zelf werkt.

Aandelen Kopen op Ex-Dividend Datum

Je besluit om aandelen te kopen op de ex-dividend datum om direct na die datum dividend te ontvangen. Dit kan slim zijn. Voorbeelden van bedrijven zoals Aalberts, ABN AMRO, en Aegon tonen aan dat hun ex-dividend datums respectievelijk op 27/05/2024, 26/04/2024, en 14/06/2024 vallen.

Houd deze datums in gedachten als je plant om te investeren.

Hou ook rekening met de Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders (AVA) van deze bedrijven. Ze vinden plaats vlak voor de ex-dividend datums. Zo zijn de AVA’s van Aalberts op 23/05/2024, van ABN Amro op 24/04/2024, en van Aegon op 12/06/2024.

Denk eraan dat je transactiekosten betaalt bij elke aankoop of verkoop. Dit beïnvloedt je winst uit het stockdividend en het interim dividend.

Conclusie

Investeren in aandelen net voor ze ex dividend gaan vraagt om slimme timing en kennis. Jij pakt dit aan met de juiste strategieën. Bedenk hoe dividenduitkeringen invloed hebben op jouw winst.

Vergeet niet de transactiekosten mee te rekenen. Verdiep je in de dividendhistorie van bedrijven. Dan maak jij gegarandeerd betere keuzes voor jouw portfolio.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent ex dividend datum voor aandelen?

De ex dividend datum is een specifieke dag waarop je een aandeel moet bezitten om recht te hebben op het volgende dividend. Als je het aandeel koopt op of na deze datum, krijg je het dividend niet.

2. Waarom is het belangrijk om de ex dividend datum te kennen?

Het kennen van de ex dividend datum helpt je te beslissen wanneer je een aandeel moet kopen als je het dividend wilt ontvangen. Het zorgt ervoor dat je niet misgrijpt en het dividend aan je neus voorbijgaat.

3. Heeft het kopen van aandelen op de ex dividend datum invloed op de prijs?

Ja, meestal daalt de prijs van een aandeel met ongeveer het bedrag van het dividend op de ex dividend datum. Dit komt omdat het aandeel vanaf die dag wordt verhandeld zonder het recht op het dividend.

4. Kan ik nog steeds profiteren van het kopen van aandelen op de ex dividend datum?

Hoewel je het dividend niet ontvangt als je koopt op de ex dividend datum, kan het soms toch voordelig zijn. De lagere aankoopprijs kan een goede instapmogelijkheid bieden als je gelooft in de langetermijnwaarde van het bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *