Selecteer een pagina

Nu we de pensioengerechtigde leeftijd naderen, is het belangrijker dan ooit om een solide plan te hebben voor hoe we onszelf financieel zullen onderhouden. Voor velen van ons betekent dat zoveel mogelijk sparen en verstandig beleggen. Maar wat kunnen we nog meer doen om onze gouden jaren zo comfortabel en stressvrij mogelijk te maken? Hier zijn 7 bewezen strategieën om je te helpen bij extra pensioen opbouwen.

1. Investeer in jezelf – spaar voor je pensioen door eerst in jezelf te investeren

Investeren in jezelf is een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten naar een zekere toekomst. Immers, als we naar onze langetermijndoelen kijken, is dat vaak in de vorm van wat we kunnen bereiken door zowel onze tijd als ons geld te investeren. Zorg er met dat in gedachten voor dat je je financiële gezondheid voorop stelt door elke maand geld opzij te zetten voor je pensioen.

Hoe eerder je begint te investeren met geld beleggen in aandelen, onroerend goed en obligaties, hoe meer je in de loop der tijd zult winnen, want deze hebben bewezen geweldige langetermijnbeleggingen te zijn. Investeren in jezelf betekent dat je je zuurverdiende geld investeert in zaken die je later meer rendement opleveren. Door vandaag kleine stapjes te zetten, zoals regelmatig bijdragen aan je pensioenfonds, kun je de komende jaren grotere doelen bereiken, dus wacht geen minuut langer – begin vandaag nog met sparen voor je toekomst!

Hoe bouw je zelf pensioen op?

Pensioen opbouwen in Nederland kan op verschillende manieren.

Pensioenfonds

Ten eerste kun je ervoor kiezen om bij te dragen aan een door het bedrijf gesponsorde pensioenregeling, vaak pensioenfonds genoemd. Dit wordt meestal aangeboden wanneer je in loondienst werkt voor een grote werkgever en vereist dat je regelmatig bijdragen betaalt uit jouw salaris of loon. Het is belangrijk om al in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan met je werkgever. Voor ongeveer één op de 10 werknemers is er namelijk geen aanvullend pensioen geregeld. Je bent verplicht om daaraan deel te nemen. Als je voor meerdere werkgevers hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk bij meerdere pensioenfondsen een pensioen opgebouwd.

Beleggen

Ten tweede zijn er particuliere pensioenproducten van verzekeringsmaatschappijen. Dit zijn typisch beleggingsproducten waarbij je belegt in aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten met het doel om in de loop van de tijd rendement te genereren.

Onroerend goed

Ten derde kun je in onroerend goed investeren als onderdeel van jouw pensioenplan. Dit houdt in dat je onroerend goed koopt met als doel het te verhuren aan huurders en huurinkomsten te genereren.

Spaarrekening

Tot slot kun je een spaarrekening openen speciaal voor jouw aanvullend pensioen en daar regelmatig geld op storten door een maandelijkse inleg of een eenmalige inleg. Al deze methoden bieden verschillende niveaus van risico, rendement en toegang tot fondsen vóór de pensioengerechtigde leeftijd, dus het is belangrijk om elke optie te onderzoeken voordat je een beslissing neemt.

2. Maak een plan – weet hoeveel je moet sparen en wanneer je met pensioen wilt gaan

Je pensioen regelen kan een spannende mijlpaal zijn, maar wel een waarvoor je plannen moet maken om het succesvol te laten verlopen. Het maken van een financieel plan is de sleutel als het gaat om sparen voor je pensioen, hoe ver weg de pensioenleeftijd ook lijkt. Met dit plan weet je precies hoeveel geld je elke maand en elk jaar moet sparen voor je pensioen, en welke rekeningen het meest zinvol zijn voor je financiële doelen.

Verder is het essentieel om te bepalen op welke leeftijd je met pensioen wilt gaan en om te begrijpen of je inkomen bij pensionering aanzienlijk lager zal zijn dan wat je nu verdient. Door vooruit te plannen en vaak te sparen, minstens tien procent van elk salaris, zul je ruim voldoende spaargeld hebben als het tijd is om met pensioen te gaan!

Fiscaal voordeel

Wanneer je in Nederland pensioen opbouwt kan je als particulieren profiteren van verschillende belastingvoordelen. Zo mogen particulieren, wanneer zij investeren in een pensioenspaarrekening, tot 21.330 euro van hun bijdragen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Bovendien is alle rente op het pensioen vrijgesteld van belasting totdat het bij pensionering wordt opgenomen. Particulieren kunnen ook kiezen voor een levensloopverzekering en krijgen een belastingvoordeel op de premies die zij daarin storten.

Bovendien zullen zij na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en het begin van de pensioenuitkeringen tegen een lager tarief worden belast dan wanneer zij hun inkomen via lonen of andere vormen van inkomen hadden ontvangen. Kortom, met een goede planning en advies van een financieel adviseur kan het opbouwen van een pensioen in Nederland aanzienlijke belastingvoordelen opleveren voor particulieren.

3. Blijf gedisciplineerd – laat je uitgaven niet uit de hand lopen

Het vasthouden aan een budget en het matigen van de uitgaven zijn essentieel voor het financiële welzijn op lange termijn. Bij het wegwerken van de financiën is het gemakkelijk om te denken aan de noodzaak van discipline op gebieden als sparen en beleggen, maar datzelfde puntje van de hoed moeten we ook geven aan onze dagelijkse uitgaven. Bewust omgaan met geld en leven binnen onze mogelijkheden helpt om duidelijke doelen te bereiken. Als we niet oppassen, kan het maar al te gemakkelijk zijn om de uitgaven uit de hand te laten lopen – als we dat niet doen, zullen frivole aankopen een belemmering vormen voor het bereiken van meer financiële zekerheid. Maak dus regels voor jezelf, houd je aan je budget en neem de leiding over je geld!

4. Investeer vroeg en vaak – hoe eerder je begint met sparen, hoe beter je af bent

Vroeg in je leven investeren is een geweldige manier om een zekere financiële toekomst te garanderen. Het kan ontmoedigend zijn om met beleggen te beginnen, maar vroeg beginnen heeft zoveel voordelen. Als je jong begint, heeft je geld de tijd om exponentieel te groeien door samengestelde rente en marktrendementen. Zelfs als je aanvankelijk niet veel portefeuille hebt, heb je door vroeg te beginnen genoeg tijd om de kneepjes van het vak te leren en je beleggingen aan te vullen naarmate je ervaring opdoet.

Bovendien helpt beleggen vaak je risico te spreiden, zodat een plotseling verlies op de markten niet catastrofaal is. Ten slotte kun je door vroeg te beleggen ook profiteren van belastingvoordelen en beleidsmaatregelen die later misschien niet beschikbaar zijn – wat resulteert in meer geld voor je pensioensparen! Of het nu gaat om aandelen en obligaties of investeringen in onroerend goed, het is nooit te vroeg om te beginnen met werken aan een comfortabele toekomst – investeer vroeg en vaak!

5. Diversifieer je investeringen – leg niet al je eieren in één mandje

Beleggen kan een geweldige manier zijn om te sparen voor je pensioen of om iets speciaals te financieren, maar het is belangrijk om te onthouden dat nooit al je eieren in één mandje leggen de sleutel is. Door je beleggingen te diversifiëren kun je het risico zoveel mogelijk beperken – sommige beleggingen kunnen in de loop der tijd geld verliezen, terwijl andere geld opleveren. Als je maar één soort belegging hebt en die doet het niet goed, dan heeft dat gevolgen voor al je geld en kun je met veel minder achterblijven dan toen je begon.

Aan de andere kant, als je je portefeuille verdeelt over verschillende stijlen en soorten beleggingen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, enz.) dan zorg je ervoor dat zelfs als een bepaalde belegging faalt of niet het ideale rendement oplevert, de rest van je beleggingen waarschijnlijk nog steeds goed presteren en je in het groen houden. Uiteindelijk is diversificatie altijd een belangrijke stap bij het creëren van een beleggingsstrategie – laat je niet in de val lopen om al je bruggen te verbranden aan één beslissing.

6. Overweeg langer te werken – door je pensioen uit te stellen kun je een groter appeltje voor de dorst krijgen

Hoewel op tijd met pensioen gaan zeker een mooi doel is om naar te streven, valt er veel te zeggen voor de voordelen van het uitstellen van de pensionering, zelfs maar een paar jaar. Er wordt niet vaak over gesproken, maar de extra inspanningen en besparingen die gepaard gaan met langer werken kunnen leiden tot meer financiële zekerheid als het tijd is om met pensioen te gaan. Langer werken betekent niet alleen hogere sociale uitkeringen, maar mogelijk ook een grotere ‘appeltaart’ in termen van opgebouwd vermogen.

Je pensioen zelfs maar even uitstellen kan betekenen: meer bijdragen aan pensioenplannen, minder jaren waarin geld moet worden opgenomen, en meer mogelijkheden voor waardevermeerdering. Bovendien is ieders situatie anders; wie vooruit plant en zijn opties zorgvuldig afweegt, kan ontdekken dat uitstel van de pensionering met slechts een paar jaar een onschatbare beloning oplevert.

Wanneer is het verstandig om extra pensioen op te bouwen?

Als het gaat om het opbouwen van extra pensioen in Nederland, is het verstandig om dit zo vroeg mogelijk te doen. Het Nederlandse pensioenstelsel biedt een geweldige mogelijkheid voor individuen om geld op te bouwen voor hun pensioen en biedt verschillende opties. Zodra je 18 jaar wordt, kun je beginnen bij te dragen aan een pensioenregeling, en hoe eerder je begint, hoe meer geld je in de loop der tijd zult opbouwen. In de volgende situaties kan het verstandig zijn extra pensioen op te bouwen: 

  • Als je zelfstandig ondernemer of zzp’er bent, of bent geweest
  • Als je in het buitenland hebt gewoond
  • Als je een periode minder of niet hebt gewerkt
  • Als je geen pensioen opbouwt via je werkgever
  • Als je minder wilt gaan werken of eerder wilt stoppen met werken.

Investeren in jezelf moet een prioriteit zijn gedurende je hele leven. Of het nu gaat om zorgen dat je genoeg spaargeld hebt voor je pensioen, plannen hoeveel en wanneer je met pensioen gaat, of je beleggingen diversifiëren – dit zijn allemaal belangrijke stappen onderweg. Leren hoe je vroeg en vaak gedisciplineerd kunt blijven met uitgeven en investeren zal er ook toe bijdragen dat je je pensioendoel bereikt. En vergeet niet dat het een paar jaar uitstellen van je pensioen kan betekenen dat je een groter appeltje voor de dorst krijgt dan je aanvankelijk had gepland. Door nu slimme beslissingen te nemen leg je de basis voor het maken van verstandige financiële keuzes in de toekomst. Investeer dus zeker in jezelf – het is een van de beste investeringen die je kunt doen.